Szolgálatban a Hyundai első szériagyártású üzemanyagcellás busza


Dél-Korea legnagyobb autógyártója, a Hyundai Motor a koreai Csangvon városának nemrég leszállította első olyan üzemanyagcellás autóbuszát, amelyet immár sorozatban készítenek.

A Hyundai Motor a Csangvon Konferenciaközpont előtt a Környezetvédelmi Világnap alkalmából bemutatta új hidrogénnel üzemelő elektromos autóbuszát. Az eseményen a város és a Hyundai Motor vezetőin kívül Dél-Korea elnöke, Jae-in Moon is részt vett. A város önkormányzatának most átadott 45 személyes zöld busz az Ulsanban és Szöulban tavaly óta próbaüzemben működött elődjeihez képest továbbfejlesztett teljesítménnyel és megerősített üzemanyagcellás rendszerrel került a városhoz. 


A busz a Hyundai első sorozatgyártásban készülő hidrogénnel üzemelő haszonjárműve, amely nagymértékben hozzájárulhat a koreai kormányzat által megcélzott hidrogénalapú társadalom megvalósításához. A busz egyetlen feltöltéssel 450 km megtételére képes, maximális sebessége pedig 92 km/óra. A villanymotorja 240 kW, azaz 326 lóerős és 7,4 kilogramm hidrogént fogyaszt 100 kilométeren. Az új üzemanyagcellás autóbuszok első példánya mellett bemutatták Csangvon első üzemanyagcellás töltőállomását is, amely a városi parkja mellett található.

A Hyundai Motor tavaly kezdte meg üzemanyagcellás autóbuszainak tesztüzemét Ulsanban és Szöulban. Ulsanban a Hyundai hidrogénes busza októbertől naponta kétszer járta végig a város 124-es vonalát, míg Szöulban a 405-ös járaton novembertől működött a másik busz. Ezek a buszok 317 kilométert tudtak megtenni egy feltöltéssel. 


A koreai kormányzat nemrég bejelentette, hogy 35 új üzemanyagcellás autóbuszt kíván üzembe állítani, amelyből az első Csangvonban kerül forgalomba. Az autógyártó a jövő évtől kezdődően évente 300 üzemanyagcellás autóbuszt kíván előállítani, amely mellett töltőállomások telepítését is megkezdi.A Hyundai emellett bővíteni kívánja üzemanyagcellás haszonjárműveinek körét, amelyek között rendőrségi szállítójárművek és teherautók is megtalálhatóak lesznek. 

A Hyundai Motor tavaly ősszel a hannoveri Haszonjármű-Szakkiállításon jelentette be, hogy a svájci H2 Energy AG-val olyan szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében a két fél által létrehozott vállalat 2025-re 1 600 darab üzemanyagcellás kamiont hoz forgalomba. 

Forrás: pulsenews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését