A Hyundai saját üzemet épít villanyautóinak Amerikában

A dél-koreai autóóriás vezetője is megerősítette, hogy a Hyundai csoport egy elektromos járműveket gyártó üzemet épít az Egyesült Államokban, miközben igyekszik felpörgetni az elektromos járművek gyártását azért, hogy 2030-ra megszerezze a globális elektromos járműpiac 12 százalékát.

A Hyundai Motor Group elnöke, Eui-sun Chung a New Yorki Autókiállításon beszélt a csoport villanyautós terveiről. „Még ebben az évben véglegesíteni fogjuk az amerikai elektromos járműveket gyártó üzemünk befektetési terveit. Jelenleg egy akciótervet dolgozunk ki.”   

Chung nyilatkozata Jose Munoz, a Hyundai Motor amerikai részlegének vezérigazgatója által nemrég adott interjúban tett kijelentéseit támasztják alá, aki szerint a koreai autógyártó egy új gyárat tervez építeni az Egyesült Államokban, ahol elektromos járművek és akkumulátorok összeszerelésével foglalkoznának. Munoz is utalt arra, hogy a Hyundai Motor 2022-ben fog dönteni az új elektromos autó- és akkumulátorgyár helyszínéről, amely a vállalat 7,4 milliárd dolláros amerikai beruházási tervének része lesz.

Az új amerikai elektromos járműveket gyártó létesítmények az villanyautó-üzletágának jövőbeli növekedési motorjaként várhatóan elősegítik a Hyundai Motor agresszív villamosítási tervének felgyorsítását és a 2045-re kitűzött széndioxid-semlegességi cél elérését. „Arra számítok, hogy 2045 körül az elektromos járművek, köztük a hidrogén-üzemanyagcellás modellek a Hyundai Motor teljes termékkínálatának 80-90 százalékát teszik ki" – mondta Chung.

Chung hozzátette, hogy a cél elérése érdekében a Hyundai Motor keményen dolgozik azon, hogy minőségi szempontból versenyképes elektromos járműveket fejlesszen ki, valamint a Hyundai vállalati gondolkodásmódjának átalakítására szólított fel, hogy az értékesítési volumen növelésén túlmenően a „dobozokon túl” gondolkodjon.

A Hyundai Motor Group tavaly összesen 252 719 elektromos modellt adott el, ezzel a világ első öt legnagyobb villanyautó-gyártója közé került. Az idei év első negyedében 76 801 elektromos járművet értékesítettek, ami 73 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A Hyundai Motor Group célja, hogy 2030-ra évi 3,07 millió darab eladásával 12 százalékos részesedést szerezzen a globális elektromos járművek piacán.

A Hyundai hidrogénüzemű modelljeinek lassú fejlődésével kapcsolatos aggodalmakra Chung annyit mondott, hogy a vállalat jó úton halad és elismerte, hogy a modellek fejlesztésének eredeti ütemtervéhez képest valóban vannak késedelmek. „Valóban vannak hátráltató tényezők, amelyeket sürgős és fontos előbb kijavítani" – mondta Chung.

Eközben a Hyundai Motor America azt is nyilvánosságra hozta, hogy a villanyautó-gyártás első lépéseként 300 millió dollár befektetésével egy elektromos járműveket összeszerelő gyártósort létesítenek az alabamai Montgomeryben lévő Hyundai gyárban. A több mint 200 új munkahelyet létesítő beruházás eredményeként az üzemben még idén októberben megkezdődik a Santa Fe Hybrid, majd decemberben a teljesen elektromos Genesis GV70 modell összeszerelése.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb villanyautó-piaca és jelentős adókedvezményeket biztosít a helyben gyártott elektromos járművek számára, a Hyundai Motor elsősorban a koreai szakszervezet ellenállása miatt késlelteti az elektromos járművek amerikai gyártását.

Amikor a Hyundai Motor Group bejelentette, hogy 7,4 milliárd dollárt kíván befektetni az Egyesült Államokban, a szakszervezet úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban történt befektetés olyan gesztus, amely „figyelmen kívül hagyja a Hyundai Motor 50 ezer szakszervezeti dolgozóját. A tengerentúli gyárak bővítése helyett itt az ideje hazai gyárakba fektetni a minőség javítása érdekében."

Ezen a héten további hírek várhatóak az új amerikai villanyautógyárral kapcsolatban, mivel május 20-án Joe Biden, az USA elnöke Dél-Koreába látogat és egyes belső források szerint ehhez kapcsolódóan fogják hivatalosan bejelenteni a Hyundai új amerikai beruházását. 

Forrás: pulsenews.co.kr, businesskorea.co.kr, koreajoongangdaily.joins.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei