Belül is meglesték az új Hyundai Kona prototípusát

A Hyundai Motor intenzíven teszteli a Kona kisterepjárójának második generációját, amely elődjénél nagyobb és tágasabb lesz, belső kialakítása pedig a kémfotók alapján leginkább az IONIQ 5 villanyautó részleteit fogja örökölni. 

A Hyundai Motor fejlett piacokra szánt első kisterepjáró modellje, a Kona jövőre már 6 éves lesz, így a jelenlegi első generáció a koreai autógyártó szigorúan vett modellpolitikája értelmében 2023-ban átadja helyét az új generációs utódnak. A vállalat ennek megfelelően már elkészült a prototípusokkal, amelyek tesztelési folyamata a nyilvános országúti próbákkal már a vége felé jár, így a Hyundai fejlesztőközpontjai közelében egyre többször látni az autó elmaszkírozott tesztautóit. 

Az új Kona formai részletei ugyan a ponyvák alatt továbbra is rejtve marad, az azonban a korábbi kémfotókhoz Hasonlóan most is szembetűnő, hogy a második generáció jóval nagyobbra fog nőni, mint a jelenlegi modell, így minden bizonnyal a belső tér is jóval tágasabb lesz, mint most. Az autó formavilága a kibukkanó részletek alapján jóval közelebb áll majd a mostani Tucsonhoz, de várhatóan a Bayon vonalait is fel lehet majd fedezni benne. 

A formai hasonlóság leginkább a prototípusok kerékjárati ívein fedezhető fel, amelyek sokkal szögletesebbek, amelyek a nagyobb Tucson hobbiterepjáróra emlékeztetnek. ugyanez elmondható az autó hátuljáról is, bár ott jóval több ponyva takarja a kialakítást. A korábbi kémfotókhoz képest annyi a változás, hogy egy teljesen új, sötétre színezett felnigarnitúrát lehet látni, korábban viszont egy koreai tesztautón egy N logós keréktárcsa is feltűnt már.  

Most azonban először sikerült tiszta, éles felvételeket készíteni az autó műszerpultjáról is, amelyet a tesztelők hiába próbáltak eltakarni a fotósok elől. Ennek alapján az új Kona műszerfala egyetlen óriási összefüggő digitális panelből áll, amelynek része a kormánykerék mögötti digitális műszeregység és a középső érintőkijelző is. Ez a megoldás nagyrészt ugyanolyan, mint amit az IONIQ 5 villanyautóban találunk, ami lényeges változás a mostani megoldáshoz képest.  

A panel alatt a médiarendszer fizikai gombjait és széles és vékony középső légbeömlőket láthatunk, miközben alatta a manuális légkondicionáló tekerőgombjai találhatóak. A mérnökök laptopja nagyrészt kitakarja a manuális sebességváltó karját, ám korábban Dél-Koreában egy olyan példány műszerfalát is elcsípték, ahol az automata váltó forgókapcsolós karját a kormánykerék jobb oldalára helyezték. Ez a megoldás a műszerfallal együtt szintén az IONIQ 5 villanyautóból lehet ismerős. 

A műszerfal mellett az új kormánykerék is egyértelműen látható, amely háromküllős megoldásával szintén teljesen új, szögletesebb formát kapott. Azon túl látszanak még az elektromos ablakok és a külső tükör mozgatására szolgáló új, ezüstösen csillogó kapcsolói és gombjai, amelyek a világos belső hangulattal együtt szintén az IONIQ 5-re emlékeztetnek. 

A pletykák szerint a Hyundai egy teljesen új platformra építi a Kona második generációját, amelynek alapváltozatai fronthajtást kapnak, míg a jobban felszerelt, erősebb kivitelek összkerékhajtási rendszerrel is elérhetőek lesznek. Az új Kona várhatóan továbbra is kínál majd benzines és (egyes piacokon) dízelmotoros változatokat, lesznek villamosított hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos verziók is, de fejlesztenek nagyteljesítményű Kona N sportváltozatot is.




A hírek szerint az új Kona az i30 kompakt modellt is leválthatja, bár ezt még egyetlen hivatalos forrás sem erősítette meg eddig. Az azonban árulkodó jel lehet, hogy a Kona és a mostani i30 szinte egy időben (Kona:2017 június, i30: 2017 szeptember) mutatkoztak be, azonban miközben a második generációs Kona prototípusok már feltűntek a világ újain, új i30 prototípusoknak nyoma sincs. Holott a mostani i30 generáció esetén az első tesztpéldányokról már 2015 őszén sikerült fotót készíteni. 

Bárhogyan is legyen, az új generációs Kona várhatóan valamikor a jövő év első felében mutatkozhat be a nagyvilágnak, míg Európába minden bizonnyal csak 2023 őszén fog megérkezni.      

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei