A Hyundai sétáló autója szabadalmi védettséget kapott


Az Amerikai Egyesült Államok szabadalomvédelmi hivatala bejegyezte a Hyundai Motor Group sétáló járművére vonatkozó terveit, amellyel a dél-koreai autóóriás egy újabb lépéssel közelebb került a futurisztikus négylábú autóinak megvalósításához.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala szerint július 6-án, vagyis körülbelül 19 hónappal azután, hogy a két vállalat 2021. december 31-én beadta a szabadalmakat, sétáló járművekre vonatkozó két szabadalmi bejelentést tettek közzé a Hyundai és a Kia neve alatt. Ezek a szabadalmak védik a Hyundai Elevate koncepcióautójának technológiáit, egy olyan különleges elektromos járművét, amely képes a sík felületeken történő hagyományos gurulás mellett robotlábakon történő „gyaloglásra” is.

Az autógyártó elsőként a 2019-es Consumer Electronics Show (CES) alkalmával mutatta be az Elevate kis prototípusát. Az emlősök és hüllők járásmódját is leutánzó képességével a Hyundai Motor Elevate modellje képes arra, hogy többcélú szerepet töltsön be a felfedezésben, az építőiparban és a katasztrófa-elhárításban. ahol nem állnak rendelkezésre mindenhol hagyományos járművekkel megközelíthető utak.

„A vállalatok már jóval a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt igyekeznek maximális védelmet biztosítani jövőbeli termékeik számára. ... A szabadalmak mutatóként szolgálnak, amely elárulja számunkra, hogy egy vállalat milyen irányba tart” – mondta Pil-su Kim, a Daelim Egyetem autóipari mérnökprofesszora, majd hozzátette „A szabadalom bejegyzésével a Hyundai Motor Group úttörővé kíván válni a speciális robotmobilitás piacán, amely szokatlan terepeken is képes közlekedni.”


Tae-hoon Lee szabadalmi ügyvivő szintén fontosnak tartotta a legutóbbi szabadalmi bejegyzést, mondván: „Ha egy vállalat több országban rendelkezik szabadalommal, akkor valószínű, hogy a vállalat fontosnak tartja a technológiát és gondolkodhat annak kereskedelmi forgalomba hozatalán is.”

Az Elevate koncepciót a Hyundai Cradle, az autógyártó nyitott innovációs központja és a Sundberg-Ferar, az Egyesült Államokban működő formatervező cég közösen fejlesztette ki. A Hyundai később, 2020 szeptemberében elindította a New Horizons Studio nevű egységét is, amely a Végső Mobilitási járművek fejlesztésével foglalkozik.

„Cunami vagy földrengés esetén a jelenlegi mentőjárművek csak a törmelékmező széléig tudják elszállítani az elsősegélynyújtókat. Az út hátralévő részét gyalog kell megtenniük. Az Elevate el tud jutni egészen a helyszínig és egyenesen át tud mászni az árvízi törmeléken vagy az összeomlott betonon is” – mondta John Suh, a Hyundai Cradle akkori vezetője a 2019-es bemutató eseményen.

A Hyundai szerint az Elevate képes megmászni egy 1,5 méteres falat, átlépni egy 1,5 méteres hasadékon és óránként átlagosan 5 kilométeres sebességgel mozogni a különböző terepeken, miközben megtartja karosszériájának és utasainak vízszintjét. A vállalat állítása szerint a jármű ugyanúgy tud nagy sebességgel haladni, mint bármely más autó az úton, amennyiben a robotlábait összehajtja és a kerekek elkezdenek hajtani.

A Hyundai Motor folytatta a tökéletes mobilitású járműről alkotott elképzelésének fejlesztését. 2021 februárjában a New Horizons Studio bemutatta a Transforming Intelligent Ground Excursion Robot, vagyis a TIGER névre keresztelt koncepciómodelljét, amely olyan többcélú jármű, amely az Elevate-hez hasonló módon robotlábakra épülő kerekekkel rendelkezik. A legnagyobb különbség az Elevate és a TIGER között, hogy az előbbi utasokat szállít, míg az utóbbi egy vezető nélküli gép.

Kim professzor megjegyezte, hogy a Boston Dynamics 2020-as felvásárlásával a Hyundai már rendelkezik a világ legjobb sétálórobot-technológiájával, ami nagy reményeket jelent a két vállalat jövőbeli együttműködésében. „A Boston Dynamics nagyszerű technológiával rendelkezik, de nem sikerült nagyságrendi kereskedelmi forgalomba hozniuk. Ekkor érkezett a Hyundai Motor Group” – mondta. A Boston Dynamics legismertebb terméke Spot, a négylábú robotkutya.

Idén januárban a Hyundai Motor Group ügyvezető elnöke, Eui-sun Chung az alkalmazottakhoz intézett újévi beszédében a jövőbeli mobilitás és robotika fontosságát emelte ki. „Az emberek és eszközök szállítási céljainak megfelelő (speciális célra épített járműveket) fogunk bemutatni a piacon” – mondta akkor Chung.

Forrás: koreaherald.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei