A Hyundai tavaly 275 ezer autót gyártott Csehországban

A Hyundai Motor Manufacturing Czech tavaly a koronavírus-járvány újabb hullámai ellenére összesen 275 ezer új autót tudott előállítani Nošovicében, ám idén még ennél is több járművet kíván gyártani. 

A Hyundai Motor egyetlen Európai Unión belüli gyártóüzemében, a csehországi Nošovicében található gyártóbázisán összesen 275 ezer új jármű gurult le a szerelőszalagokról. Ezzel az autógyártó teljesítette saját maga elé kitűzött tervét, a teljes termelés 36 250 személygépkocsival, azaz 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt. A vállalat idénre további termelésnövekedést vár.

A termelés legnagyobb részét 2021-ben is a Tucson modell tette ki, amely a nošovicei autógyártó teljes termelésének 70 százalékát teszi ki. A népszerű hobbiterepjáró nemcsak belsőégésű motorral szerelt változatban, ezen belül lágyhibridként, hanem teljes értékű hibrid és konnektoros hibrid változatban is elérhető, amelyek iránt a vásárlók egyre növekvő érdeklődést mutatnak.

Az i30-as modellcsalád a termelés közel 20 százalékát tette ki tavaly. A megújult nagyteljesítményű Hyundai i30 N modell, amely tavaly óta készül a csehországi gyártósorokon, a termelés 2 százalékát tette ki. A nošovicei autók portfólióját a Kona Electric villanyautó egészíti ki, a termelés 8 százalékát képviselő modell tavaly óta már a gyengébb, kisebb kapacitású 39 kWh-s akkumulátorral szerelt változatban is itt készül. A Hyundai nošovicei üzemében is nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát hajtásláncok széles skálájára, amit az is bizonyít, hogy a tavaly itt gyártott autók több mint 30 százaléka hibrid, konnektoros hibrid vagy teljesen elektromos hajtású volt.

Idén az autógyártó arra számít, hogy a környezetbarát hajtásláncokkal szerelt autók termelési aránya újra növekedni fog. A HMMC idén nem tervez új modellt piacra dobni, de a nošovicei üzem szakemberei olyan új projektek kidolgozásában is szorosan együttműködnek, amelyek 2023-ban jelennek meg az üzem sorozatgyártásában. „Számunkra és az egész Hyundai-csoport számára nagyszerű hír, hogy elektromos modelljeinkre hatalmas a kereslet a piacon. Továbbra is meg kívánunk felelni az igényes európai piac és a helyi vásárlók elvárásainak, ugyanakkor ügyelünk arra, hogy az Európán kívüli országok igényeit is maximális minőségben elégítsük ki” – mondta Cheol-seung Baek, a HMMC elnöke.

A gyártásból származó károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló egyéb tevékenységek szintén nagy kihívást jelentenek a nošovicei autógyártó számára. „A széndioxid-semlegességi terveknek megfelelően az idei évtől a vállalat első olyan gyártóüzeme leszünk, amely tevékenysége során kizárólag megújuló villamosenergiát használ. Nagy beruházásokra készülünk a fotovoltaikus és egyéb energiatakarékos technológiák terén" – tette hozzá a HMMC elnöke.

Németország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság a nošovicei autógyártó legnagyobb vásárlói közé tartoznak. A Tucson modell nagy példányszámban kerül a Közel-Kelet országaiba, miközben a Nošovicében készült Kona Electric villanyautók leginkább Németországban, Franciaországban és Norvégiában legsikeresebb, az i30 N nagyteljesítményű modell pedig Németország után Ausztráliában rendelkezik a második legnagyobb piaccal. Ám a tavaly Nošovicében készült autók Mexikóba, Ecuadorba, Új-Kaledóniába és Martinique szigetére is eljutottak.

Az autóipar nehéz időszakait a nošovicei Hyundai tavaly a viharos helyzetre adott rugalmas reagálásnak és az egyes alkatrészek jelenlegi elérhetőségének köszönhetően sikeresen túlélte. Átalakították a termelési tervüket, megerősítették a készleteiket és bővítették az ellátási láncot, így nem volt szükség a termelés leállítására vagy a műszakok kihagyására.

A tervek szerint az idei évben az üzem termelését a koronavírus világjárvány előtti szintre tudják emelni. Ezért a HMMC már megkezdte a toborzást és néhány hónapon belül 120 új alkalmazottat vesz fel. Az autógyártó a morva-sziléziai régióban átlagon felüli pénzügyi lehetőséget kínál, a munkások átlagkeresete 2021-ben majdnem elérte a 44 000 cseh koronát (kb. 646 eFt). A 2021 januárjában kötött kollektív szerződés értelmében az alapbérek idén is emelkedni fognak. 

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei