A Hyundai tavaly 87 ezer villanyautót adott el


A Hyundai csoporthoz tartozó Hyundai Motor és Kia Motors autógyártó 2019-ben is jelentősen tudta bővíteni villanyautóinak termelését, így tavaly 74 százalékkal nőtt a legyártott mennyiség.

 A Hyundai Motor Group három márkája (Hyundai, Kia, Genesis) közül a Hyundai és a Kia gyárt és forgalmaz tisztán elektromos meghajtású járműveket, amelyekből a tavalyi év során körülbelül 87 ezer példány talált gazdára világszerte. Ez pedig azt jelenti, hogy a csoportnak sikerült ismét jelentős mértékben növelni, egészen pontosan 74 százalékkal tovább bővíteni villanyautóinak gyártási mennyiségét.    


A Hyundai Motor Group 2015-ben egész évben még csak 11 ezer elektromos járművet tudott értékesíteni, amely a Kia Soul második generációjára épülő EV változat volt. 2016-ban ehhez érkezett meg az Ioniq Electric változata, ám akkor a két típusból csupán 27 százalékkal több, 14 ezer példány fogyott, míg egy évvel később, 2017-ben már 25 ezer darabot sikerült előállítani. A Kona Electric bevezetésével ez a példányszám 2018-ra megduplázódott, majd tavaly a Kia e-Niróval és e-Soul modellekkel kiegészült kínálatnak köszönhetően a darabszámok ismét háromnegyedével tudtak emelkedni. 


A csoporton belüli márkák adatait tekintve elmondható, hogy a két márka közül (a korai időszakot kivéve) a Hyundai Motor rendre több elektromos autót tudott legyártani. Amíg 2015-ben a 11 ezer villanyautó mindegyike Kia volt, addig egy évvel később, 2016-ban a Kia 8 ezer autója mellett a Hyundai 6 ezer darab (Ioniq) villanyautót értékesített. Ezt követően 2017-től azonban a Hyundai átvette a vezetést, tavaly pedig már csaknem 2,5-szer több Hyundai (Ioniq és Kona) villanyautó készült, mint a testvérmárkánál. A Hyundainál elsősorban a Kona Electric gyártására összpontosítottak , így a 87 ezer példány több mint fele (45 ezer db) tavaly Kona Electric volt.


Remélhetőleg idén tovább növekedhet a Hyundai csoport villanyautóinak termelése, ami a jelenlegi növekedési ütemet alapul véve akár a 150 ezer példányt is meghaladhatja. A növekedést alátámaszthatja, hogy több európai Hyundai vezető szerint a vállalat idén megkezdi a Kona Electric modell európai összeszerelését a vállalat csehországi gyárában, ahol éves szinten több mint 40 ezer példányt terveznek előállítani.   

Forrás: insideevs.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését