A Hyundai a Next Hydrogen vállalattal fejlesztene tiszta hidrogént

A Hyundai Motor és a Kia vállalatok szándéknyilatkozatot írtak alá a a Next Hydrogen Solutions kanadai vízelektrolízis technológiára szakosodott leányvállalatával, amely erősíti erőfeszítéseit a tiszta hidrogén költséghatékony termelésén alapuló globális hidrogén-társadalom bevezetéséhez. 

A tiszta hidrogén előállítása ma még drága és időigényes folyamat. Emiatt a Hyundai Motor, a Kia és a Next Hydrogen a regionális klíma és környezeti jellemzők figyelembevételével javítani kívánja a tiszta hidrogén árverseny-képességét. A résztvevő vállalatok, amelyek a különféle vízelektrolízis technológiák erősségeinek és gyengeségeinek vizsgálatával bővítik bázisukat, megállapodtak abban, hogy ezúttal feltárják az alkáli vizes elektrolízis rendszer lehetőségét a különböző vízelektrolízis technológiák között. A megállapodás értelmében a felek közösen egy lúgos víz-elektrolízis rendszert és a hozzá kapcsolódó csomagot fejlesztenek ki a zöld hidrogén gazdaságos előállítása, valamint az új üzleti lehetőségek és technológiai alkalmazások feltárása céljából.

A vízelektrolízis különféle módszerei közül az alkáli vízelektrolízis rendszert technológiai szempontból az egyik legszigorúbban tesztelt és bevált eszköznek tekintik, amelynek hosszú kutatási és fejlesztési eredményei vannak. Ennek az az előnye is, hogy nagymennyiségű hidrogént képes előállítani és viszonylag olcsó katalizátorokat használ, így a létesítmény költségei alacsonyak.

A cél az alkáli vízelektrolízis rendszer középpontjában álló, egymással kapcsolatos technológiák előmozdítása a rendszer felépítésének és a rendszer karbantartásának/üzemeltetésének költségeinek csökkentése érdekében. A projekt legfőbb előnye, hogy a lúgos vízelektrolízis folyamatban a veremhez kapcsolódó technológiák teljesítményének javításával lehetővé válik egy új csomag kifejlesztése, amely nagy áramsűrűséggel működtethető és gazdaságosan zöld hidrogént állít elő.

Az újonnan kifejlesztett csomag a Hyundai Motor és a Kia elektródákkal, bipoláris lemezekkel és áramszedőkkel kapcsolatos alkatrésztechnológiáját fogja használni, a Next Hydrogen tervezési technológiájával kombinálva. A Hyundai Motor és a Kia is felügyelni fogja az új csomag tesztteljesítményét. A kísérleti teszteket jövőre tervezik megkezdeni és a vállalatok a lehetséges technológiai alkalmazásokat és a kereskedelmi megállapodásokat is feltárják.

„Nagyon örülünk annak, hogy a Next Hydrogen cég partnerei lehetünk, amely a legkorszerűbb vízelektrolízis technológiára szakosodott. Ez az együttműködés újabb ugrást jelent hidrogénüzletágunk számára, amely az első lépés lesz a lúgos vízelektrolízis piacán”- mondta Jae-Hyuk Oh, a Hyundai Motor Group alelnöke és az energetikai üzletfejlesztési csoportjának vezetője. „Úgy gondoljuk, hogy technológiánk kiválóan illeszkedik majd a Next Hydrogen saját technológiájához és ez a szinergia elősegíti azon célunkat, hogy költséghatékony zöld hidrogént biztosítsunk ügyfeleink számára."

„A Next Hydrogen innovatív vízelektrolízis csomagtervezési technológiája ideális megoldás a zöld hidrogén gazdaságos előállításának lehetővé tételéhez" – mondta Raveel Afzaal, a Next Hydrogen elnök-vezérigazgatója. „Rendkívül nagyra értékeljük azt a lehetőséget, hogy együtt dolgozhatunk a Hyundai Motorral és a Kiával, tekintve, hogy iparáguk vezető szerepet játszik ebben a technológiában. Ez az együttműködés várhatóan felgyorsítja a fenntartható közlekedés hihetetlenül felbukkanó lehetőségeinek globális kezelésére tett erőfeszítéseket."

A különböző módszerekkel előállított hidrogénfajták közül a kényelmesen „zöld”-nek elnevezett hidrogén az egyik legtisztább fajta, amely nulla széndioxid-kibocsátással jár, mivel a megújuló energiák, például a tengeri szél által hajtott vízelektrolízissel állítják elő. Környezetbarátsága miatt a „jövő üzemanyagaként” emlegetett zöld hidrogén potenciálisan forradalmasíthatja a világ ipari és közlekedési ágazatát. A zöld hidrogén mellett az úgynevezett „szürke” hidrogén fosszilis tüzelőanyagokból készül és égés közben szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe, míg az úgynevezett „kék” hidrogént ugyanúgy állítják elő, de szénmegkötő technológiái megakadályozzák a CO2 levegőbe kerülését és ehelyett mélyen a föld alatt tárolják azt.

A magas előállítási költségek miatt számos hidrogénnel foglalkozó cég világszerte azt kutatja, hogyan lehetne elősegíteni vízelektrolízis technológiákat a zöld hidrogén gazdaságosabb előállítása érdekében. Ez a közös cél hozta össze most a Hyundai csoportot a Next Hydrogen vállalattal, hogy a technológiát költséghatékonyabb megoldásként fejlesszék.

Forrás: hyundaimotorgroup.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei