QR kóddal azonosítják a Hyundai villanyautóit vészhelyzetben


A Hyundai ausztrál képviselete a jövőben egy QR kódmatricával látja el a kontinensen értékesített új autóit azért, hogy egy baleset esetén a mentőegységek pontosan tudják, hogyan kell kezelniük az autót.  

A Hyundai Motor Australia vállalat a QR kódot minden hibrid és elektromos autójának szélvédőjén, az A oszlophoz közeli felső szegletében, valamint a motorháztető alatt helyezi el, így a tűzoltók és a mentőegységek másodpercek alatt kideríthetik, hogyan kell az akkukat áramtalanítani és ezzel megelőzni egy esetleges tűz kialakulását. A kód telefonba olvasásával egy olyan oldalra irányítja a mentőegységeket, ahol pontosan meghatározzák az adott autó típusát, a benne lévő akku típusát és elhelyezkedését, valamint azt is, hogyan kell azt áramtalanítani.    


A Hyundai szerint a kódmatrica önkéntes felhelyezését már korábban is tervezték és független a Tesla egyik autójával nemrég történt halálos amerikai tűzesetétől, amely állítólag megfelelő szakértelemmel túlélhető lett volna. A vállalat ausztrál képviseletének mostani lépése előtt a közeli Új-Zélandon működő képviselet már hasonló matricával szerelte fel autóit.   


„Az eredeti ötlet az volt, hogy az elhelyezett kóddal a mentőegységeknek egy egységes módszert biztosítsunk arra, hogy a legfrissebb információkhoz jussanak hozzá, amikor egy komoly ütközést követően valakit meg kívánnak menteni egy Hyundaiból” – mondta Scott Nargar, a HMCA jövőbeli mobilitásért felelős vezetője, aki azt is elmondta, az oldalon javaslatokat is találnak arra, hol célszerű elvágni a vezetékeket, vagy az autó karosszériáját. Egyetlen kis hátrány, hogy pl. az Ioniq esetében mindhárom változatot egyként kezelik. „Azonosítaniuk kell, milyen autóval van dolguk, de az autók áramtalanítása nagyon hasonlóan működik.  Vagy egy egyértelműen jelzett kábelt vágnak át a motortérben, vagy csak kihúznak egy biztosítékot, amely egy nagy, élénk színű címkéhez tartozik a csomagtartóban."


Eddig a hibrid és elektromos autókat gyártó vállalatok, mint pl. a Toyota vagy a Tesla sem helyezett el a mentőegységeknek szóló önkéntes matricát Ausztráliában. Ehelyett a mentők, tűzoltók az autógyártók által szervezett különböző rendszeres oktatásokon és gyakorlatokon keresztül ismerkednek meg az egyes hidrid és elektromos autók sajátosságaival, az azonosításban pedig egy "EV" plakett árulkodik az.autók rendszámán.

Forrás: caradvice.com.au

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

Utazás az ismeretlenbe – a Kia Niro EV Erdélyben