A Hyundai többmárkás villanyautógyárat épít Amerikában

A dél-koreai Hyundai nemcsak saját, de a Kia és a Genesis márkája számára építi első kifejezetten elektromos járművekre specializálódott gyártóüzemét az Egyesült Államokban azért, hogy megfeleljen az USA helyben gyártott elektromos járműveket támogató törvénycsomagjának.

A koreai autóóriás 5,5 milliárd dolláros befektetéssel egy évi 300 ezer darabos kapacitással rendelkező új villanyautó-gyártó bázis építését tervezi a georgiai Savannah-ban és állítólag tárgyalásokat folytat az érintett felekkel arról, hogy felgyorsítsa első, elektromos járművekre specializálódott gyára építését az Egyesült Államokban. Amennyiben 2024-re elkészül, a Savannah-i üzem lesz a csoport mindhárom autómárkája – Hyundai Motor, Kia és Genesis – első elektromos járművekre specializálódott üzeme. A Hyundai Motor az alabamai Montgomeryben, a Kia pedig a Georgia állambeli West Pointban gyárt jelenleg járműveket.

Ugyanakkor a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy az új georgia-i üzem építésének befejezéséig olyan intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek megakadályozzák az új törvény által a Koreában gyártott elektromos járművekkel szembeni diszkriminációt. A részletes IRA-irányelvek kidolgozásában nagy szerepet játszó Amerikai Automobil Szövetség (AAA) korábban ígéretet tett arra, hogy szorosan együttműködik a koreai cégekkel a koreai elektromos járművek egyenlő bánásmódjának biztosítása érdekében az Egyesült Államok piacán.

Az új IRA törvény hatására a Hyundai Motor Group előrébb hozza villamosítási gyártási ütemtervét az Egyesült Államokban. A vállalat úgy határozott, hogy októberben megkezdik a Santa Fe Hybrid összeszerelését az alabamai gyárban, ezt követően pedig a Genesis GV70 elektromos változatának bevezetése következik decemberben. Jelenleg a Hyundai Motor IONIQ 5 és Kona EV, a Genesis GV60, valamint a Kia EV6 és Niro EV teljes egészében Koreában készül, majd onnan érkezik az Egyesült Államokba.

A Savannah Gazdaságfejlesztési Hivatal friss bejelentése szerint a Hyundai Motor Group 2022. október 25-én tartja Georgia történelmének legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének, a Hyundai új létesítmény alapkő-letételének ünnepségét, amelyen a Hyundai Motor illetékesei, Georgia állam és Savannah városának tisztségviselői is részt fognak venni. A tényleges építkezés jövő év elején kezdődik és a tervek szerint 2025-re fejeződik be.

Dél-Korea amerikai nagykövete, Tae-yong Cho azt is elmondta, hogy Szöul és Washington között a föld alatt folyik a vita néhány lehetőségről, mivel az új IRA diszkriminatív akció, amely ellentétes a Korea-USA. FTA. Az amerikai pénzügyminisztérium november 4-ig gyűjti össze az érintett felek véleményét, mi pedig máris előálltunk néhány ötlettel a Hyundai Motorral kapcsolatban” – mondta Cho. „Nem tudjuk felülvizsgálni az IRA rendelkezését, de lehetőség van annak rugalmas alkalmazására. Ezt a rugalmasságot fogjuk kérni." 

A koreai kormányzat az elektromos járműakkumulátorokkal kapcsolatos problémákról is tárgyalni kíván az Egyesült Államokkal, elsősorban az LG Energy Solution és az SK érdekeinek védelme érdekében, amelyek szintén elektromos autóakkumulátor-gyárak építését tervezi az Egyesült Államokban.

A Hyundai Motor Group a Tesla mögött a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik az Egyesült Államok elektromos járműpiacán. A Hyundai csoport autóinak árai alacsonyabb szinten mozognak, mint a Tesla modelljeié, de magasabbak, mint a Kínában gyártott autóké. „"Ha az IRA törvény ront az elektromos autók eladási eredményein az új üzem befejezése előtt, a Hyundai csoport elveszítheti piaci befolyását az Egyesült Államokban" – figyelmeztetett Hang-gu Lee, a Koreai Automotive Technology Institute elemzője.

Forrás: pulsenews.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei