Az elektromos változat mentheti meg a Hyundai Caspert

Iparági források szerint a Hyundai Motor népszerűtlenné vált Casper kisautóját valószínűleg csak az idén érkező tisztán elektromos változat mentheti meg attól, hogy a jópofa mini végleg eltűnjön a süllyesztőben. 

A Hyundai Motor hatalmas dilemmába került, mivel a koreai Gwangju városában található, az önkormányzattal közös vállalkozásban üzemelő autógyárban készülő Casper kisautó egyre kevesebb példányban fogy Dél-Koreában. A Gwangju Global Motors (GGM) vállalatot 2019-ben hozták létre, és 2021 szeptembere óta gyártja a Caspert a Hyundai Motorral kötött szerződés alapján.    

Az autógyártó és Gwangju regionális önkormányzata közösen fektetett be a kiegyensúlyozott regionális növekedést és helyi munkahelyteremtést szolgáló projektbe. A Hyundai Motor 43,7 milliárd von, azaz kb. 11,8 milliárd forint befektetése után 19 százalékos részesedéssel az üzem második legnagyobb részvényese.

Mindazonáltal a vegyes vállalat a nyereségességét veszélyezteti, hogy a Hyundai Motor hálózatán keresztül értékesített legkisebb modell értékesítési eredményei a kompakt kisautók iránti csökkenő koreai kereslet közepette kevés jelét mutatják a fellendülésnek. A Hyundai és a Kia jelenleg az egyetlen olyan autógyártó, amely a szegmensben gyártja modelljét, miután a General Motors (GM) Korea úgy döntött, hogy 2022-ben felfüggeszti Chevrolet Spark kompakt kisautójának gyártását.

Az iparági adatok szerint a kompakt kisautók – köztük a Casper, a Kia Morning (Picanto) és a Ray – összesített belföldi (koreai) eladásai fokozatosan csökkentek az elmúlt években. Idén januárban ezen autókból összesen 8 350 darab fogyott Koreában, ami 113 darabbal kevesebb, mint az előző évben. A Koreai Automobil & Mobilitási Szövetség adatai szerint a Casper helyi értékesítési darabszáma 2023-ban elérte a 45 400-at, ami több mint 5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A GGM éves Casper termelési kapacitása 45 000. 

Tekintettel azonban arra, hogy egyre több vásárló fordul a kisméretű crossoverek irányába a kompakt kisautók helyett, ez a szám az idén várhatóan tovább fog csökkenni. A Casper tavalyi készleteinek felhalmozódásával a Hyundai Motor egy nagy értékesítési akciót rendezett és novemberben akár 17 százalékos árengedményt is kínált a járműre.

A Hyundai Motor és a GGM a Casper elektromos változatának piacra dobásával kíván áttörést elérni. A vállalat elsősorban Európát célozza meg, ahol nagy a kereslet a kompakt elektromos járművek iránt. Az iparági szakértők azonban továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ez a stratégia rövid távon kézzelfogható eredményeket hozhat-e, mivel a globális elektromos járműiparnak egyre növekvő bizonytalanságokkal kell szembenéznie a kompakt és elektromos járművek iránti kereslet csökkenése közepette, miközben a hibrid járművek térnyerése folytatódik.

„Az autógyártók Koreában és külföldön már nem tekintik a kompakt járműveket profitnövelő tényezőnek, mivel az ezek iránti kereslet régen nem olyan szintű, mint korábban” – mondta egy autógyártó cég illetékese. „A Hyundai Motor Európát megcélzó stratégiáját azonban még hosszabb távú perspektívából kell vizsgálni, amíg a következő néhány évben a globális elektromos járműipar éledezni kezd.”

A Casper tisztán elektromos változata kb. 35,4 kWh-s LFP akkucsomaggal mutatkozhat be Dél-Koreában, ahol még az év első felében megkezdődhet az autó forgalmazása. Korábbi értesülések szerint az Európába érkező változat azonban a koreainál hosszabb tengelytávot és ezzel együtt nagyobb akkukapacitást kaphat, amellyel a hatótávja 300 és 400 km között lesz majd. Ezenkívül arról is szó van, hogy a kisautó sorozatgyártását Csehországban is megkezdik, ami a fentiekkel együtt nem sokat fog tudni segíteni a koreai Gwangju üzem termelékenységén. 

Forrás: koreatimes.co.kr

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei