A Hyundai csoport számos elismerést kapott az idei GOOD DESIGN díjátadón

A Hyundai számos kitüntetéssel tért haza a 2021. évi GOOD DESIGN Awards formatervezési díjátadóról, ahol a Hyundainál az IONIQ 5 és a STARIA, míg a Kiánál az EV6 és a Carnival, a Genesisnél pedig a GV70 és az X Concept egyaránt első helyen végeztek a közlekedés kategóriában. 

A Hyundai Motor emellett számos további kategóriában is elismerésben részesült, az interaktív médiától a háztartási berendezésekig, a mobil alkalmazásoktól a grafikai tervezésig. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy a GOOD DESIGN Awards elismerte ezeknek a rendkívüli jelentőségű járműveknek és innovációknak a formatervét.” – mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai globális formatervezési központjának igazgatója. 

„Ezek a kitüntetések mindennél jobban méltatják a formatervezőink által végzett kiemelkedő munkát: munkatársaink szívüket-lelküket beleadták ebbe a projektbe. A sikerben büszkén osztozunk K+F központunk mérnökeivel, akik nélkül nem válthattuk volna valóra elképzeléseinket. Az elismerés egyben azt is igazolja, hogy a Hyundai dizájnkaraktere messzemenőkig versenyképes a globális piacokon.” – tette hozzá Lee.

A Hyundai IONIQ 5 kompakt szabadidőjármű a vállalat új, kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez kifejlesztett platformjára épül. A modell világszerte kedvező fogadtatásban részesült, progresszív formaterve az elektromos járművek által lehetővé tett új tipológiát térképezi fel. A Hyundai jellegzetes parametrikus pixel technológiáját alkalmazó lámpatestek karakteres, modern stílust kölcsönöznek a járműnek, miközben kihangsúlyozzák az IONIQ 5 időtlen formai értékeit.


A modell belső terének minden elemét az „élettér” tematika határozza meg. Ennek leginkább szembeötlő képviselője az „univerzális sziget” névre keresztelt, eltolható padlókonzol, valamint a teljesen sík padló, amely alatt az akkumulátorok találhatók. A belső tér számos tapintási pontját – az üléseket, a tetőkárpitot, az ajtóburkolatokat, a padlót és a kartámaszokat – környezetbarát anyagok borítják, összhangban a Hyundai azon törekvésével, hogy mindannyiunk számára tisztább, fenntarthatóbb jövőt biztosítson. 

A Hyundai új buszlimuzinja, a STARIA lenyűgözően futurisztikus, titokzatos formavilága leginkább egy űrhajóra emlékeztet. A modell karakterét az orrtól a farig húzódó, egyetlen lendületes vonal határozza meg: ezt az a fényív ihlette, amely napfelkeltekor a Föld horizontját beragyogja, ha az űrből pillantunk vissza bolygónkra. 

A tengerjáró luxushajók által ihletett belső tér olyan, különleges hangulatot áraszt, amely kiemelkedő praktikus vezetői, valamint különösen kényelmes utaskörnyezetet teremt. A mélyre húzott övvonal és a panoráma oldalablakok jobb körkörös kilátást kínálnak, és a szabadság érzését nyújtják. Ez a kiváló térérzet – amelyet a tradicionális koreai ‘hanok’ építészeti stílus ihletett – azt a benyomást kelti az utasokban, mintha a külvilág az utastér meghosszabbítása volna.

A Hyundai Motor termékei mellett az innovációi is elismerést kaptak. Díjazták a Hyundai Aqua dizéjn, a villanyautós Jong-e, valamint az N infotainment rendszerét, de a Hyundai HTWO hidrogénüzemű energiafejlesztő rendszerét és a Blulink kapcsolódási rendszerét is elismerésben részesítették. 

A vadonatúj EV6 a Kia első dedikált akkumulátoros elektromos járműve és az első Kia, amely a márka új E-GMP platformjára épül és rendkívül lenyűgöző, 528 km-es hatótávolságot, valamintrendkívüli teljesítményt nyújt. – gyors töltési képességekkel. Az EV6 merész stílusa magába foglalja a Kia rendkívül elismert új „Oposites United” dizájnfilozófiáját, amely a természetben és az emberiségben fellelhető ellentétekből merít ihletet. A legfontosabb külső jellemzők közé tartoznak az elegáns nappali menetlámpák, amelyek az autó „Digitális Tigrisarc” részét képezik, a modern és aerodinamikus oldalprofil, valamint a merész crossover ihlette sziluett. A belső tér az E-GMP platform előnyeit mutatja be, amely csúcstechnológiás, tágas és barátságos környezetet biztosít.

A vadonatúj Kia Carnival, amelyet a Kia kaliforniai dizájnstúdiójában készítettek, merész és dobozos megjelenésével azt a vizuális nyelvet közvetíti, amely a márka rendkívül sikeres, robusztus SUV-kínálatában is megtalálható, beleértve a Telluride, a Sorento és a Seltos modelleket. A motorháztetőt drámai vonalak díszítik, amelyek fokozzák a jármű agresszív karakterét, míg a jól körülhatárolt kerékívek hangsúlyossá teszik a Carnivel oldalprofilját. A hét- vagy nyolcüléses konfigurációban elérhető háromsoros belső tér prémium és rugalmas elrendezést kínál, így a kategória legnagyobb utas- és rakterét eredményezi.

 „A GOOD DESIGN díjak elnyerése a Kia EV6 és a Kia Carnival stílusának kialakításánál alkalmazott megközelítésünk megerősítése és tisztelgés a tehetséges nemzetközi tervezőcsapatunk együttműködése előtt” – nyilatkozta Karim Habib, a Kia Design Center vezetője. „Ez valóban sorsfordító év volt számunkra; bevezettük vadonatúj ’Opposites United’-dizájnfilozófiánkat, amelynek szellemisége már most is alakítja autóinkat és eltökélt szándékunk, hogy a Kia tovább feszegesse az autótervezés határait.”

A Chicago Athenaeum Építészeti és Design Múzeum és a Metropolitan Arts Press által évente odaítélt Good Design Awards díjjal immár hetedik éve ismerik el a Genesis márka formatervezési képességét. A Genesis 2015-ben a G90, 2016-ban a Vision G koncepció, 2017-ben a G80 Sport és a GV80 tanulmány, 2018-ban a G70 és az Essentia tanulmány, 2019-ben pedig a G90 és a Mint koncepció modelljeiért nyerte el a Good Design díjat. 2020-ban a G80, a GV80 és a Genesis infotainment rendszerben használt Copper Design témák érdemelték ki ugyanezt az elismerést.

A GV70 egy olyan hobbiterepjáró, amelyet a Genesis „Atletikus Elegancia” formatervezési filozófiája ihletett. A parabolikus vonal, amely a kettős lámpák tetejétől indul és ügyesen fut végig az autó oldalán, drámai kontrasztot teremt az izmos hátsó sárvédőkkel. A karcsú, kupészerű tetővonal és a C-oszlop felé dőlő krómvonal a jármű jellegzetes megjelenését támogatja, amely egyszerre sportos és erőteljes. Hátul szupervékony lámpák alkotják a kettős vonalat, amely a márka megkülönböztető jegye. A lökhárítóba épített összes funkcionális elemével a SUV letisztult megjelenést mutat. A hátsó részen olyan finom részletek is megtalálhatók, mint a lökhárítón megjelenő G-Matrix mintázat.

A Genesis X Concept a Gran Turismo tanulmányautó elektromos változata. A Genesis alapvető dizájnelemét, a kettős vonalat használja ki arra, hogy bemutassa az elektromos járművek formatervezésének jövőképét. A kettős vonaldizájn az autó belső terében és külsejében is megjelenik sőt, még az elektromos töltőporton is láthatóvá válik.

Eközben a Genesis Vezetékmentes Villanyautótöltő Rendszere és a Genesis EV Otthoni Töltője emberközpontú kialakításuk miatt kapott elismerést. A Genesis Vezetékmentes Villanyautótöltő Rendszere zökkenőmentes élményt kínál egy olyan alkalmazással, amely valós idejű információkat nyújt a töltés állapotról és egyebekről. A Genesis EV Otthoni Töltője a márka jellegzetes megjelenését tükrözi, miközben egy tekerxs hozzáadásával páratlan kényelmet biztosít azáltal, hogy a kábel zökkenőmentesen visszatekerhető. A funkcionális formatervezési jellemzők, mint például a tető, a különböző magasságú emberek számára készült állítható állvány és az RFID azonosítás még jobban kiemeli a terméket a többi közül.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezekkel a fontos járművekkel és innovációkkal a Good Design Awards elismerésében részesültünk” – mondta SangYup Lee, aki a Genesis Global Design Centerének is ügyvezető alelnöke. „Ez a megtiszteltetés a tervező álomcsapatunk kiemelkedő munkájának, akik szívüket és szenvedélyüket fektették ebbe a projektbe, valamint a kutatás-fejlesztési központunk mérnökeinek is szól. Ezt az eredményt együtt érték el és ez is tükrözi a Genesis kettős vonal formatervezési identitásának versenyképességét a globális piacon.”

Az idén 71 éves GOOD DESIGN Awards program a világ egyik legrégebben alapított formatervezési versenye. A program évről évre összeállítja azoknak a termékdizájnoknak, illetve grafikai megoldásoknak a listáját, amelyek új irányt szabtak az innovációnak, és amelyek a világpiacokon kiterjesztették a versenyképes termékek lehetőségeit. 

Forrás: Hyundai Hungary, hyundaimotorgroup.com


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei