Hogyan keresztezi a Hyundai N Vision 74 és a DeLorean DMC-12 egymás útját?

Ugyan a Hyundai N Vision 74 sporttanulmány kiemelkedő formavilága a vállalat szerint sosem kerül szériába, ám az autó tervezője, Sang-yup Lee néhány apróságot megosztott az autó múltjáról és az autós történelemre gyakorolt hatásáról. 

A történet, amelyet Lee a Hyundai Global Design Center vezetőjeként elmesélt, 1974-ben kezdődik, amikor a Hyundai bemutatta a Pony Coupe koncepciót. Ezt a koncepciót hasznosítja az N Vision 74 formatervezési inspirációként, ám kiderült, hogy a Pony Concept sokkal több volt, mint az eddig ismert. Úgy tűnik, a Hyundai megpróbálta a Pony Coupe tanulmányát is szériaautóvá fejleszteni, ahogyan azt a Pony modellel is tette. Ez egy olyan történet, amelyet Lee a vállalat archívumának mélyére ásva ismert meg. Lee elmondta, hogy megtalálta a Pony Coupe szériaváltozatának mérnöki terveit és rajzait, amelyek 1977-ből származnak, vagyis három évvel azután, hogy a koncepciót a Torinói Autószalonon bemutatták.

„Amikor először pillantottunk rá a Coupé-ra az autószalonon, arra a következtetésre jutottunk, hogy ez csak egy futurisztikus koncepció, amely az autószalonra készült” – mondja Lee. „De aztán felfedeztük ezt a rajzot és megértettük, hogy a kupét szériaautónak fejlesztették. És hihetetlenül kíváncsivá tett, hogy még többet tudjak meg.”

A Hyundai kutatásának végeredménye szerint azért nem került soha gyártásba a Pony Coupe, amiért sok autó sem éri meg a sorozatgyártást. Lee azt mondja, hogy a koreai társadalmi elfogadottság hiánya, az értékesítési részleg kétségei és a technológiai korlátok kombinációja végül arra késztette a Hyundait, hogy leállítsa a projektet. Szomorú történet, hiszen a Hyundai által feltárt belső dokumentumok szerint a Hyundai kifejezetten sportkocsinak fejlesztette a Pony Coupé modellt. Az egyetlen dolog, ami bizonyítja a projekt létezését az a három tesztautó prototípusának fényképei és a műszaki rajzok.

Annak ellenére, hogy a Pony Coupe gyártási álmai elsorvadtak, Lee azt mondja, hogy a design nem avult el. A Hyundai Pony Coupe Concept és a DeLorean DMC-12 tervezője ugyanaz a személy, a formatervező legenda Giorgetto Giugiaro. Korábban könnyű volt azt kikövetkeztetni, most viszont maga a Hyundai is elismerte (az ItalDesign és Giugiaro áldásával), hogy a Pony Coupe Concept volt a DMC-12 kifejezett inspirációja.

„A Pony Coupe esszenciája végül gyártásba került, azonban egy másik márkával” – mondja Lee. „Felismered a hasonlóságot? Nem a képzeleted szüleménye." – teszi hozzá Lee, miközben a Hyundai felvillant egy fotót a DeLoreanról és a Pony Coupéról egymás mellett. Manapság az N Vision 74 inspirációja az, hogy életre keltse mindazt, ami az 1970-es években Hyundaiként soha nem látott napvilágot. „Valójában meg kellett építenünk ezt a gyönyörű történetet” – mondja Lee, miközben az N Vision 74-re mutat Los Angelesben. „Vigyék el ezt a jövőbe. Tehát tulajdonképpen így jött az ötletünk.”

Forrás: hautoblog.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei