Elektromos Hyundai modellek készülhetnek Üzbegisztánban


A dél-koreai Hyundai Motor azt tervezi, hogy néhány éven belül egy új összeszerelő üzemet épít Üzbegisztán keleti részén, ahol villanyautókat kívánnak gyártani a térség számára.

Helyi sajtóhírek szerint Savkat Mirzijojev, Üzbegisztán elnöke nemrég az üzbég Fergana régióba történt látogatása során ismertette az elektromos autók gyártásának terveit. Jelen pillanatban az országban egyáltalán nem gyártanak semmilyen elektromos járművet. „A Hyundai elektromos modelljeinek szériagyártása Fergana Kokand ipari zónájában kezdődhet meg 2023-ban” – mondta az elnök. 


A beszámolók szerint az évi mintegy 10 ezer elektromos autó gyártására alkalmas összeszerelő üzem építése 2021-ben kezdődik meg. A Hyundai mellett a Hyundai és a Kia forgalmazásával megbízott Evergreen Motors, valamint az üzbég Külgazdasági és Befektetési Minisztérium és Fergana régió önkormányzata is részt vesz a 300 millió dolláros beruházásban.   

Az Evergreen Motors jelenleg egy másik, 200 millió dolláros projekt keretében haszongépjármű-gyártó üzemet épít a Hyundai Motorral közösen Üzbegisztán keleti Namangan régiójában. Ezen új üzem első terméke várhatóan 2019 szeptemberében mutatkozhat be. A projekt első fázisában 400 teherautó, kisbusz és busz készülhet a gyárban, később a termelési mennyiség akár a 2,5 ezer darabot is elérheti.  


Üzbegisztán és Dél-Korea diplomáciai és gazdasági kapcsolatai 1992-ben kezdődtek meg, azóta az ország Dél-Korea egyik legnagyobb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai térségben. Üzbegisztánban több mint 70 dél-koreai vállalat van jelen és több mint 630 vállalat működik dél-koreai befektetéssel. Csak tavaly több mint 150 új vállalat jött létre koreai beruházásokkal. Ezek a cégek olajjal, gázzal, petrolkémiával, bányászattal, mérnöki munkákkal, elektrotechnikával, textilgyártással, információs és kommunikációs technológiával, szállítással, logisztikával, turizmussal, építőanyagok gyártásával és mezőgazdasággal foglalkoznak. A két ország közötti kereskedelem volumene tavaly meghaladta a kétmilliárd dollárt, ami 57 százalékkal magasabb, mint 2017-ben.  

Üzbegisztánban jelenleg három vállalat vesz részt autógyártásban: a JSC-GM Uzbekistan közös vállalat autókat, a SamAuto LLC Isuzu padlóvázakra épít buszokat és teherautókat, valamint a MAN Auto Uzbekistan, amely a saját MAN teherautó típusait gyártja a régióban. Emellett 2018 márciusától a Kamaz kezdte meg 10-36 tonnás 11 típusának gyártását Szamarkandban. 

Forrás: 1prime.ru, menafn.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését