Mégsem mindenhol lesz kapható az elektromos Hyundai Kona Amerikában


Nagyon úgy tűnik, hogy a Hyundai mégsem tudja tartani azon ígéretét, amely szerint a vállalat új Kona Electric modellje az Egyesült Államok összes Hyundai kereskedésében elérhető lesz.

Nemrég átadták a Hyundai első Kona Electric modelljét Amerikában és ezzel úgy tűnhet, a Hyundai egy igazi bombasikert dobott piacra az Egyesült Államokban. Egy kis csodaként a tisztán elektromos crossover a vételáráért megtehető hatótávot tekintve a legjobb vétel Amerikában, ahol a teszteken legnagyobb konkurensét, a Chevrolet Boltot is meg tudja verni. Ezek ugyan remek hírek, ám egyben gondot is okoz az autógyártónak, hiszen nem tud minden ügyfél bárhol hozzájutni az autóhoz az Egyesült Államokban.  

Kezdetben a Hyundai azt tervezte, hogy elsőként Kaliforniában kezdi forgalmazni a típust, majd ezt követték volna a villanyautózásban szintén fejlett más államok is. „A 2019-es Kona Electric gyártása Koreában, Ulsanban zajlik, és 2019 elejétől kezdetben Kaliforniában lesz elérhető és később az Egyesült Államok zéró elektromos járművekre (ZEV) fókuszáló nyugati és északkeleti régióiban is kapható lesz” – áll a Hyundai akkori közleményében.  


Tavaly novemberben aztán, amikor az első Kona Electric modelleket bemutatták a sajtó képviselőinek, felcsillant a remény, hogy a vásárlók Amerikában bárhol meg tudják majd vásárolni az autót. A sajtó képviselőinek rendezett tesztvezetés alkalmával a koreai gyártó képviselői azt állították, a Kona Electricet nemcsak a ZEV államokba, de bármely amerikai márkakereskedésbe hajlandóak leszállítani, ha az autót ott vásárolták.

Az érdeklődők öröme azonban elhamarkodott volt, ugyanis most nagyon úgy tűnik, mégsem lehet bárhol megkapni az autót. Egy ügyfél ugyanis hiába próbált meg rendelni egy Kona Electricet a helyi Hyundai kereskedésben, nem fogadták el a megrendelését. A panaszokra a Hyundai az alábbi nyilatkozatban reagált. „A Kona Electric jelenlegi kaliforniai és más ZEV államokbeli keresletét alapul véve jelenleg nem tudunk elegendő mennyiséget biztosítani a többi állam számára. A közeljövőben viszont továbbra is azt tervezzük, hogy a Kona Electricet azokban az államokban is elérhetővé tesszük, ahol nagyobb kereslet mutatkozik a villanyautókra.”


Minthogy a kereslet jóval magasabb a kínálatnál, ezért a Hyundai mindent megtesz azért, hogy minél több autót tudjon előállítani. Persze a beszállítói láncolatot nem lehet egyik napról a másikra felépíteni, vagy felturbózni, így a mostani megrendelőknek többet kell várniuk, mint szoktak. Amennyiben a Hyundai valóban továbbra is azt tervezi, hogy az autót a többi villanyautókra éhes állam számára is elérhetővé teszi, az azt is jelenti, hogy van remény a termelési problémák megoldására. A kérdés persze az, hogy hány vevő fog várni és hányan fognak inkább olyan konkurenciához menni, ahol van készlet, vagy kevesebbet kell várni.   

Forrás: insideevs.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését