A Hyundai csoport már egymillió villanyautót adott el világszerte

A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy legfrissebb adatai szerint a csoport elektromos járműveinek globális eladási darabszámai az első saját fejlesztésű villanyautó piacra dobása után 11 évvel meghaladták az 1 milliót.

A Hyundai csoport összesített villanyautó-értékesítési eredménye tavaly év végére túllépte az egymillió darabot, egészen pontosan 1 022 284 járművet tett ki. A Hyundai Motor a csoporthoz tartozó Genesis prémiummárkával együttesen ebből 601 448 járművet értékesített, míg a HMG kisebbik tömegmárkája, a Kia 420 836 darabot adott el a világpiacon. 

„Ügyfeleink folyamatos támogatásának köszönhetően elértük az 1 millió darabos értékesítési darabszámot. Hálásak vagyunk nekik ezért" – mondta a Hyundai Motor Group egyik képviselője. „Továbbra is arra törekszünk, hogy a vásárlók kiváló piacképességű járműveink révén elégedettek legyenek."

A Hyundai Motor Group legelső elektromos járművét, a Hyundai akkori i10 kisautóra épülő BlueOn modellt 2011 júliusában kezdték próbaképpen árusítani Dél-Koreában. Éves eladási eredménye abban az évben mindössze 236 db volt, 2014-re több ezresre emelkedett. 2015-ben aztán a Kia Soul megjelenésével bővült a kínálat, így az összesített villanyautó-eladási eredmény elérte a 10 ezer darabos szintet. Az értékesítési volumen 2017-ben megduplázódott, amikor a figyelem középpontjába a frissen érkezett Ioniq Electric modell került.

2019 óta a kisméretű crossoverek, így például a Kona Electric és a Niro EV villanyautó modellek kiválóan teljesítenek az európai piacon, ami jelentős növekedést eredményezett a globális értékesítési eredményekben, amelynek köszönhetően az éves eladási darabszám 100 ezer fölé emelkedett.

2021-ben aztán a Hyundai csoport bemutatta a villanyautó-specifikus E-GMP platformra épülő Hyundai IONIQ 5, Kia EV6 és Genesis GV60 triót, majd tavaly ezek mellé megérkezett az első IONIQ 6 elektromos limuzin is, amely tovább gyorsítja a koreai és a globális villanyautó eladásokat.

Ennek eredményeként az értékesítési volumen tavaly több mint 100 ezer autóval nőtt az előző évhez képest, így a Hyundai csoport által értékesített elektromos járművek összesített darabszáma meghaladta az 1 milliót. Ezen belül a legkeresettebb elektromos modell 256 907 eladott járműve a Hyundai Kona Electric volt, ezt követi a Kia Niro EV/e-Niro 200 302, a Hyundai IONIQ 5 165 637 és a Kia EV6 112 893 darabos teljesítménnyel. 

Érdemes megemlíteni, hogy az egymilliós darabszámon belül nemcsak személyautók, de elektromos kishaszonjárművek is megtalálhatóak. Ilyen jármű például a Hyundai Porter Electric kisteherautó, amelyből összesen 45 384 db, vagy a Kia Bongo EV modell, amelyből pedig 31 458 járművet értékesítettek eddig. Mindkét modell kizárólag Dél-Koreában elérhető, ahol stabil értékesítési eredményeket produkálnak.

A Hyundai csoport elektromos autóinak választéka is lényegesen bővült 2011 óta, hiszen az akkori egyetlen modellhez képest tavaly már 15 modellváltozat közül választhattak a vásárlók. Ezalatt az időszak alatt az elektromos modellek gyártóbázisa is globálissá vált. A kezdeti koreai gyártás mellett mára a csoport kínai üzeme a helyi piac számára készít villanyautókat, míg Indiában és Csehországban a Kona Electric és más modelleket összeszerelése is folyik. Tavaly a vállalat indonéz üzeme is megkezdte az IONIQ 5 előállítását, idén pedig a GV70 villamosított változata is gyártásba kerül a Hyundai Alabama államban működő amerikai üzemében. 

Forrás: koreatimes.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei