Európában mutatják be elsőként a Hyundai új villanyautóját


A Hyundai Motor állítólag azt fontolgatja, hogy jövőre bemutatkozó új elektromos modelljét nem Dél-Koreában, hanem elsőként Európában kezdi forgalmazni. 

Dél-koreai iparági források szerint a Hyundai azt tervezi, hogy új, NE kódnéven fejlesztett elektromos modelljét 2021 első negyedévében kezdi gyártani a koreai Ulsan gyártókomplexumban. Az új modell egy kompakt crossover, amely tisztán elektromos meghajtást fog kapni. Az NE a Hyundai által az idei Frankfurti Autószalonon bemutatott 45 tanulmányautóra fog épülni, amely a koreai vállalat első Pony Coupe tanulmányautójának formai újra-értelmezéseként született meg.


A Hyundai most azt fontolgatja, hogy az NE modellt elsőként Európában kezdi forgalmazni, még mielőtt a hazai koreai vagy az amerikai piacra bevezetné. Nagyon szokatlan lépés a Hyundaitól, hogy egy külföldi piacot előnyben részesítene a koreaival szemben, de láttunk már erre példát idén a Venue esetében, illetve a bizonyos régiós piacokra fejlesztett modellek is kivételt képeznek. A jelenlegi tervek szerint a Hyundai évente 70 ezer darab NE modell gyártását tervezi, ám azt nem lehet tudni, bizonyos régiók, országok ebből mennyit kaphatnak.  


A Hyundainak a jövő évtől sokkal szigorúbb környezetvédelmi szabályokkal kell szembenéznie Európában, ahol a Párizsi Klímaegyezmény alapján a múlt év végén fogadták el a CO2 emissziós normák lépcsőzetes csökkentését 2030-ig. Az Európai Autógyártók Szövetsége szerint az Európa Tanács a CO2 emisszió 2020 és 2025 között 15 százalékkal, 2020 és 2030 között 37,5 százalékkal történő csökkentését írta elő. 


Ennek eléréséhez az autógyártóknak a CO2 kibocsátást a jövő évtől 130 g/km-ről 95 g/km-re kell csökkentenie és ha ez nem sikerülne, akkor minden eladott autó után 95 eurós büntetést szabnak ki.  Az Európai Bizottság azonban előjogot biztosít azoknak a társaságoknak, amelyek környezetbarát autóinak eladásai 2025-ben a teljes forgalom több mint 15 százalékát át teszik ki és 2030-ban a teljes eladások 35% -át teszik ki. Ez a jog akár 5 százalékkal is megkönnyíti a CO2 kibocsátási előírásokat.


Éppen ezért a Hyundai azon dolgozik, hogy a Kona Electric villanyautót a jövő év elejétől már a vállalat csehországi üzemében is gyártásba vegyék. Amennyiben ez így lesz, ez lesz az első olyan Hyundai termék, amelyet Kínán kívül a vállalat egy külföldi üzemében készítenek. Emellett a Hyundai Csehországban más környezetkímélő termékeket is tervez gyártani, többek között az NX kódnéven fejlesztés alatt álló negyedik generációs Tucson hibrid és plug-in hibrid változatát is.  


Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését