A Hyundai és KIA szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőznek


A Hyundai és a KIA márkák idén eddig remekül szerepeltek, minden hónapban újabbnál újabb értékesítési rekordokkal. Az eddigi dél-koreai tiszta nyári égbolton azonban viharfelhők gyülekeznek. A Reuters számolt be arról, hogy a Hyundai koreai menedzsmentje bértárgyalásokat folytat a dolgozók szakszervezetével. A párbeszéd azonban nem valami jól alakulhatott, a nyári szabadságolások előtt ugyanis a szakszervezet végső megegyezés nélkül felkelt a tárgyalóasztaltól. Amikor pedig visszatértek a szabadságról, a szakszervezet képviselői úgy nyilatkoztak, sztrájkra is hajlandóak, amennyiben a Hyundai menedzsment nem hajlandó kompromisszumot kötni a bértárgyalások során.

A helyzet a KIA testvérmárkánál is nagyon hasonló, a szakszervezet vezetői ott sem tudtak megegyezni a gyártó képviselőivel. Sokan meglepődtek ezen, hiszen a vállalat vezetői eddig nem látott méretű prémiumokat, 5,17 százalékos béremelést, illetve részvényvásárlási lehetőséget is felkínáltak. Úgy tűnik azonban, hogy a legfontosabb kérdés mégsem ez, hanem a tervezett két műszakos termelés.

Az elmúlt két évben mindkét márkánál sikeresek voltak a bértárgyalások, így elkerülhették a tényleges sztrájkot. Még mindig van idő arra, hogy ez így is maradjon, de úgy tűnik, minkdét félnek komoly kompromisszumot kell kötni ennek érdekében.

http://www.autoblog.com/2011/07/27/hyundai-union-threatens-strike-as-kia-union-turns-back-wage-prop/

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei