Csehországban elsőként a Hyundai készít villanyautót


A Hyundai Motor hamarosan megkezdi első elektromos autójának gyártását Csehországban, amivel megelőzi a Volkswagen csoport helyi egyeduralkodóját, a Skodát is. 

A koreai Hyundai Motor már idén nyártól készül arra, hogy 2020 tavaszán megkezdi a Kona Electric sorozatgyártását a csehországi Nosovicében található európai üzemében. Ezzel a lépéssel a vállalat Csehországban elsőként gyárt tisztán elektromos meghajtású járművet. „A hobbiterepjárót, amelyet néhány paraméterével a Tesla Model 3-hoz is hasonlítják, eddig kizárólag Koreából szállították Európába” – írja az egyik helyi lap.


„A hivatalos bejelentésre várhatóan valamikor a jövő év elején kerülhet sor” – mondta egy, a dél-koreai autókonszern stratégiáját ismerő belső forrás. A koreai autós média idén tavasszal említette először az elektromos modell európai gyártásának lehetőségét, ám a Kona Electric termelésének bejelentését annak ellenére elhalasztották, hogy a nyári módosítások elvégzésével felkészült az autó fogadására. A termelés bejelentése jelenleg állítólag a legfelsőbb vezetés jóváhagyására vár.


Csehország számára a Hyundai Kona Electric lesz az első olyan szériagyártású elektromos autó, amit helyben gyártanak. A Skoda ugyanis a Citigo modellt Pozsonyban, Szlovákiában készíti, miközben a cseh gyártó Mladá Boleslavban található központi gyára egy elektromos hobbiterepjáró gyártására készül, amit az előzetes információk alapján valamikor a jövő év második felében mutathatnak be.   


A Hyundai csoport elektromos autói a piac legjobbjai között vannak, az akkumulátoros rendszert a két gyártó számos modelljében használják, amelyek rendkívül hatékonyak, így hatótávjuk is kiváló. A csoport első elektromos autója a Soul EV volt, amely 2014-ben jelent meg. Azóta a gyártó ígéreteinek megfelelően nagyjából kétévente frissíti villanyautóinak technológiáját: 2016-ban érkezett az Ioniq Electric, 2018-ban pedig a Kona Electric modell, amelynek technikáját a a Kia e-Niro és az e-Soul is megkapta.


Nosovice a Hyundai egyetlen gyártóüzeme az Európai Unión belül, ahol idén 318 ezer új autót terveznek gyártani, amit Csehországon túl 69 országba szállítanak. A 2008. óta termelő üzemben idén május legvégén elkészült a 3 milliomodik autó és ugyanekkor elbúcsúztatták a 2011 óta itt készülő ix20 kisegyterűt is.  Csehországban a Hyundai a Skoda és a Volkswagen után a harmadik legnépszerűbb márka, amely idén 7,6 százalékkal kevesebb, 17 824 autót adott el.  A gyár az eladások csökkenése miatt novemberben visszafogta termelését, így a dolgozók az év végéig minden második hétfőre szabadnapot kaptak.


Ahogyan a világ más részein, az elektromos járművek eladásai egyelőre a teljes piac töredékét képezi az Európai Unión belül és Csehországban is, bár piaci részesedésük folyamatosan növekszik. Európában októberben 48 ezer darab részben vagy teljesen elektromos üzemű autót értékesítettek, ami ugyan 46 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ám ez még így is kevesebb, mint 4 százaléka az októberben Európán belül eladott 1,21 millió autónak. Ez az arány 2020-tól várhatóan drasztikusan növekedni fog a szigorú károsanyag-kibocsátási szabványok és az ezekhez kapcsolódó büntetéseknek köszönhetően. 

Forrás: idnes.czev-sales.blogspot.comautonews.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését