Egy kör a Hyundai elektromos túraautójával


A Hyundai Motor az idei évtől részt kíván venni az elektromos túraautó-versenyzésben is, amelyre a Hungaroringen is tesztelt, még fejlesztés alatt álló Veloster karosszériás eTCR versenyautóval készülnek.  

A versenyautóknak mindig is különleges aurájuk volt. Mérges tekintettel néznek ki a bokszukból a félelmetesen sima gumiabroncsaik mellől és készen állnak arra, hogy beleharapjanak ellenfeleikbe. Ám ez most valami egészen más. A Hyundai Veloster eTCR versenyautót tapintható aura veszi körbe, nem utolsósorban a figyelmeztető táblák és az autó körülvevő kordonok miatt, amelyek távol tartják a kíváncsi kezektől. Merthogy épp töltődik. Mivel ez egy elektromos versenyautó – az első a Hyundainál – és a német motorsportközpont technikusai ügyködnek körülötte.  


Csakúgy, mint az a rövid ismertetés a Veloster eTCR babakék karosszériája alatt rejlő veszélyekről. Van benne egy olyan diagram, amelyre az került: a „halál valószínűsége”, és egy nyíl jelzi, hogy a Hyundai 800 voltos áramellátása a leginkább vörös jelzésű szakaszban található. Ahogy a villámlás előtt van mennydörgés, úgy az autón is egy LED fénycsík jelzi, hogy az autó épp milyen állapotban van. A zöld azt jelenti, hogy biztonságosan meg lehet érinteni, a vezető beszállhat az autóba és a technikus dolgozzon rajta. A kék azt jelenti, hogy töltődik, és egyedül kell hagyni. Vörös? Nos, ilyen még soha nem történt meg, állítják a mérnökök. Azt viszont csak gyanítani lehet, hogy a vörös nagyon messzire lehet az ideálistól.


Maga az autó egy fejlesztési prototípus a Hyundai eTCR versenyszériába való belépéséhez, ami egy a TCR-rel párhuzamosan futó új globális túraautó-széria, egyelőre csupán néhány akkumulátoros jelentkezővel a tisztább levegőért. 2020-ban lesz az első próbaszezon, fél tucat egyedi rendezvénnyel, miközben a szervezők és a belépők (a Hyundai, a Cupra és a nem hivatalos Alfa Romeo belépés eddig megerősítésre kerültek) körbejárják, hogyan lehet ez a széria sikeres. Ellentétben a Formula-E-vel, amely sebességét és presztízsét tekintve több lépcsővel a Formula 1 rangja alatt van, az ötlet az, hogy az eTCR és a TCR egyenrangúan élnek egymás mellett. Merész terv, annyi bizonyos.


„Tényleg nem igazán tudom, hogyan fog fejlődni ez az autós világ" – mondja Andrea Adamo, a Hyundai motorsport vezetője. „Olyan helyzettel állunk szemben, amelyet még nem láttunk. Évekig egyértelmű volt, hogy a következő autó benzines vagy dízel lesz, de az autógyártók számára már nem világos, mit kéne tenni. Olyan ez, mintha pókereznénk.”


A Veloster eTCR a Hyundai számos projektjének egyike, de ehhez hozzá kell szokni. Ez az egyetlen Veloster (ezt használták az i30 eTCR helyett, mert jobban felismerhető világszerte) számos fejlesztési kilométert tett már meg Magyarországon és Franciaországban, miközben a mérnökcsapat egy elöl hajtott, frontmotorral szerelt benzines versenyautót hátsókerekessé alakít, amelynek súlya középen összpontosul és ez volt az első alkalom, amikor a vállalat egy elektromos kormányművet is készített  egy versenyautó számára.


A Veloster 63 kWh-s akkumulátorának kb. egy órára van szüksége ahhoz, hogy 30-ról 95 százalékra töltése akkucsomagját – ezt rendszeresen mérik a tesztelés közben – amely körülbelül 15 kör vagy 25 perc teljes sebességgel száguldásra elég a 402 lóerős motorteljesítmény kihasználása mellett. Az autó számos erőtérképpel rendelkezik, kezdve a fotózási körökben alacsonyabb tempóval használt 134 lóerőtől az 670 lóerőig, amit valószínűleg csak a kvalifikációkon, illetve a versenyeken a legjobb pozícióért vívott harcok során előzésekkor lehetne kihasználni. 


A benzines TCR versenyautókhoz megfeleléshez az átlagos teljesítményt 402 lóerőre állítják be. Maga az erőátviteli rendszer a Williams Engineering és a Magelec munkája, amit a szervezők a eTCR kezdeti szezonjaiban kötelezően használni kell azért, hogy megelőzzék az esetleges szabálysértéseket. Az egyéniség a kezdeti időszakban legalábbis abból adódik, hogy a versenyzők hogyan használják ki autóikat és hogyan viselkedik az autó alattuk.


A bukókeretben lévő LED-ek zöldre váltottak, kihúzták a csatlakozót és az autó élettel telve lepattan a pneumatikus támaszairól. A fotózásra kijelölt körök ugyanolyan élvezetesek egy ilyen napon, aztán pedig a versenycsapat öt gyors kört is engedélyezett. A kezelőszervek is megnyugtatóan egyszerűek. A pedálok elrendezése alapján erősen támogatják a bal lábbal történő fékezést – ami nem megy mindenkinek azonnal – de a jobb láb használatához sem szükséges túl sok bokamozgás.


A kormánykerék tele van nyomógombokkal, de ma mindössze Pit feliratúra van szükség (a sebességkorlátozó kikapcsolásához) és az Upshift és Downshift (a Drive, Neutral és Tolatás közötti váltásra), míg a csapat távolról az adatképernyőn követheti és leolvashatja az összes adatot és utasítást adjon a pilótának a feladatok elvégzésére. Így aztán pillanatokkal később, amikor a LED-ek mindegyike vöröse vált, az már messziről látják. Hoppá. Ez a Veloster fejlesztése során eddig nem történt meg. Egy kékes-narancsos ruhás mérnök elindul az autó felé, hogy az ablakon keresztül pislog a hibakódra. A megoldás? Kapcsolja ki, majd ismét be…


Kis informatikai segítséggel minden újra zöldre váltott, és a próba folytatódhatott. Miután az esőgumikon és a 4-es vagy 5-ös fokozatba kapcsolt kipörgésgátlóval a Veloster eTCR 136 lóerősre állítva kicsit bemelegedett, a rádió túloldalán engedélyt adtak átkapcsolni 402 lóerőre. Ami hatalmas ugrás gyorsulásban, így pedig sokkal hamarabb jönnek a kanyarok. Ennek ellenére minden nagyon finoman működik. Az egyfokozatú sebességváltóval kanyarokban nincs szükség visszaváltásokra, miközben a kellemes egyensúly és a szigorú, de udvarias kipörgésgátló gondtalanná és élvezetesség teszi a kanyarokból kigyorsításokat.


A hagyományos TCR Veloster 1,7 tonnás önsúlyára rakódó további 400 kilogrammal a motorfék nélküli versenyautó megszokásához viszont idő kell, viszont regeneratív rendszer nélkül ugyanúgy minden egyes energiamorzsa kihasználható, mint a frontmotoros, szekvenciális váltóval szerelt TCR versenyautóból, vagy az erőfeszítés nélküli és folyamatos gyorsulás miatt talán még jobban is. Csak a hang az, ami hiányzik, vagy inkább teljesen más. Ezen még dolgozniuk kell a mérnököknek, különben a villanymotorok nyüszítése mellett a nézők csak a tapadásukat megtartani próbáló gumik sivító hangját hallhatják a versenyeken.


A Hyundainak még rengeteg fejlesztési munkája van a Veloster eTCR finomhangolásával.  A kihívások a legkisebb részletekben is felmerülnek: például olyan tűzoltó készülék felszerelése, amelynek anyaga nem továbbítja az elektronikus töltést, miközben a gumiabroncsok kezelése is eltérő, mivel a hátsó tengely sokkal fontosabbá vált. „Hagyományos TCR versenyautókon a hátsó kerekek ténylegesen azért vannak ott, hogy a kipufogócső ne ütközzön a földbe” – viccelt egy mérnök. De ők is találtak időt szórakozásra. A boksz fényei például zene ütemére villognak. Ezek az összejövetelek és a vörös figyelmeztető fények félelmesek lehetnek, ám a villanyautós motorsport hajnalán ez nem is lehetne másként.


„Az elektromos versenyautók  kezelésének nagyon különböző igényei vannak" – mondja Adamo. „Ezek az autók újak, és az embereknek meg kell tanulniuk, hogyan kell viselkedniük és kezelni ezeket, de valójában az a versenyeken az akkutöltés egy sokkal bonyolultabb helyzet. Olvasva az elmúlt évszázad elején megjelent könyveket, azokban arról mesélnek, hogy az első belső égésű motorral rendelkező járművet zászlókkal integető emberek jelezték előre. Az embereket megrémítette az ilyen autók sebessége, de hozzászoktak.”

Figyelembe véve a befejezetlen, fejlesztés alatt álló eTCR modell körüli újdonságokat, izgalmas lesz látni, ahogyan egy rajtsornyi ilyen villanyos fenevad feszül egymásnak a versenyeken.

Forrás: topgear.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését