Megmérkőzött a Hyundai sportautója és villanyautója


A Hyundai Hatvan és a Portfolife - Emobilitás egy életen át szervezésében rendezett Elektromos Autózás Roadshow keretein belül egy Kona Electric egy Hyundai N sportkocsival állt ki, amit Nagy Dani kormányzott. 

A Hyundai hatvani márkakereskedése idén már harmadik alkalommal rendezte meg az Elektromos Autózás Roadshow eseményét, amit egy budapesti szálloda konferenciaterme után most egy sokkal autentikusabb helyszínen, a márkakereskedés helyi bemutatótermében rendezték meg. A júniusi forró délutánon közel hatvan regisztrált érdeklődő érkezett a szalonba, akiket a szervezők mellett a Sexnuggets együttes akusztikus koncertje köszöntött. 


A "Roadshow" első részében Nagy Gábor, a Portfolife - Emobilitás egy életen át cégvezetője az elektromos autózás fejlődésébe, a legfontosabb tudnivalók és versenytársak ismertetésébe avatta be a hallgatóságot, akikkel számos érdekességet is megosztott velük. Ezek után a Get Energy Magyarország Kft. képviseletében Zámbó Csaba arról is beszélt, hogy a cégek hogyan tudják társasági és osztalékadójukat környezetbarát fejlesztésekre, így elektromos autó töltők vagy akár villanyautók vásárlására is fordítani. Később, miközben Képe Tibor, a Hyundai márka rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, Nagy Dani, a M1RA TCR csapatának versenyzője is befutott a Hungaroringről, akivel Nagy Gábor egy rögtönzött interjút is készített.


Az érdekes előadásokat, beszélgetéseket nyereményjáték tette még különlegesebbé, amelynek keretében különböző olyan ajándékok találtak gazdára, mint pl. Dani logójával és aláírásával ellátott póló, a Tisztamotor.hu motorfelújítási csomagja, de egyvalaki egy háromkörös élményvezetést is kapott, amit a szerencsés nyertes a Hyundai Hatvan és Nagy Dani által közösen kidolgozott "Ngedd meg magadnak az élményt" program keretében az Euroringen használhat majd fel.


Mindezek után következett a nap legizgalmasabb része: a bemutatóterem mögötti udvaron kialakított kb. 70 méteres egyenes szakaszon egy Kona Electric tesztautó és Dani i30 Fastback N sportautója mérte össze tudását. A 204 lóerős villanyautót Képe Tibor, a Hyundai Hatvan tulajdonosa vezette, míg a 275 lóerős i30 Fastback N volánjánál maga Nagy Dani foglalt helyet. A lóerőbeli fölényt a villanyautó nulla fordulattól lehívható 395 Nm nyomatéka igyekszik kiegyenlíteni, amit ráadásul sebességváltásokkal sem kell megtörni. Szóval hiába van a Fastback N-nek a gyári adatok szerint másfél másodperces előnye (6,1 - 7,6 mp), a rövid szakaszon bőven lenne esélye az elektromosnak a turbós benzinessel szemben. 


Aztán a valóságban kiderült, hogy a papírforma egy versenypilóta kezében tényleg az aszfaltra vihető. A rajtnál a Kona Electric kikapcsolt kipörgésgátlója miatt kövér gumfüstöt és csíkot húzott maga után, miközben Dani az i30 Fastback N-nel simábban rugaszkodott el és még kettesbe is fel tudott váltani, mielőtt nagyjából másfél autónyi előnnyel elérte volna a célvonalat. Ezt látva Dani apukája nekibátorodott és kihívta fiát egy visszavágóra. Tibor ugyanis április óta már 10 ezer kilométert tett meg saját Kona Electric villanyautójával, ám a bekapcsolt kipörgésgátló ellenére ugyanazt a végeredményt sikerült újra produkálniuk. 


Dani szerint a versenyben sokat számított, hogy a Kona hiába rendelkezik hatalmas nyomatékkal, azt a takarékosságra optimalizált gumik nem tudták megfelelően az útra vinni. Ezzel szemben a gyorsulásokra optimalizált i30 Fastback N széles abroncsaival megfelelően tudtak tapadni, ami az N autókba épített rajtprogrammal és nem kevésbé a versenyzői képességekkel együtt elég is volt a győzelemhez.


A két Tibor (Képe és Nagy) ugyanolyan hitetlenkedő arckifejezéssel szállt ki a villanyautókból, miközben Daninak sikerült megvédeni a Hyundai N sportmárka becsületét. De azért közben látszott az is, hogy a villanyautók mára már nemcsak takarékos közlekedő eszközök, de akár egy rögtönzött gyorsulási versenyre is alkalmasak. Csak arra kell vigyázni, hogy ne egy felmatricázott i30 Fastback N legyen a kihívó, Nagy Danival a volánnál. 


A képgalériát és a gyorsulási verseny videóit keressétek a Facebookon a blog, illetve a Porfolife - Emobilitás egy életen át oldalán. 

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését