Korea íjászsikereit a Hyundai csúcstechnikája támogatta

A korábbiakhoz hasonlóan az idei olimpián Dél-Korea páratlan íjászsikereket ért el, amely mögött a tehetséges csapat mellett a Hyundai Motor csúcstechnológiai fejlesztései és a legújabb prémiumautókhoz felhasznált anyagok állnak.

A dél-koreai válogatott azóta nem veszítették el az aranyat, amióta részt vettek az 1988-as Szöuli Nyári Olimpiai Játékon, amivel páratlan rekordot állítottak fel az olimpia történetének összes kategóriájában. A 2020-as Tokiói Nyári Olimpián eddig négy aranyérmet húztak be. Elkötelezettségük és precízségük négyévente minden versenyen tovább tudott fejlődni, amelynek hátterében a Hyundai Motor Group és a tulajdonos Chung család hosszú távú vállalati védnöksége is szerepet játszik.

A Hyundai Motor 1985 óta azonban nemcsak egy a számos pénzügyi szponzor közül, hanem a legújabb olyan technológiákkal támogatja is a csapatot, amelyek az autógyártó az autógyártási kapacitásaiból rendelkezésükre bocsát. A csoport Namyangban található fejlesztőközpontja élen jár a sportolók számára készült, személyre szabott eszközök fejlesztésében és gyártásában.

Az első ilyen eszköz a nagy pontosságú lövőgép, amelyet a technikát először a 2016-os Riói Olimpián alkalmazták. Ez az eszköz segít az íjászoknak azonos erővel, irányban és sebességgel kiválogatni a hibás nyílvesszőket. A koreai csapat íjászai a gépelemzés alapján így kitudják választani a számukra legmegfelelőbb nyilakat. Ez ugyanazon az elven működik, mint a Hyundai Motor Group által alkalmazott 3D berendezés, amely az alkatrészeket elemzi egy új modell fejlesztése során és kiszűri a hibás darabokat.  

A videóalapú pulzusmérő lehetővé teszi, hogy az edzői stáb az edzések során a legújabb videó-számítási technológiára támaszkodva összegyűjtse a korrelációs adatokat a sportolók pulzusszáma és pontszáma között. Az adatokat egyéb edzéseken a mentális stabilitás biztosítására is felhasználják, hogy javítsák a játékosok teljesítményét. A technológia alapját a Hyundai fáradtságfigyelő rendszerének kamerái adják, amelyek a vezető szemmozgását és pupilláit vizsgálják. 

A sportolók esetében az arcképüket képkockánként elemzik és azt az elvet követik, hogy az ember arcszíne a szívverésének megfelelően változik. Emellett 3 méteres távolságon belül a pulzusszámot is mérik, így sportolók az olyan egyéni feszültségeket is azonosíthatják, amiket maguk észre sem vettek, javítva ezzel a koncentrációjukon.  

A sportolók privát, mély tanuláson alapuló mesterséges intelligenciára épülő edzőprogramot is használnak, amely az edzésvideókat tanulmányozva tanácsot ad a fejlesztéshez. Korábban sok munkaerőt és időt vett igénybe, hogy az egyes sportolók lövés közbeni testtartásukról készített videókat megszerkesszék és elemezzék, amely ezzel az új eljárással gyorsabbá és hatékonyabbá válhatott. A Hyundai Motor Group mesterséges intelligencia központja, az AIRS vállalat nyújtotta technikai tudását a támogatás video alapú mély tanulási elemzésében.

Az 3D szkennelési és nyomtatási technológiával az íjak fogóit is tovább tudták fejleszteni azért, hogy azok így még jobban, tökéletesen megfeleljenek a sportolók számára. A fogók ugyanis különsen fontos egy olyan sportágban, amely folyamatos koncentrációt igényel és a sportoló verejtéke miatt a keze elcsúszhat. Amíg korábban csak gyanta, illetve műgyanta alapanyagú fogantyúkat használtak, ma már a Hyundai Motor és a Kia prémiumtermékeihez biztosított új anyagokat, például alumíniumot és PA12-t is felhasználták a tapadás fokozása érdekében.

Az automatikus pontszámrögzítő valós időben, vezeték nélküli hálózaton keresztül jeleníti meg a pontszámokat a monitoron, elősegítve a hatékony pontszámellenőrzést és minden egyes nyíllal kapcsolatos adatok gyűjtését. A célpontra szerelt négy lézerérzékelő pontosan érzékeli a célt eltaláló nyíl helyzetét, ami alapján a pontszám és a nyíl érkezésének iránya is pontosan mérhető. Ezenkívül a pontszám és a találati pozíció a céltábla alatti LED -jelzőtáblán is megjelenik, így a sportoló számára szükséges információk még távolról is jól láthatók.

Mivel a koreai íjászsportolók gyakorlásként naponta több száz nyilat lőnek ki, a múltban az eredményeket csak heti 1-2 alkalommal rögzítették. Az automatikus pontszámrögzítő használatával azonban a sportolók minden gyakorlása során pontos adatok tárolhatók és a videóval rögzített edzésmozgásokkal, valamint a látástechnológiával mért pulzusszámokkal együtt elemezhetők azért, hogy olyan környezetet hozzanak létre, amely minden sportoló számára a legjobb eredményt tudja hozni.

A Hyundai csoport íjászat iránti szeretete 37 éves múltra tekint vissza. Amikor a csoport korábbi elnöke, Mong-koo Chung a Koreai Íjász Szövetség elnöke lett és ezt követően Seo Hyang aranyérmes győzelmet szerzett az 1984-es LA olimpián, ígéretet tett arra, hogy minden eszközzel elő fogja segíteni az íjászat fejlődését, miután ihlette.

A jelenlegi elnök, aki apjától örökölte a csoport irányítását, folytatta ezt az örökséget és továbbra is támogatja a koreai íjászatot. Az ifjabb Chung állítólag azonnal az Egyesült Államokban töltött üzleti útja után átrepült Tokióba és a női íjászverseny televíziós közvetítése során észrevették, hogy szurkol a válogatottnak a nézőtéren.

Dél -Korea az 1984-es Los Angelesi Olimpia óta 26 aranyérmet, kilenc ezüstöt és hét bronzérmet nyert, ezzel elvitte az íjászversenyeken elérhető aranyérmek 70 százalékát. Az ázsiai játékokon 1985 és 2018 között további 42 aranyat, 25 ezüstöt és 16 bronzérmet nyertek el a koreai íjászok.

Forrás: pulsenews.co.kr, .hmgjournal.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei