Légtisztító készült a Hyundai egyik IONIQ 5 prototípusából

A Hyundai úgy döntött, hogy az új IONIQ 5 villanyautó egyik előszériás prototípusát nem hagyja zúzdába küldeni, helyette inkább átalakítja egy különleges legtisztító berendezéssé.

Az autógyártásban egy-egy új típus kifejlesztése során a mérnökök és fejlesztők számos prototípust készítenek, amelyekkel különböző kísérleteket és teszteket hajtanak végre azért, hogy a készülő új modellt a legjobban felkészítsék a való élet kihívásaira. Amikor ezzel is készen vannak, az előszériás példányok általában a zúzdában végzik, hiszen azok olyan félkész megoldásokat is tartalmazhatnak, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak, így nem kerülhetnek forgalomba.

Ez viszont egyértelmű pazarlás, nem beszélve az általa okozott környezetszennyezésről. Különösen igaz ez a villanyautók esetében, amelyek a hagyományos benzines vagy dízelmotoros autókkal szemben már eleve környezetbarát megoldásokat hirdetnek. A Hyundai ezt is mérlegelve most úgy döntött, egyik prototípusát nem hagyja veszni és az IONIQ 5 előszériás példányából egy különleges légtisztítót alkotott. 

A Hyundai IONIQ 5 ezen konkrét példányát még 2020 december 10-én gyártották le a vállalat koreai prototípuskészítő manufaktúrájában és rövidke életciklusa során elsősorban a menetzajok és vibrációk (NVH) tesztelésére készítették, ennek keretében megjárta a szélcsatornákat is, valamint a hatósági zajmérésekhez is ezt a járművet használták fel. Az autó egy évesen is teljesen működőképes, ezért valóban nagy kár volna zúzdába küldeni.     

A mérnökök első lépésként kiszerelték az autóból a beépített légtisztító berendezését – amely akár a szálló port is képes megszűrni – és beszerelték a saját, különálló burkolatába, amelyet az autó külső részegységeiből, pl. a motorháztetőből és az ajtókból állítottak össze. A szűrő tetejére  az IONIQ 5 egyik stílusos, 20 colos könnyűfém keréktárcsája került fel és a berendezés az újrahasznosított hűtőventilátor segítségével ezen át szívja a levegőt. emellett az autó széles műszerfali kijelzőjét és jellegzetes hátsó lámpáit is felhasználták.

Mindez persze összefügg a Hyundai IONIQ 5 fenntarthatósági törekvéseivel, amelynek belsó terében nagy mennyiségben használtak fel újrahasznosított anyagokat. Ezek közé tartozik a műanyag palackokból és növényi alapú (bio-PET) és természetes gyapjúfonalakból származó polietilén (PET), illetve a bőrkárpitokban, valamint a festékekben növényi alapú kivonatokat is felhasználtak.

Forrás: paultan.org

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei