A Hyundai megkezdi a 4-es szintű önvezető autójának tesztelését

A Hyundai Motor bejelentette, hogy egy 4-es szintű önvezetésre képes autonóm rendszert fejlesztett ki, amelynek tesztelését 2022 első félévében a szöuli városközpontban fogják megkezdeni. 

A Hyundai Motor a koreai KINTEX konferenciaközpontban megrendezett 2021-es Szöuli Mobilitási Show sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a vállalat egy 4-es szintű önvezetésre képes járművet tervez működtetni Szöul belvárosában.  A Hyundai 4-es szintű önvezető járműszolgáltatása RoboRide néven Szöul belvárosának egy tesztzónájában fog közlekedni a jövő év első felétől. 

A 4-es önvezetési szint már azt jelenti, hogy a vezetőnek még vészhelyzetben sem kell közbeavatkoznia, azt a rendszer saját maga megoldja. A Hyundai szerint közbeavatkozásra egyedül akkor lehet szükség, amikor az útvonalon útlezárás van. A vállalat a tesztet kutatási és fejlesztési céllal fogja elvégezni, amelynek során értékeli a rendszer működőképességét a komplex belvárosi környezetben, amelynek végső célja a teljesen önvezető jármű megalkotása. 

Mielőtt a szolgáltatást 2022-ben részletesen bemutatnák, a Hyundai egyúttal azt is bejelentette, hogy az önvezető tesztprojekthez a tisztán elektromos IONIQ 5 villanyautót választották. A modellt a fejlesztés során úgy alakították ki, hogy az tökéletesen illeszkedjen a koreai közlekedési környezethez, miközben megőrizte az IONIQ 5 eredeti dizájnkoncepcióját is.    

A Hyundai IONIQ 5 RoboRide önvezető modelljei több mint 10 radarral és kamerával lesznek felszerelve, amelyekkel akár olyan zord időjárási körülmények között, mint pl. sötétben, vagy esőzések, vagy havazás közben is képesek lesznek akár 70-80 km/órás sebességgel is haladni. Ez persze csak azokban a térségekben lesz lehetséges, ahol olyan speciális, magas felbontású 3D térképek állnak rendelkezésre, amelyek centiméteres pontossággal meghatározzák a közlekedési sávokat és más objektumok (pl. lámpák, jelzések, stb) pontos elhelyezkedését is.     

Az autómegosztó alkalmazásokon keresztül megrendelhető RoboRide szolgáltatás platformját a Hyundai és az Aptiv közös vállalata, a Motional fejleszti. A Hyundai emellett a 2021-es Szöuli Mobilitási Show-n egy 4-es szintű önvezetésre képes üzemanyagcellás Nexo modellről is bemutatott egy videót.

Forrás: businesskorea.co.kr, pulsenews.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei