A Hyundai gyárat építene a Közel-Keleten

A Hyundai Motor lenne az első olyan koreai autógyártó, amely egy elektromos autókat is összeszerelő üzemet építene a Közel-Keleten, miután a közelmúltban aláírt megállapodás értelmében a vállalat várhatóan Szaúd-Arábiában építi fel első autómodul-összeszerelő sorát.

Iparági források szerint a Hyundai Motor és a szaúdi Ipari és Ásványi Erőforrások Minisztériuma a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá a szaúdi autóipar fejlesztésének támogatására. A megállapodás aláírására Bandar Alkhorayef ipari és ásványi erőforrások minisztere, Faisal Al-Ibrahim gazdasági és fejlesztési miniszter, valamint Kim Seon Seob, a Hyundai Motor ügyvezető alelnöke és a globális ügyletek részlegének vezetője jelenlétében került sor.

A megállapodás aláírása után a szaúdi kormány bejelentette, hogy „a Hyundai Motor egy úgynevezett CKD (Completely Knocked Down) készletösszeszerelő üzemét tervez építeni elektromos és belsőégésű motoros járművek gyártásához” a Királyságban, miután kijelentette, hogy a megállapodás célja az együttműködés erősítése Szaúd-Arábia nemzeti ipari stratégiai céljainak elérése érdekében. 

„A szándéknyilatkozat azt jelzi, hogy egy asztalhoz ültünk, hogy megvitassuk a jövőbeli terveket. A Hyundai új, ottani összeszerelő üzemének pontos méretét és építésének ütemezését illetően még nincs döntés” – mondta a Hyundai Motor egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

Amennyiben a Hyundai Motor valóban egy CKD-gyárat épít fel, akkor ez lesz a vállalat első gyártósora a Közel-Keleten és a Hyundai lehet az első koreai autógyártó is, amelynek gyártóüzeme lesz a régióban. Dél-Korea legnagyobb autógyártója jelenleg a régióhoz legközelebb eső Törökországban üzemeltet egy autógyártó vállalatot.

Szaúd-Arábia arra készül, hogy megerősíti feldolgozóiparát, beleértve az autógyártást is annak érdekében, hogy csökkentse a gazdaság jelentős olajfüggőségét. A szaúdi nemzeti ipari stratégia célja a járműszektor lokalizálása és a befektetési lehetőségek növelése az ágazatban, ahol a következő évtizedben a járműeladások aránya várhatóan 2,2%-kal emelkedik. 

Amióta 2017-ben engedélyezték a nők számára a vezetést, az autóeladások növekszenek, így egy közel 600 ezer darabos eladással rendelkező piac jött létre. Jelenleg a japán Toyota a legnagyobb autógyártó 28,4 százalékos piaci részesedéssel az országban, ezt követi a Hyundai 16,6 százalékkal.

A Hyundai Motor jelenleg azon dolgozik, hogy bővítse értékesítési eredményeit és növelje márkái ismertségét a Közel-Keleten. 2020-ban a koreai autógyártó szerződést írt alá ezer új Sonata repülőtéri taxiként történő leszállításáról az Al-Safwa, Szaúd-Arábia egyik legnagyobb szállítmányozási vállalata részére. Korábban Eui-sun Chung, a Hyundai Motor Group elnöke Mohammed bin Szalman szaúd-arábiai trónörökössel tárgyalt az üzleti együttműködésről, amikor tavaly novemberben Koreában járt.

Az ország célja az, hogy 2030-ig több mint 300 ezer autót állítsanak elő, ami megmagyarázza, hogy az ország miért keresi az együttműködést Dél-Korea globális autógyártójával. Amennyiben a Hyundai Motor tényleg megépíti üzemét a királyságban, akkor képes lesz kiterjeszteni jelenlétét Szaúd-Arábiában, a Közel-Kelet legnagyobb autópiacán.

A Hyundai különösen nagy reményeket fűz a királyság elektromos járművásárlási ösztönző terveihez. Mivel Szaúd-Arábia azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra a fővárosban, Rijádban az összes autónak legalább 30 százaléka elektromos meghajtásúnak kell lennie, a megállapodás kiterjedhet az elektromos járművek és a hidrogéntechnológiák terén való együttműködésre is, beleértve az új autók vásárlására vonatkozó jelentős kormányzati ösztönzőket is.

„Az új megállapodás nem meglepő. Szaúd-Arábia kihangsúlyozta a Hyundai Motor szerepét abban, hogy a koreai vállalatok mit tehetnek mobilitási technológiájukkal a Neom város projekttel kapcsolatban" – mondta Pil-soo Kim, a Daelim Egyetem autómérnöki karának professzora. Szaúd-Arábia 500 milliárd dolláros Neom projektje egy 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal működő futurisztikus intelligens város kifejlesztését tervezi a királyság északi Tabuk tartományának sivatagos területén.

„Szaúd-Arábia nagyon érdeklődik a Hyundai olyan környezetbarát mobilitási technológiái iránt, mint például az elektromos járművek és a hidrogénüzemű járművek. Tehát a folyamat első lépése, hogy a Hyundai elektromos járműveket készítő összeszerelő üzemét Szaúd-Arábia területén építi fel. Teljesen logikus" – tette hozzá Kim.

Forrás: pulsenews.co.kr, zawya.com, businesskorea.co.kr, koreaherald.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei