A Hyundai az Aramco-val fejleszt hibridekhez üzemanyagot

A Hyundai csoport bejelentette, hogy a Szaúd-Arábiai Olajtársasággal (Aramco) és az Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetemmel (KAUST) közösen egy továbbfejlesztett üzemanyagot fejlesztenek ki azért, hogy csökkentsék a járművek széndioxid-kibocsátását.

A Hyundai Motor Group különféle kutatási és fejlesztési tevékenységet folytat annak érdekében, hogy akkumulátoros elektromos járművekre és az üzemanyagcellás járművekre átállás során minimalizálja a belsőégésű motorral működő járművek üvegházhatású gázkibocsátását.

„A villanyautók és az üzemanyagcellás járművek a széndioxid-semleges mobilitás elérésében a Hyundai Motor Group végső technológiái lesznek, míg a környezetbarát üzemanyagot és az ultra-szegény égésű motort ötvöző környezetbarát belsőégésű technológia lesz a kulcs az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatékony csökkentésében az elektromos járművekre való átállásunk során.” – mondta Alain Raposo, a Hyundai Motor Group ügyvezető alelnöke, aki az elektromos meghajtású műszaki részleget vezeti.

A hagyományos üzemanyaggyártástól eltérően az e-üzemanyagokat zöld hidrogénből – amelyet víz elektrolízissel, megújuló villamosenergia felhasználásával állítanak elő – és szén-dioxidból szintetizálják, ami 80 százalékkal alacsonyabb életciklus-kibocsátást eredményez. Az ultra-szegény égésű motor egy környezetbarát technológia, amely a hagyományos motorokhoz képest növeli a hőhatékonyságot és az üzemanyaghatékonyságot, ami tovább csökkenti az üvegházhatású gázok keletkezését.

Az elkövetkező két év során a Hyundai Motor Group, az Aramco és a KAUST egymással együttműködve kutatnak és potenciálisan kifejlesztenek egy továbbfejlesztett üzemanyag-készítményt, amelyet egy új égésrendszerrel kombinálnak. Az autóipari és technológiai vezető szerepet betöltő Hyundai Motor Group a legkorszerűbb, ultra-szegény égésű benzinmotort bocsát majd a kutatócsoport rendelkezésére.

Az Aramco célja a fejlett üzemanyag-technológia kihasználása a hatékony üzemanyag-összetétel gondos megtervezéséhez, míg a KAUST a legkorszerűbb égéskutató központ biztosításával felügyeli a technológiák modellezését és ellenőrzését, beleértve a motorteszteket is. Az együttműködés az egyes résztvevők szakértelmét kihasználva várhatóan szinergiákat fog létrehozni.

A közös tanulmány egyik célja annak ellenőrzése, hogy mennyivel csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, ha hagyományos üzemanyag helyett e-üzemanyagot használnak a hibrid járművekben. Ezenkívül a közös kutatás-fejlesztés másik célja, hogy szimuláción és motorteszteken keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentési hatását számszerűleg megerősítsék. A Hyundai Motor Group arra számít, hogy az új motortechnológiával a hagyományos kőolajalapú üzemanyagok által kibocsátott széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésével hatékony módon éri el a széndioxid-semlegességet.

„A hibrid járművek piacra dobásával az igazi kihívást az jelenti, hogy előrelépéseket kell tenni az optimális üzemanyagok és a kivételes égésrendszer segítségével” – mondta Ahmad O. Al-Khowaiter, az Aramco technológiai igazgatója. „Az Aramco csapata üzemanyagtervezési és keverési know-how-t biztosít a Hyundai Motor Group motorja égési teljesítményének javítása érdekében és ennek eredményeként szintetikus e-üzemanyagokat alkalmazhatnak. Ez egy olyan tér, ahol feszegetjük a határokat és izgatottak vagyunk azért, mert részesei lehetünk”.

A teszteket a KAUST Tiszta Égéskutató Központjának (CCRC) kutatói végzik majd. Donal Bradley professzor, a KAUST kutatási alelnöke a következőket mondta: „A hatékonyabb és kevésbé szennyező közlekedési rendszerek kiépítése kritikus lépés a körkörös széndioxidgazdaság megközelítéséhez az éghajlatváltozás kezelésében. Tiszta égésekkel kapcsolatos kutatóközpontunk ideális helyzetben van ahhoz, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású üzemanyagok fejlesztése és optimalizálása terén szerzett kiváló eredményekkel támogassa ezt a jelentős fejlesztést.”

A Hyundai Motor és a Kia vállalatok egyaránt bejelentették a Karbon Neutralitás 2045 ütemtervüket, amely szerint kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2045-ig globális termékeik és tevékenységeik egyaránt széndioxid-semlegessé válnak. A vállalatok egy jobb és fenntarthatóbb jövő elérése érdekében tisztább közlekedésbe és környezetbarát energiamegoldásokba fektetnek be.

Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei