A Hyundai és a Kia már 5 millió környezetbarát autót adott el

A Hyundai csoporthoz tartozó két zászlóshajó autógyártó vállalat, a Hyundai Motor és a Kia által eladott környezetbarát járművek darabszáma 15 év után világszerte meghaladta az ötmilliót.

A dél-koreai autógyártók legfrissebb adatai szerint környezetbarát járműveik összesített értékesítési eredménye tavaly év végére elérte a 4 995 891 darabot. Az autógyártók idén januárban 111 841 környezetbarát járművet adtak el, amivel az összesített darabszám immár meghaladta az 5,1 milliót is. A Hyundai és a Kia 2009-ben kezdte meg a környezetbarát járművek értékesítését, amikor bemutatták középkategóriás limuzinjaik – a Hyundai Avante és Kia Forte – hibridváltozatait.

A környezetbarát járművek közé tartoznak a hibrid (HEV) járművek, a plug-in hibrid (PHEV) járművek, az akkumulátoros vagy tisztán elektromos (BEV) járművek, valamint az üzemanyagcellás (FCEV) járművek is. Az összesítést nem meglepő módon a hibridek vezették, amelyből az elmúlt 15 év alatt körülbelül 2,95 millió darabot értékesítettek, ami az összes környezetbarát járműeladás közel 60 százalékát teszi ki. Összesen 1,57 milliós darabszámával a tisztán elektromos autók értek fel, ezt követik a PHEV járművek 540 ezer és az FCEV modellek 38 ezer darabos eladási eredményükkel.

A koreai autóipari konszern, a Hyundai Motor Group alá tartozó autógyártók tavaly, 2023-ban összesen 1,36 millió környezetbarát járművet adtak el, amivel már a második egymást követő évben sikerült átlépniük az egymillió darabos eredményt. A környezetbarát autók értékesítési darabszámai tavaly 33,3 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest.

Az autógyártók eddig 16 hibrid, 11 plug-in hibrid, 23 tisztán elektromos és 2 üzemanyagcellás modellt mutattak be a globális piacon. A Kia kompakt Niro crossoverének hibridváltozata több mint 600 ezer eladott példányával a csoport környezetbarát értékesítési rangsorának élére került. A második helyen a Hyundai kompakt Tuscon hobbiterepjárójának hibridváltozata végzett mintegy 356 ezer darabos darabszámával, míg a dobogó harmadik helyén a Hyundai Kona Electric áll körülbelül 332 ezer eladási darabszámával. Az első elektromos autóból, amelyet a Hyundai csoport kifejezetten az elektromos járművekhez készült moduláris platformjára építettek, vagyis az IONIQ 5 modellből mintegy 290 ezer darabot értékesítettek eddig.

A Hyundai Motor Group, amely az értékesítési volumen alapján tavaly két egymást követő évben megőrizte a világ harmadik legnagyobb autógyártójának pozícióját, minden korábbinál magasabb célt tűzött ki maga elé környezetbarát járművek eladása terén azzal, hogy idén elérjék az 1,5 millió környezetbarát jármű eladását, amelyből a tisztán elektromos járművek a tavalyinál 27 százalékkal többet, 600 ezer darabot tesznek ki. Emellett hibrid járművekből idén 850 ezer darab eladása a célkitűzés, ami 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A Hyundai Motor az idei év második felében tervezi a Casper Electric kis elektromos crossover, illetve az IONIQ 9 elektromos nagyterepjáró piacra dobását, míg a Kia az EV3 kompakt elektromos crossovert és az EV4 elektromos limuzint az év első és második felében tervezi bevezetni.

Forrás: koreaherald.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei