A Hyundai Motorsport dobogón végzett Új-Zélandon

A Hyundai Motorsport első alkalommal járt Új-Zélandon, ahol a hétvégén megrendezett ralin Ott Tänak harmadik helyének köszönhetően megszerezték sorozatban ötödik dobogós helyezésüket.

Ott Tänak és navigátora egy harmadik hellyel ötre egészítette ki a Hyundai Motorsport egymást követő dobogós tabelláját, ami a páros eddigi hetedik legjobb három közötti teljesítményük ebben a szezonban. Az eredmény immár a 15. dobogós helyezésük a Hyundai Motorsport kötelékében. Az észt páros a Hyundai i20 N Rally1 trió élén, a negyedik Thierry Neuville és az ötödik Oliver Solberg előtt végzett a 17 szakaszból álló verseny után.

A vizes, csúszós és kihívásokkal teli körülmények szigorú próba elé állították a csapatokat és a pilótákat a festői és izgalmas új-zélandi utakon, amelyek rengeteg drámát tartogattak. A Hyundai Motorsport számára a rali nagyon bonyolult volt, mivel számos probléma miatt a csapat nem tudott olyan szinten teljesíteni, mint a finn, Ypres és görögországi raligyőztes eseményeken.

Tänak a nyitónapokon kezdetben a győzelemért küzdött, három szakaszgyőzelmet is aratott és a pénteki napot az összetettben az élen teljesítette. Egy nehéz szombat azonban elérhetetlenné tette a csapat negyedik egymást követő győzelmének esélyét. A legénység az utolsó reggelen visszatért a szakaszgyőztes üzemmódjához, megszerezve az SS15 szakasz leggyorsabb idejét, majd négy bónuszpontot szerzett a Power Stage-en. Mindhárom Hyundai i20 N Rally1 legénysége Power Stage pontot szerzett, Solberg a negyedik, Neuville pedig az ötödik helyen végzett.

„Összességében az Új-Zéland-rali nehéz hétvége volt számunkra, de nagyszerű hely volt, csodálatos utakon és élmény volt itt vezetni” – mondta Tänak. „Nem volt olyan tempónk, hogy harcolhassunk a győzelemért, de még így is a dobogón állunk, jó helyezésekkel, pontot szerezve a tabellán. Az év eleje óta nem vettünk részt a pilóták bajnoki küzdelmében, még akkor sem, ha valami visszatért a szezon közepén. Fair play volt a Toyotával szemben, és különösen Kalléval szemben, aki mindenkit tisztességesen győzött le. Gratulálunk nekik."

Thierry Neville és navigátora nem volt magabiztos a 17 szakaszból álló versenyen, így meg kellett elégedniük a negyedik helyezéssel. A Hyundai belga párosa időbüntetéseket is kaptak, valamint két alkalommal ki is pördültek az első napon.

„A negyedik hely a maximumot jelentette, amit ezen a hétvégén elérhettünk a pénteken kapott összes időbüntetéssel és két kipörgéssel együtt” – mondta Neuville. „Kicsit keményen kezdtük az eseményt, szóval nem is tudtunk többet tenni. Vasárnap csak várakozó helyzetben voltunk, egyetlen esélyünk volt pozíciót szerezni az előttünk állóktól függően. Még dolgoznunk kell az autón ilyen körülmények között. Egyszerűen nem érzem magam kényelmesen, és egy kicsit nehéz volt vezetni és gyorsan menni. Lassan odaérünk, de tovább kell dolgoznunk ezen. Jó volt visszatérni ide, ami egy nagyon különleges verseny, távol az otthonunktól, még akkor is, ha nem is úgy sikerült, ahogy szerettük volna.”

Oliver Solberg és navigátora sorozatban a második legjobb ötös eredményét könyvelhette el, miután egy újabb értékes tanulási hétvége után az ötödik helyen végeztek. „Az biztos, hogy ez nem volt egy tökéletes hétvége, szóval az ötödik helyezés igazi pozitívum" – mondta Solberg. „Köszönöm a csapatnak a felkészülést erre a messzi versenyre és a szerelőknek, hogy a hétvégi problémáink után összerakták az autót."

Julien Moncet csapatigazgató-helyettes a következőket tette hozzá: „Eléggé frusztráló rali volt ez számunkra és határozottan nem azt az eredményt értük el, amiért idejöttünk. Túl sok problémánk volt és általános tempóhiányunk volt. Mélyen elemeznünk kell mindent, ami elromlott és megoldást kell találnunk a következő versenyekhez. Ennek ellenére nem adtuk fel és mindhárom autónk célba is ért. Tänak ismét megmutatta, mennyire versenyképes, nyomást gyakorolt az előtte haladó pilótákra és mindvégig küzdött, hogy megszerezze az újabb dobogót. Neuville számára ma nem volt sok keresnivaló és a 16-os gyorsasági szakaszban elért nagy pillanat ellenére a negyedik helyen zárta ezt a ralit, értékes pontokat gyűjtve ezzel a Hyundai számára. Solberg egy újabb erős ralit teljesített, összetettben az ötödik helyen végzett, elkerülte a hibákat és ígéretes időket mutatott fel a trükkös körülmények és problémák ellenére, amelyekkel egész hétvégén szembesültünk.”

A Hyundai Motorsport emellett külön is gratulált Kalle Rovanperänek és a Toyota Gazoo Racingnek a 2022-es pilóta világbajnoki cím megszerzéséhez. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ennek a bajnokságnak a legmagasabb szintjén harcoljunk. A Kalle és a Toyota által bemutatott eredmények motivációként és inspirációként szolgálnak mindannyiunk számára. Az ebben a szezonban elért eredményeik lenyűgöző mércét kínálnak. Nem fogjuk abbahagyni saját versenyképességünk javítása érdekében tett erőfeszítéseket és szoros küzdelmek elé nézünk az idei szezon hátralévő versenyein is.”

Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei