A Hyundai és pilótája a WTCR 2022-es bajnoka!

A Hyundai Motorsport gyári támogatásával, Elantra N TCR versenyautóval versenyző BRC Racing a WTCR – FIA túraautó-világkupa első kettős címet ünnepelhette a szezonzáró Szaúd-Arábia versenyén.

Mikel Azcona a 2022-es WTCR pilóták bajnoki címét nyerte el, míg a BRC Hyundai N Squadra Corse a kvalifikáció során szintén a reflektorok alatt szerezte meg a konstruktőrök koronáját, miután elég nagy pontkülönbséget gyűjtött össze a legközelebb álló versenyzőhöz képest. Ez az eredmény a csapat számára a negyedik és ötödik címet jelenti a sorozatban, és nyomatékosítja az Elantra N TCR versenyképességét a nemzetközi TCR-versenysorozat legmagasabb szintjén.

„Álomnak tűnik azt mondani, hogy én vagyok a WTCR – FIA túraautó-világkupa győztese” – mondja izgatottan Mikel Azcona. „Nem tudom eléggé megköszönni a BRC csapatának és a Hyundai Motorsport Vásárlói Versenyrészlegének a kemény munkát és a támogatást. Nélkülük ez a cím nem jöhetett volna össze.”

Azcona úgy érkezett Szaúd-Arábiába, hogy tudta, csak hat pontot kell szereznie a győzelemhez és a szabadedzéseken azonnal fel tudta venni a megfelelő tempót. Miután bejutott a legjobb öt közé, felállította a harmadik leggyorsabb kört és 68 pontra növelte előnyét, megerősítve ezzel győzelmét. A spanyol pilóta már korán megfogalmazta címfoglalási szándékát azzal, hogy már a szezon nyitófutamain is győzni tudott és ezt a pozíciót további négyszer is elérte ebben a szezonban.

A WTCR cím megszerzésével Azcona csapattársa, Michelisz Norbert, aki 2019-ben szerezte meg a pilóták koronáját, és a Hyundai jelenlegi csapatmenedzsere, Gabriele Tarquini, a 2018-as győztes nyomdokaiba lép. Ő az első spanyol pilóta, akit a WTCR királyává koronáztak. Összességében a csapat két pole pozíciót, öt leggyorsabb kört, hét dobogós helyezést és öt győzelmet szerzett a szezonban.

„A versenyzői és a konstruktőri cím megszerzése egy kiváló évet zár le, ez tökéletes jutalom mindazok számára, akik a projekten dolgoztak. Ez jelzi pilótáink és ügyfélcsapataink, valamint a projektben a Vásárlói Versenyrészlegünkön dolgozó munkatársak tehetségét” – fogalmazott Sean Kim, a Hyundai Motorsport Gmbh elnöke. 

„Nagyon büszke pillanat az, amikor a Hyundai Motorsport újabb ügyfele elnyerte a WTCR – FIA túraautó-világkupát” – tette hozzá Julien Moncet csapatigazgató-helyettes. „Mindkét eredmény annak a kemény munkának a bizonyítéka, amelyet a csapat és az ügyfélversenyzési részlegünk a szezonba fektetett.”

A szombati időmérő során a két címért vívott csatát lezáró diadalmas teljesítménye után a BRC Hyundai N Squadra Corse versenyzői, Michelisz Norbert, illetve Mikel Azcona két dobogós helyezéssel zárta 2022-es WTCR-versenyszezont.

Az első futam rengeteg akciót tartogatott, amelynek során az Elantra N TCR mindhárom pilótája támadott és védekezett a körülöttük lévő versenytársak miatt. Egy tiszta rajtot követően Michelisz Norbi a második helyét megőrizte, és a futam teljes ideje alatt az előtte lévő autó nyomában maradt, ám végül másodikként futott be, harmadik dobogós helyezését elérve a szezonban. „Tényleg mindent megtettem az első futamban” – magyarázta Norbi. „Azt hiszem, a második hely volt a maximum, amit elérhettem, de elégedett vagyok a pontokkal és az újabb dobogóval ebben a szezonban."

A WTCR újdonsült királya, Mikel Azcona a nyitókörben három pozíciót rontott, de szórakoztató párharcot vívott az ötödik helyért. A körpályán alig volt lehetőség az előzésre, így a spanyol hatodikként lépte át a célvonalat. „Hiányzott a végsebesség az első futamban" – mondta Azcona. „De végül nagyon jó volt a tempónk, egyszerűen nincs esély az előzésre itt Jeddában."

Nicky Catsburg az első versenyen a hetedik helyen indult, ahol a verseny nagy részét töltötte. Képes volt megőrizni hidegvérét, miközben megvédte pozícióját a mögötte érkező autóktól és abban a pozícióban lépte át a célvonalat, ahol elindult. „Nehéz verseny volt" - mondta Catsburg. „A teljes 30 perc alatt nyomás alatt voltam, így nehéz volt."

A második futam az WTCR – FIA túraautó-világkupa utolsó futamát jelentette a jelenlegi formátumában, és újabb dobogós helyezést hozott a Hyundai ügyfélcsapata számára. Azcona öt pozíciót hozott a futam alatt és a harmadik helyen végzett, így egy újabb trófeával zárta a bajnoki szezont. A rajtrácson kilencedik helyről induló Michelisz Norbert szintén öt pozíciót javítva a negyedik helyen végzett. Azcona és Norbi sem tudott további helyet szerezni a versenyen, miután a biztonsági autó mögött kellett célba érniük.

„Ez remek módja volt annak, hogy így dobogós helyen zárjuk a szezont – mosolygott Azcona. „Szerencsénk volt, hogy történtek előttünk incidensek, így ez segített néhány pozíció megszerzésében." Norbi pedig a következőket ette hozzá: „A második futam az elején trükkös volt, a rajtom jó volt és egy-két autót is sikerült megelőznöm. Kár, hogy a biztonsági autó alatt értünk célba, mert úgy gondolom, hogy a tempónk jó volt."

Catsburgnak azonban kevésbé szerencsés versenye volt. Miután a verseny elején megküzdött a második helyért, a mögötte haladó autó kiütötte. Be tudta ugyan hozni az autót a boxba, de fel kellett adnia a versenyt. „A második futamnak az én versenyemnek kellett volna lennie" – mondta lehangolva Catsburg. „A győzelemért indulhattam volna vagy akár dobogóra is állhattam volna, de sajnos ki kellett szállnom a versenyből."

Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei