A Pirelli egyedi gumikkal szereli fel a Hyundai IONIQ 5 N sportautót

A Pirelli bejelentette, hogy a Hyundai Motorral folytatott két éves együttműködése eredményeként a P Zero abroncsának egy kifejezetten az IONIQ 5 N sportautóhoz adaptált változatát fejlesztette ki.

Az IONIQ 5 N a Hyundai N első nagyteljesítményű tisztán elektromos sportautója. A Pirelli a Hyundai vállalattal közösen egy kétéves együttműködés során olyan abroncsot fejlesztett ki, amely megfelel a sportos elektromos járművek által megkívánt dinamikus követelményeknek, miközben vezetési teljesítményt, megbízhatóságot és kényelmet kínál a hétköznapi vezetéshez is.

A Pirelli P Zero modelljét a nagy igénybevételt kívánó nürburgringi versenypályán tesztelték azért, hogy bizonyítsák teljesítményét és állandóságát ilyen extrém vezetési körülmények között is. A Hyundai IONIQ 5 N sajátos jellemzőihez megfelelése érdekében a Pirelli a testreszabott P Zero modelljét „Elect” technológiával látta el, amelyet a vállalat kifejezetten elektromos autókhoz és konnektoros hibridekhez fejlesztett ki. A P Zero Elect az innovatív keverékeknek, mintázatoknak és szerkezeteknek köszönhetően számos előnyt kínál az elektromos járművek számára.

A gumi megerősített szerkezete és anyagai ellenállnak az akkumulátorral meghajtott jármű tömegével járó jelentősebb igénybevételeknek. Az abroncs az elektromos motor által azonnal kifejtett nagy nyomatékot is elviseli, ami növeli annak tartósságát. A keverékben használt funkcionalizált polimerek jobb vizes tapadást és kezelhetőséget eredményeztek.

Az új IONIQ 5 N sportautóhoz készült P Zero Elect a Pirelli a vezetési élmény fokozása érdekében zajszűrő rendszerrel (PNCS) is fel van szerelve. Ez a technológia az abroncs belsejében hangelnyelő anyagot használva csökkenti a zajt a járműben. Ezt a funkciót általában különösen nagyra értékelik az elektromos járművek tulajdonosai.

Az abroncs fejlesztése során a Pirelli mérnökei különös figyelmet fordítottak a menetdinamikára. Gondosan finomították az abroncs minden részletét, beleértve a futófelület kialakítását és felépítését is. Optimalizálták a horonymélységet és a futófelület-blokk méreteit, hogy javítsák a tapadást és a stabilitást, valamint kiváló tapadást biztosítsanak a különböző felületeken. Az abroncs merevségét is precízen hangolták, hogy érzékeny és kontrollált vezetési élményt nyújtsanak mind a versenypályán, mind a hagyományos közutakon.

A nyári gumi mellett a Pirelli a Winter Sottozero 3 abroncs speciális változatát is kifejlesztette, hogy az megfeleljen az IONIQ 5 N vezetői különböző igényeinek is. A Winter Sottozero 3 alacsony hőmérsékleten is optimális tapadást és irányítást kínál. A még nagyobb teljesítményre vágyó pilóták számára a Pirelli a P Zero Corsa abroncsot kínálja. Ez a gumiabroncs remek tapadásával és fékezési biztonságával kiváló teljesítményt nyújt mind a versenypályán, mind a közúton.

A Pirelli fejlesztőcsapata innovatív virtuális szimulációs eszközökkel fejlesztette ki a P Zero abroncsát az IONIQ 5 N modelljéhez, különös tekintettel a szerkezet optimalizálására. Az IONIQ 5 N-hez történt egyedi adaptáció jeleként az abroncs oldalfalán speciális „HN” jelzés található. A Hyundai IONIQ 5 N-hez készült abroncsok a Pirelli Perfect Fit stratégiájának egy újabb példája. Ebben a stratégiában a Pirelli mérnökei vezető autógyártókkal együttműködve minden modellhez egyedi, testreszabott, a jármű műszaki követelményeihez igazodó gumiabroncsokat dolgoznak ki. Ennek a megközelítésnek köszönhetően a Pirelli világelső a gyári felszerelések terén, különösen a prémium és a presztízs szegmensben.

Forrás: thekoreancarblog.com


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai is bevezetheti autóiban a fizetős funkciókat

Alapvető értékek - Hyundai i30 1.4 MPi Life teszt

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését