A Hyundai idén három autóval vesz részt a 24 órás Nürburgring versenyen

Eddigi legnagyobb csapatát hozza el a Hyundai a Nürburgring Nordschleifére, hogy megmérkőzzön az idei nürburgringi 24 órás versenyen május 30. és június 2. között. Három Hyundai Elantra N TCR versenyautó áll készen arra, hogy sorozatban a negyedik osztálygyőzelmet szerezzen csapatnak.

 Az autók legénysége három különböző kontinensről érkezett, köztük a címvédő kategóriagyőztesek, valamint a legversengőbb TCR-sorozatból a Hyundai Motorsport bajnok pilótái. A három autó egyikét Mikel Azcona, Marc Basseng és Manuel Lauck vezeti majd. Ez a három pilóta együtt nyerte meg a TCR osztályt 2022-ben és 2023-ban, míg Basseng és Lauck a 2021-es nürburgringi 24 órás versenyen az Elantra N TCR debütálásakor is győzelmet aratott a legendás tartóssági versenyen.

 A Hyundai Motor America által támogatott Bryan Herta Autosport csapata 2023-ban kiválóan teljesített a nürburgringi 24 órás debütáló versenyén és sorozatban a harmadik alkalommal fejezte be a Hyundai Motorsport osztályát az első és második helyen. A BHA csapata 2024-ben egy másik versenyzői felállással tér vissza Nordschleifére: Mason Filippi és csapattársa, a 2023-as IMSA Michelin Pilot Challenge sorozat bajnoka, Harry Gottsacker másodszor áll rajthoz a TCR osztályban. Hozzájuk csatlakozik a 24 órás versenyen debütáló kanadai Mark Wilkins is. A 19 éves Bryson Morris egészítette ki a csapatot a selejtező hétvégére TCR-autóval első Nordschleife rajtjával, bár a 24 órás hétvége utolsó pilótájának személyét még nem erősítették meg.

2024-ben vadonatújként indul a 832. rajtszámú autó, amelyet a TCR China sorozat négy sztárja hajt majd: Hongwei Cao, Rainey He, Andy Yan és Zhang Zhen Dong. Cao a 2023-as nemzeti sorozat címével emelkedett ki első évében, amikor az Elantra N TCR versenyautót vezette egy feszült szezonzárót követően novemberben Makaó utcáin. Cao az autót a nürburgringi 24 órás versenyen a 2023-as Hyundai N csapattársaival, He-vel és Yan-nal osztja meg. A csapatot Dong teszi teljessé, aki tavaly a TCR China sorozatban versenyzett Z Speed csapatával és kettős dobogós szereplésével a nyolcadik helyen végzett a rendkívül versengő sorozatban. Erőfeszítései hozzájárultak ahhoz, hogy az Elantra N TCR megszerezze az Év TCR Modellje címet a nemzeti sorozatban.

A csapat és a pilóták mind részt vettek az április végén megrendezett N24-es selejtezőn. Tökéletes 1-2-3 pozícióval fejezték be a hétvégét a vasárnapi négyórás versenyen, az észak-amerikai és kínai csapatok előtt Azcona, Basseng és Lauck autója diadalmaskodott. Szombaton a #830-as csapat egy defekt után állt talpra és megnyerte a kategóriáját. Hasonlóan, Filippi is defektet szenvedett a verseny elején a 831-es autó fedélzeten, de az autót további sérülés nélkül vissza tudta vinni a boxba. 

A nürburgringi 24 órás verseny három autós TCR csapata tovább erősíti a Hyundai N, a Nürburgring és a verseny közötti szoros kapcsolatot. A Hyundai N nagyteljesítményű divíziója maga is a legendás német pályáról, valamint a dél-koreai Namyangról kapta nevét, amely a Hyundai globális Kutatás-Fejlesztési központjának otthona. A Hyundai a pálya látókörén belül egy műszaki központot tart fenn, ahol a folyamatos fejlesztés részeként minden új utcai modell kiterjedt tesztelésére használnak.

 A Hyundai Motorsport hasonlóan erős és sikeres kapcsolatot alakított ki a Nürburgring 24 órás versenyével. Mindhárom, a Vásárlói versenyrészleg által épített TCR-modell kategóriájában dobogós helyezést ért el a nürburgringi 24 órás versenyen, az elmúlt három évben pedig az Elantra N TCR versenyautók kerültek ki itt ugyanígy győztesen.

A 2024-es versenyre készülő Elantra N TCR csapattrió ezt a hihetetlen rekordot kívánja tovább bővíteni. A nürburgringi 24 órás versenyt azonban széles körben a motorsport egyik legextrémebb kihívásaként tartják számon. A könyörtelen 25 km hosszú versenypálya, a híresen változó időjárási viszonyok, a több mint 140 pályán lévő autó hatalmas teljesítményskálája és az éjszakai vezetés nehézsége páratlan a modern versenyzésben. 

A verseny hivatalos csapatsorát a VT2 elsőkerék-hajtású versenykategóriában a Hyundai Driving Experience i30 Fastback N autója teszi teljessé. 2023-ban a csapat uralta a kategóriát, lenyűgöző kilenc körrel győzött, bár előnyük egy technikai probléma előtt ennek a duplája is volt. A 2024-es csapatban a tavalyi év győztesei közül kettő idén is ott lesz, a tapasztalt pilóták, Marcus Willhardt és Michael Bohrer. Hozzájuk csatlakozik Jens Dralle újságíró-versenyző, aki második éve tér vissza a csapattal a nürburgringi 24 órás versenyhez, miután 2023-ban egy második autót vezetett. A csapatot a koreai Junior versenyző, Gyumin Kim teszi teljessé, aki már tavaly bizonyította tehetségét a Hyundai N Fesztivál győzteseként hazájában, mielőtt áprilisban a szezon első két NLS-versenyén dobogóra segítette a csapatot.

„Részvételünk a nürburgringi 24 órás versenyen mindig is kulcsfontosságú dátum volt évünkben” – mondta Till Wartenberg, a Hyundai Motor alelnöke és a Hyundai N Brand & Motorsport részlegének vezetője. „A Hyundai N bevezetése óta nagyteljesítményű utcai autóink szoros kapcsolatban állnak a Nürburgringgel, műszaki központunkon és magán a Hyundai N márkán keresztül. A versenyen a TCR osztályban elért sikerek csak még fontosabbá tették az eseményt, mivel a Hyundai Motorsporttal három autóra is kiterjesztettük a versenyben való részvételünket, amelyek a Hyundai Motor néhány legfontosabb piacát és a legsikeresebb versenycsapatokat képviselik az Elantra N TCR-rel.. Tudjuk, hogy mindhárom csapat képes nagyszerű eredményt elérni, de a nürburgringi 24 órás verseny továbbra is nagy kihívást jelent.”

Forrás: hyundai.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai is bevezetheti autóiban a fizetős funkciókat

Alapvető értékek - Hyundai i30 1.4 MPi Life teszt

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését