A Hyundai felmérte, hányféle vezetési stílus létezik


A Hyundai bemutatta legújabb kutatási eredményeit, amely azt mutatja, hogy 36 750 különféle vezetési stílus létezik, amit még az is befolyásol, éppen ki milyen típusú autót vezet. 

Ezt a hatalmas számot a hat legfontosabb tényező azonosításával érték el, amelyek befolyásolják a vezetési stílust, és mindegyikre valós mérési módszert dolgoztak ki. Az autógyártó ezenkívül 2000 brit autós részvételével a vezetési stílusokhoz, és az elektromos autókkal kapcsolatos általános tévképzetek feltárása céljából elvégzett felmérést is nyilvánosságra hozta.


A kutatás során kiderült, hogy a brit járművezetők hogyan azonosítják saját vezetési stílusukat és az összesen öt nagy kategóriába sorolható: Magabiztos - 28%, tisztességes és kiszámítható - 24%, nyugodt - 19%, ideges - 7%, agresszív - 7%.  A férfiak nagyobb valószínűséggel  tartják magukat magabiztos járművezetőnek (31%), mint a nők (25%), míg a nők nagyobb valószínűséggel jellemezték magukat „idegesnek” a kormány mögött.

A felmérés az az alternatív járművek tulajdonosaira és a vezetéssel kapcsolatos hozzáállásukra is rávilágított: 92 százalékuk szerint sosem dudált rá másik sofőrre. Több mint kétötöde (42%) lelassult, és hagyja, hogy a buszok besoroljanak eléjük. A válaszadók több mint egyharmada (37%) mindig gondoskodik arról, hogy köszönetet mondjon az úton lévő többi járművezetőnek. De nem mindegyikük ilyen nagylelkű és udvarias. Ötödük (20%) „csúszik át" a sárgán és gyorsít fel egy sárgára váltó lámpa láttán, hogy átjusson a kereszteződéseken.


A felmérés apropója, hogy a Hyundai egyre nagyobb alternatív járműflottával rendelkezik, amely a Nexo mellett a vadonatúj Ioniq Electric és Kona Electric modelleket foglalja magában. Ebből a flottából a Nexo kicsit kilóg, hiszen hidrogénnel működő üzemanyagcellás járműként haladás közben tisztítja a levegőt és akár több mint 600 kilométeres hatótávolságot is el tud érni egyetlen feltöltéssel. 

Az alternatív meghajtású járművek tulajdonosai sokkal inkább tekintik magukat nyugodt sofőrnek a volán mögött (21%), mint belsőégésű motorral szerelt autók tulajai (19%). Ezt valószínűleg tükrözik azok a zenék is, amelyeket vezetés közben hallgatnak - az alternatív járművek vezetőinél csaknem háromszor annyira valószínű, hogy klasszikus vagy jazz zenét hallgat, mint a belsőégésű motoros autóban.


Annak további vizsgálata érdekében, hogy miként alakul a vezetési stílus, ahogy az alternatív járművek egyre inkább előtérbe kerülnek, a Hyundai kifejlesztette a The Drive Different Tesztjét, az autóban végzett tesztet, amelynek hat alapvető vezetési paraméterét Gary Lamb szakértő vezetési oktató elemez és összehasonlítja az alternatív járművek vezetőinek viselkedését a benzines vagy dízel autósok tulajdonságaival. Az emberkövetés, az arcfelismerés, a pulzusszám és a kéz- és lábműködés kifinomultsága csak néhány olyan mutató, amelyet beépítettek ebbe a rendkívüli tesztbe.

„Rengeteg dolog befolyásolja valakinek a vezetési stílusát, természetesen a műszaki ismeretei is, de a magabiztosság, a tapasztalat és még a hallgatott zene is, ám amíg a kormány mögé nem kerülnek, soha nem tudhatod megjósolni, hogyan fognak viselkedni” – mondta Gary Lamb szakértő vezetői instruktor. „ Vezetői oktatóként eltöltött 25 éves pályafutásom során mindet láttam már. Ami érdekes, hogy az alternatív meghajtású járművek vezetése szintén befolyásolja a stílusunkat is. Ahogy 2040 egyre közelebb kerül, városaink és autópályáink zéró kibocsátású járművekkel lesznek tele, én pedig izgatottan várom, hogyan fog változni a vezetési stílus, ami remélhetőleg jobb lesz. 


Az alternatív meghajtású járművek  növekvő népszerűsége ellenére számos mítosz és tévhit van az elektromos autókkal kapcsolatban. A Hyundai kutatásai szerint a benzines és dízelmotoros autók tulajdonosainak 22% -a aggódik egy elektromos autók töltése miatt. Eközben 18 százalékuk azt gondolta, hogy a villanyautó nem biztonságos egy villámlásokkal tarkított felhőszakadáson áthajtani, 12 százalékuk pedig nem érezné magát biztonságban amikor telefonját egy elektromos autóban töltené.

A Hyundai az Egyesült Királyságban jelenleg elérhető alternatív üzemanyaggal működő járművek legszélesebb választékával az elektromobilitás egyik vezető szereplője. Az egyetlen olyan autógyártó világszerte, amely hibrid, plug-in hibrid, tisztán akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos autót is kínál szériában. A Hyundai nemrég azt is bejelentette, hogy további 36 milliárd dollárt fektet be ezen a téren az elkövetkező öt év során, 2025-ig pedig 44 elektromos modellt fog bevezetni.


„"Kutatásaink, valamint az eladási darabszámok növekedése is azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban valóban ki vannak éhezve az alacsony, vagy zéró kibocsátású járművek iránt” – mondta Sylvie Childs,a Hyundai Motor UK termékmenedzsere. „Ennek a kampánynak a célja a közvélemény oktatása, hogyan lehet tisztábban és hatékonyabban vezetni, függetlenül attól, hogy a jelenlegi benzines járművet, vagy olyan elektromos modellt vezetnek, mint a Kona Electric vagy az Ioniq Electric. Úgy találjuk, hogy mindannyian másképp vezetünk, több ezer különböző stílusban, de mindannyian összefoghatunk a tisztább környezetünkért és városunkat felkészíthetjük a zéró kibocsátású jövőre.” 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését