A Hyundai titkos villany-crossoverei: Az AX1 és az IONIQ 3

A Hyundai Motor számos új elektromos modellt fejleszt a következő néhány évben, amelyek között a Kona Electric, vagy az új IONIQ 5-nél kedvezőbb árfekvésű villanyautókkal kívánják bővíteni jövőbeli kínálatukat.

A Hyundai új villanyautó tervei egyelőre teljes titokban vannak, ám számos olyan nyilatkozat és utalás hangzott már el különböző bővítési tervekről, hogy ezek alapján néhány dolgot már sejteni lehet. Az egyik ilyen titkos terv a Hyundai belépőkategóriás crossovere, amelynek benzines változatát AX1 kódnéven fejlesztenek. Az elsősorban a hazai, illetve a kisautók iránt nagy érdeklődést mutató fejlődő piacok számára készülő modellből egy elektromos verziót is terveznek készíteni, amelyet a Konához hasonlóan nem sokkal a benzines változatok után kívánnak piacra dobni. Ennek megfelelően a benzines és az elektromos változatok formaterve várhatóan nem fog sokban eltérni egymástól.    

A Hyundai „AX1” modell fejlesztése jelenleg is zajlik Dél-Koreában, ahol az ősrégi Atos modell utódjaként jelenhet meg a kínálatban. Az autó végleges formatervet viselő tesztpéldányai jelenleg is futnak Korea közútjain, így az autó formavilága nagyjából láthatóvá vált. A 3,6 – 3,7 méter hosszú kisautó kockaformájú kasztnit kapott, elől-hátul nagy lámpákkal.  formatervezők a hátsó ajtók kilincseit a C oszlopba integrálták, miközben a hátsó lámpák geometrikus mintázatot viselnek. Néhány kémfotón a legjobban felszerelt változatok láthatóak, méretes és látványos könnyűfém felnikkel, LED hátsó lámpákkal és akár holttérfigyelő rendszerrel is.   

A Hyundai csoport K1 platformjára épülő AX1 végleges változata valamikor 2021 őszén mutatkozhat be a nagyközönségnek. Az AX1 tisztán elektromos verziója nagyjából fél-egy évvel később követheti a benzines testvérét és várhatóan Dél-Korea mellett Indiában is gyártásra kerül. Az elektromos AX1 változat hatótáv-célja valahol 250 km környékén lehet, amivel a modell akár a Dacia Spring, vagy a Citroen érkező eCC21 modelljének ellenfele lehet.  

A Hyundai másik folyamatban lévő szupertitkos elektromos járműprojektje az IONIQ 3 fejlesztése. Tavaly augusztus végén a média arról számolt be, hogy a Hyundai Motor új szingapúri üzemében 2022-től elektromos modelleket is elő kíván állítani. A szingapúri Jurongban felépült üzem első terméke egy 4 és 5 ajtós kompakt lesz, ám ezek után a második az IONIQ 3 modell lehet, amelyet 2025-től terveznek itt gyártani. Mivel a Hyundai a továbbiakban az IONIQ almárkán belül a számokat a modellek nagysága és jellege szerint állítja sorba, ezért a 3-as leginkább egy kompakt méretű crossover, vagy hobbiterepjáró lehet. A szingapúri média szerint az új üzemben exportra is termelnek majd. 

A szingapúri Hyundai Mobility Globális Innovációs Központról szóló hivatalos bejelentés 2020 októberében történt meg, bár a helyben készülő modellekről nem közöltek semmit. A Hyundai megerősítette, hogy az új gyár 2022 második felére készül el. Mivel Albert Biermann, a Hyundai csoport fejlesztési főnöke korábban azt mondta, hogy a villanyautók számára fejlesztett E-GMP platformot csak középkategóriától felfelé fogják használni, így várhatóan az IONIQ 3 inkább a Hyundai valamely belsőégésű platformjára fog épülni.  

A Hyundai Motor 2025-ig összesen 12 tisztán elektromos modellt kíván bemutatni a globális autópiacon, amelyekből az évtized közepére évente 560 ezer darabot kíván értékesíteni.  

Forrás: topelectricsuv.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei