FRANKFURT 2019: Üzemanyagcellás áramfejlesztő a Hyundai villany-versenyautójához


A Hyundai az idei Frankfurti Autószalonon mutatta be azt a különleges, hidrogénnel működő üzemanyagcellás áramfejlesztőt, amelyet a motorsportrészleg új elektromos versenyautójának feltöltésére szánnak.

A Hyundai Motorsport a 2019-es Frankfurti Autószalonon mutatta be történetének első teljesen elektromos versenyautóját, amelyet a Veloster N TCR modell alapjaira építettek. Az új Hyundai Veloster N ETCR az új ETCR világkupa-sorozatban fog debütálni jövőre. A hátsókerék-meghajtású, középmotoros versenyautó minden olyan tudást magában hordoz, amit a Hyundai Motorsport A WRC és a WTCR versenysorozatokban megszerzett és egyben a Hyundai szélesedő villamosítási stratégiájával is összhangban van. 


Maga az autó is bámulatosan gyönyörű, ám még ennél is érdekesebb az a szerkezet, amit a Hyundai a Veloster N ETCR modell mellett állított ki. A kamraszerű alakzat ugyanis egy generátor, amely a hidrogénből állítja elő az elektromos energiát, a Hyundai pedig ezzel kívánja tölteni az ETCR versenyautóját. Ez ráadásul egy mobilgenerátor, ami bárhol a világon felállítható, mindössze a hidrogéntartályt kell hozzá feltölteni. A folyamat másik végén egy CCS csatlakozó van, amivel 50 kW-os teljesítménnyel lehet tölteni a csatlakoztatott járművet.


A generátor belsejében két olyan üzemanyagcella található, amelyek megegyeznek a Hyundai Motor hidrogénhajtású Nexo hobbiterepjárójában található üzemanyagcellákkal. Ezzel a mobilgenerátorral anélkül lehet feltölteni az elektromos versenyautókat, hogy ehhez más, környezetszennyező forrást, pl. szénerőművekből, vagy akár dízelmotoros generátorokból származó energiát kelljen használni. A Hyundai szerint mindössze a hidrogént kell eljuttatni a generátorhoz.  


Miközben a legtöbben az elektromos autókat tartják a jövő mobilitási megoldásának, a hidrogénhajtás kissé a háttérbe szorult. Ám a Hyundai a most bemutatott üzemanyagcellás generátorával is bizonyítja, hogy a jövőben a hidrogénre akár áramforrásként is tekinthetünk. Eközben az ETCR versenysorozatban résztvevőként a Hyundai a jövőben tovább tudja fejleszteni elektromos utcai autóinak képességeit is.   

Forrás: pocket-lint.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését