Exter néven érkezik a Hyundai új indiai kisautója

A Hyundai Motor nyilvánosságra hozott egy kedvcsináló fotot legújabb kiskategóriás crossoveréről, amely Exter néven nyáron fog bemutatkozni Indiában.   

A Hyundai Motor indiai képviselete április elején már mutatott az autó sziluettjéről egy sejtelmes előzetest, amelyet követően a vállalat most bemutatta legújabb Indiának készülő mikro-SUV-ja, az Exter szinte teljes frontrészét. A dizájn előzetes ráadásul néhány olyan formatervezési részletet is megjelenít, amelyek hamarosan a globális piacra tervezett új Hyundai hobbiterepjárókon is láthatóak lesznek. 

A korábban Ai3 gyári kódnéven ismert Exter egy nagyon egyedi elülső formatervet kapott, amely jelenleg egyetlen másik Hyundai modellen sem látható Indiában, vagy a globális piacokon. A márka „Érzéki Sportosság” dizájnnyelve alapján az Exter kettéosztott fényszóró-elrendezést visel, amelyben új H mintázatú LED nappali menetfények is helyet kaptak. Ez a dizájnmotívum valójában több jövendőbeli Hyundai hobbiterepjárón, köztük a következő generációs Santa Fe modellen is várhatóan megjelenik – ahogy arról a kémfotók már tanúbizonyságot tettek.

A motorháztető szélén a LED menetfények sötétített házban kaptak helyet, ám a manapság népszerű trendtől eltérően ez nem egy teljes szélességben végigfutó fénysáv, mint pl. az új Kona esetében. Az első lökhárító, amely a négyzet alakú fő fényszóróegységeknek ad helyet, függőleges és tömbös kialakítású, a lökhárító teljes szélességében végigfutó fekete hűtőmaszkkal. Az előzetesen látszik még a lökhárító műezüst betétje, a kiszélesedő kerékívek és egy ablakvonal is, amely nagyon hasonlít a Venue, illetve a Koreában kapható Casper modellekhez is.

Összességében az Exter frontrésze sokkal több hasonlóságot mutat a tisztán elektromos IONIQ 5 modellhez, mint a Venue-hoz, a Cretához vagy az Alcazarhoz. Még az előzetesen felfedezhető 2D Hyundai logó is leginkább az IONIQ 5-öt juttathatja eszünkbe. Noha a Hyundai még nem mutatta meg az Exter hátsó kialakítását, az elülsőkhöz hasonló szögletes hátsó lámpákra lehet számítani, amit azonban várhatóan egy fénysávon keresztül csatlakoztatnak majd egymáshoz. Az oldalprofil némi védőburkolattal fog rendelkezni, különösen a kerékívek körül, hogy ezzel is növelje a SUV koncepció vonzerejét.

A várhatóan 3,8 méteres hosszúságú Exter a Grand i10 Nios kiskompakttal osztja meg alapjait, de megnövelt hasmagassággal és talán áthangolt felfüggesztéssel fog megérkezni. A motorháztető alatt az Exter a Nios, az Aura, az i20 és a Venue közös 83 lóerős, 1.2 literes szívó benzinmotorját fogja továbbvinni. A sebességváltók között valószínűleg ötfokozatú kézi és AMT sebességváltó szerepel majd.

A Niostól eltérően azonban az Exter várhatóan kap egy második motoropciót is, amely egy 1.0 literes turbós benzinmotor lesz. Ezzel nemcsak a Nios és az Aura között lesz kulcsfontosságú megkülönböztetés, hanem az Exter is feljebb kerül a ranglétrán és a helyi piacon a Tata Punch modelljével kerül egy polcra. A gyárilag beszerelt CNG készlet várhatóan később jelenik majd meg a kínálatban sőt, a jövőre nézve egy teljesen elektromos változatról is szó esett.

Az Exter gyártásának kezdete 2023 júliusára várható, így a gyártó várhatóan további információkat fog megosztani még az augusztusban esedékes piaci bevezetés előtt. Az Extert elsősorban az indiai igények szerint fejlesztették, de emellett külföldre is exportálni fogják. 

Forrás: autocarpro.in

 Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei