A Hyundai és a Yandex közösen fejlesztik önvezető rendszerüket


A Hyundai csoporthoz tartozó Hyundai Mobis és a gépi tanulást alkalmazó intelligens megoldásokat fejlesztő orosz Yandex technológiai vállalat közös szándéknyilatkozatot írt alá önvezető rendszerek fejlesztéséről.

A koreai Hyundai Mobis és az orosz Yandex 4-es és 5-ös szintű autonóm járművek vezérlőrendszereit tervezik közösen fejleszteni, amelyben a Yandex meglévő önvezető technológiáját a Hyundai Mobis autóiparban megszerzett kiterjedt tapasztalatait hasznosítják majd. A megállapodás lehetőséget biztosít a két vállalat számára, hogy a jövőben kiterjesszék együttműködésüket olyan más területekre is, mint a Yandex beszédfelismerő, navigációs és feltérképezési technológiáin alapuló közös termékek fejlesztése.   


„A autonóm járműalgoritmusok technológiájának élén álló Yandex-szel együttműködve globális szinten felbecsülhetetlen versenyképességet szerezhetünk a pilóta nélküli mobilitási technológiában” – mondta Chung-kook Park, a Hyundai Mobis ügyvezetője a vállalat koreai fejlesztőközpontjában megtartott aláírási ceremónián.„Ezekben az időkben, amikor különböző iparágakban tevékenykedő vállalatok egymással együttműködve igyekeznek biztosítani saját autonóm járművezetési technológiáikat, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy lehetőségünk van a Yandex-szel összefogni, amely erős mesterséges intelligencia-alapú autonóm járműalgoritmussal rendelkezik. Egy szoros együttműködési rendszert fogunk működtetni és minden vállalati támogatást biztosítunk, amivel a két fél szövetsége valóban gyümölcsöző lehet.”


A jövőben a két vállalat egy olyan új autonóm vezérlőrendszert kívánnak kidolgozni, amelyet egységcsomagként kínálnak fel az autógyártók, autómegosztási szolgáltatók és taxiflották részére. Első lépésként a vezetési platformot a Hyundai Mobis fogja összeállítani azzal, hogy autonóm szenzorokat épít be és ehhez járművezérlő szoftvert fejleszt. A Yandex pedig integrálja saját mesterséges intelligenciára épülő autonóm szoftverét ebbe a platformba és kiterjedt tesztelést fog végezni. A közösen fejlesztett platformot a Hyundai Sonata legújabb generációjába fogják beépíteni, amely robottaxiként fog működni. Az autóflotta járműveinek számát 100 darabosra kívánják bővíteni, a szolgáltatás pedig elérhető lesz Oroszországban és más olyan helyen, ahol a Yandex az autonóm járművekre engedélyekkel rendelkezik.   


„Önvezető technológiáink teljesen egyediek és mára bebizonyították létjogosultságukat” – mondta Arkagyij Voloz, a Yandex vezetője. „A Yandex önvezető autói sikeresen járják Moszkva, Tel Aviv és Las Vegas utcáit, ami azt jelenti, hogy a flotta bárhol képes közlekedni. Csupán két évünkbe telt, amíg az első alaptesztektől eljutottunk a teljes körű robottaxi szolgáltatásig. Most pedig a Hyundai Mobis vállalattal kötött megállapodásunknak köszönhetően még gyorsabbakká válhatunk.” 


A Yandex 2017 tavaszán kezdte meg önvezető prototípusainak tesztelését, 2018 közepére pedig a vállalat elindította Európa első teljesen autonóm taxiszolgáltatását. A robottaxi szolgáltatás az orosz Innopolis technológiai központ és Skolkovo között téli körülmények között működik úgy, hogy az utasülésen csupán egy biztonsági mérnök foglal helyet. A Yandex nemzetközi területen is bővítette önvezető rendszereit, tesztel Izraelben és a Las Vegasban megrendezett 2019-es Elektronikai Szakkiállításon is demonstrálta képességeit. 


A Hyundai Mobis a világ tíz legnagyobb autóalkatrész-gyártójának egyike. A vállalat új technológiákra koncentrál és M-BILLY néven saját önvezető járművet fejleszt. A Mobis a Hyundai Motor Group egyik leányvállalata, amely a világ ötödik legnagyobb autógyártójaként a Hyundai, Kia és a Genesis modelljeit készíti.


A két vállalat arra számít, hogy együttműködésükkel maximalizálni tudják szinergiáikat a teljesen autonóm járműplatform felgyorsuló fejlesztésétől a magas színvonalú mobilitási szolgáltatások bevezetéséig. Mindketten hisznek abban, hogy a szándéknyilatkozatuk által nyereséges stratégiai kapcsolat alakul ki közöttük.   

Forrás: globenewswire.comaftermarketnews.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését