Két év múlva debütálhat a Hyundai első indiai villanyautója


A Kona Electric importtermékként ugyan jelenleg méregdrágának számít Indiában, de a Hyundai két év múlva egy olyan villanyautót tervez bemutatni, amelyet helyben gyártottként jóval jutányosabb áron kínálhatnak.

A Hyundai „Smart EV” projektje keretében számos olyan új elektromos járművet tervez bemutatni, amelynek első modelljét két év múlva, 2022-ben terveznek bemutatni. Erről S. S. Kim, a Hyundai Motor India ügyvezetője beszélt nemrég egy interjúban, ahol arról is beszélt, hogy a vállalat igyekszik elérni a hagyományos, belsőégésű motorral szerelt modellek 90 százalékos szintjére emelni a helyi alkatrészek arányát. A Hyundai az ország villanyautós beszállítói rendszerének felállításáról folyamatosan tárgyal a helyi vállalatokkal.  

Kim azt is elmondta, hogy a Hyundai felméréseket folytat arról, mennyit fizetnének az indiai vásárlók egy villanyautóért. Eközben a vállalat koreai fejlesztőközpontja Namyangban vizsgálja az optimális hatótáv és a költségek összefüggéseit. Ha minden jól alakul, az első teljes mértékben Indiában készülő Hyundai villanyautó valamilyen formában már a két év múlva esedékes Új-Delhi Autó Expón jelenhet meg.    


A Hyundai Smart EV projektjében legalább három különböző modell – egy elektromos hobbiterepjáró, egy elektromos limuzin és egy elektromos kompakt kisautó – is szerepel. Ezek közül az egyik akár a Hyundai Venue elektromos verziója is lehet, amelyről Kim már 2018-ban, az autó bemutatóján csak annyit árult el, hogy a vállalat fontolóra veszi egy EV változat megvalósítását. Elképzelhető, hogy a Hyundai ugyanazt a stratégiát követi, mint a Tata, amely a félidei frissítéssel együtt vezette be a Nexon EV kivitelét.  

A Kona Electric azonban hamarosan még drágább lesz Indiában. Annak ellenére, hogy néhány műanyag és belső téri elemet helyben gyártanak, az autó nagy része Dél-Koreából, előre összeszerelt csomagokban érkezik Indiába, amelyek vámtétele a villanyautók esetében a mostani 5-ről áprilistól 10 százalékra emelkedik és ez várhatóan megjelenik majd az autó vételárában is.     


Ugyan kevésbé valószínű, hogy a Hyundai olcsónak ígért indiai gyártású villanyautói valaha is megjelennek az európai utakon, ám a technológia fejlesztése sokat segíthet a Hyundainak más, akár európai piacokra szánt kisebb, olcsóbb elektromos járművek kidolgozásakor.

Forrás: indianautosblog.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését