Robottaxinak ideális a Hyundai IONIQ 5

Az amerikai Motional vállalat 2023-ban tervezi elindítani vadonatúj, ténylegesen vezető nélküli nyilvános robottaxi-szolgáltatását, amelyhez a vállalat vezetője szerint a Hyundai IONIQ 5 modelljénél nem találhattak volna megfelelőbbet. 

A Hyundai Motor tavaly februárban mutatta be az IONIQ 5 elektromos járművét. A kompakt crossover a Hyundai kifejezetten villanyautók számára kifejlesztett E-GMP platformjára épülő első modellje. Karl Iagnemma, a Motional vezérigazgatója úgy véli, hogy a Hyundai Motor IONIQ 5 elektromos járműve optimális platform a vállalat következő generációs robotaxijához. 

„Fenntarthatósági szempontból számunkra ez a megfelelő jármű. Az IONIQ 5 robottaxi a mobilitás két legátalakítóbb technológiáját képviseli: az elektromosítást és az önvezetést. Ez egy olyan zéró károsanyag-kibocsátású robottaxi lesz, amely nemcsak biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé teszi a közlekedést, de fenntarthatóbbá is teszi azt – mondta Iagnemma a januárban megrendezett CES 2022 kiállításon. „A hajtáslánc hatékonysága ultragyors töltést és nagy hatótávolságú vezetést tesz lehetővé. Egy átlagos nap folyamán csak minimális töltésre lesz szükségünk."

A vezérigazgató hozzátette, hogy az ügyfelek az IONIQ 5 robotaxit részesítik majd előnyben, kiemelve annak "karcsú kialakítását, amely a fejlett vezető nélküli technológiát jelképezi, valamint tágas, kényelmes belső teret biztosít az utasok számára, hogy dolgozhassanak, beszélgessenek vagy pihenjenek a vezető nélküli utazásuk során."

A múlt év végén a Motional bejelentette, hogy autonóm járműveket szállít a kaliforniai Uber Eats számára. Ez az első olyan partnerkapcsolat, amely a Motional belépését jelenti az autonóm kézbesítési piacra, miközben az Uber Eats első autonóm járművállalattal való együttműködését is jelzi. A kézbesítéseket a Motional következő generációs, teljesen elektromos IONIQ 5 modellen alapuló robottaxijával fogják lebonyolítani, amelyet a Hyundai vállalattal kötött stratégiai együttműködés során fejlesztettek ki.

Az önjáró kézbesítés jelentős új piaci lehetőséget jelent a Motional számára – az Egyesült Államokban a világjárvány kezdete óta megkétszereződött az élelmiszer-kiszállítás iránti kereslet és 2021-ben 20 százalékkal nőtt a mobil ételkiszállítási alkalmazások használata – közölte a cég. „Kettős célú termékstratégiát fejlesztünk, ahol felváltva szállítjuk az utasokat és az igényeknek megfelelően autonóm kiszállításokat hajtunk végre a nap folyamán. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy maximalizáljuk a robottaxi flottánk üzemidejét és bevételtermelő képességeit."

A Motional 2020 márciusában alakult a Hyundai Motor Group és az Aptiv autonóm vezetési vegyesvállalatként (JV), amely a fejlett biztonság, villamosítás és járműcsatlakozások világában vezető 4 milliárd dolláros ipari technológiai vállalat. A Motionalt a nagy teljesítményű és nagy biztonságú autonóm járművek fejlesztésének és kereskedelmi forgalomba hozatalának elősegítésére hozták létre. „2021 elején megkezdtük a teljesen vezető nélküli járművek tesztelését, 2023-tól pedig elindítjuk a vezető nélküli nyilvános robottaxi szolgáltatást. Ez a szolgáltatás Las Vegasban indul, mielőtt globálisan más piacokra is kiterjesztenénk" - mondta Iagnemma.

A Motional csapata több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vezető nélküli technológia terén és páratlan tapasztalattal rendelkezik a kereskedelmi robottaxi szolgáltatások üzemeltetésében. A vállalat több százezer ügyfelet szállít önvezető szolgáltatása révén a Las Vegas-i Lyft hálózatában, amely a világ legrégebbi nyilvános robottaxi flottája.

„Az autómegosztás élménye minden aspektusát kiterjedt tapasztalatunk és több éves kutatásunk támasztja alá, amit úgy terveztek, hogy biztonságos, kényelmes és élvezetes utazást biztosítson az utasok számára. Bízunk benne, hogy utasaink hamar alkalmazkodni fognak, amint először megtapasztalják a robottaxizást” – mondta a vezérigazgató. „Ezeket a tanulságokat be tudtuk építeni az IONIQ 5 robottaxi fejlesztésébe is. A jármű érintkezési pontokkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy az utas autonóm módon kommunikáljon a robottaxival az egész utazás során."

Ami az autonóm vezetési technológia jövőjével kapcsolatos piaci szkepticizmust illeti, Iagnemma hangsúlyozta, hogy jelenleg senki sem kérdőjelezi meg annak életképességét. „Számos iparági vezető, köztük a Motional is bebizonyította a teljesen vezető nélküli működés képességeit. Bebizonyítottuk, hogy a technológia működik, és most a fejlődésnek nagy léptékűvé kell válnia” – mondta. „Ez az a pont, ahol kulcsfontosságúvá válik a Motional a járműgyártás globális vezető vállalatával, a Hyundai-jal kötött együttműködése.”

A robottaxik soha nem részegek, álmosak vagy zavartak. Okosabbak és tapasztaltabbak, mint egy emberi sofőr. „Biztonságosabbá fogjuk tenni az utakat, és ennek eredményeként életek millióit mentjük meg. Fenntarthatósági szempontból az autonóm technológia képes csökkenteni a közlekedés éghajlatra gyakorolt hatását is” – tette hozzá Iagnemma. „A vezető nélküli technológia alapjaiban fogja megváltoztatni az életünket."

Forrás: koreatimes.co.kr, pulsenews.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei