Osztályon felüli innovatív technológiával és fejlett formanyelvvel megérkezett a Kia EV3

A Kia nyilvánosságra hozta az új Kia EV3 kompakt elektromos crossoverét, amely merész formanyelvével, innovatív technológiájával és egyéb jellemzők kombinációjával olyan új mércét állít fel, amilyenre korábban még nem volt példa a kompakt elektromos kisterepjárók kategóriájában.

A Kia fejlett technológiáira és a márka nagyobb, többszörösen díjnyertes EV9 hobbiterepjárójának ügyfélközpontú értékeire alapozva az EV3 saját identitást alakított ki. Egyedülálló, magával ragadó élményt hoz a kompakt elektromos kisterepjárók szektorába. Azáltal, hogy jelentősen felülmúlja a vásárlók elvárásait, az EV3 kiterjeszti vonzerejét és javítja az elektromos kisterepjárók megítélését.

„Az úttörő dizájnnal, az iparágban fejlett elektromos hajtáslánccal és praktikus, innovatív életmód-megoldásokkal az EV3 célja, hogy a Kia kivételes elektromos SUV-élményét szélesebb közönséghez juttassa el” – mondta – mondta Ho Sung Song, a Kia elnök-vezérigazgatója. „Az akár 600 km-es WLTP hatótávval és gyorstöltési lehetőséggel az EV3 eloszlatja az elektromos járművekkel kapcsolatos általános aggályokat. Megnyugtatja azokat, akik esetleg tétováztak az elektromos mobilitásra való átállásban, és segíteni fogja az elektromos járművek tömeges elterjedését.”

A Kia „Ellentétek Vonzásában” formatervezési filozófiája, amely a természet és a modernitás eltérő értékei által generált kreatív feszültséget hasznosítja, hogy harmonikus egészet hozzon létre, központi szerepet játszott a Kia EV3 progresszív, dinamikus és drámai dizájnjának kialakításában. A filozófia hatása kiemeli az EV3 érzelmi hangulatát, zökkenőmentesen ötvözi a dinamikus esztétikát az átgondolt funkcionalitással.

„Az EV3 tökéletesen megtestesíti formatervezési filozófiánkat – a játékos dizájn és az átgondolt funkcionalitás kombinációja” – nyilatkozta Karim Habib, a Kia Global Design ügyvezető alelnöke és vezetője. „Bár kompakt, az inspiráló külső egy nyitott belső teret ölel körül, amely minden utazás során kiemeli a pihentető ellazulást. Jövőbe néző esztétikáját tovább erősíti a merész színválasztás; belül a tágas utastér és az új szerves anyagok beépítése az energia és a játékosság fiatalos érzését fejezi ki.”

Az EV3 rendkívül magabiztos jelenlétet sugároz. Elöl a tiszta frontfelület szélén elhelyezett függőleges fényszórók hozzájárulnak a széles, rendkívül magabiztos kiállás kialakításához. A bőséges térfogat érzése differenciált grafikával és az egész karosszériával harmonizáló izmos megjelenéssel párosul. A Kia ikonikus Tigrisarc dizájnjának új, robusztus értelmezése magában foglalja a márka legújabb Csillagtérkép világítási koncepcióját. A függőlegesen elhelyezett nappali menetfények tovább hangsúlyozzák a Tigrisarc dizájnt, amivel rendkívül magabiztos karaktert sugároznak. 

Profiljában az EV3 kivételes erősségű aurát vetít előre, a mozgékonyság és dinamizmus erőteljes benyomásával kombinálva. A hosszú, lejtős, karcsú tetővonal zökkenőmentesen alakul kompakt stílusú csomagtérajtóvá, tovább ábrázolva a rendkívül technikás karosszériakialakítást. A dinamikus sziluett és a terjedelmes utastér tágas belső teret biztosít, míg az egyedi, egymásba illeszkedő térfogatok és grafikák tovább hangsúlyozzák innovatív jellegét.

A hátsó rész teszi igazán teljessé az EV3 csúcstechnológiás formanyelvét és céltudatos kiállását. A vastag fekete díszítővonal, amely a kisterepjáró robusztus C-oszlop-kialakítása és a dinamikus tetővonal közötti kapcsolatot hangsúlyozza, tovább fokozza a jármű erőteljes érzetét. Az egyszerűsített, geometrikus hátsó lámpakialakítás zökkenőmentesen illeszkedik a hátsó üveghez, futurisztikus csomagtérajtó-kialakítást keretezve széles, technikás és letisztult megjelenéssel, amelyet a Tigrisarc Csillagtérkép első világítás ihletett.

Az EV3 GT-Line még masszívabb és kalandosabb megjelenést kapott. Elöl az autó kontrasztos alsó karosszéria-díszítése tovább erősíti a dinamikus dizájnt, míg az integrált alsó lökhárító sportosabb, kifinomultabb megjelenést kölcsönöznek. A függőleges és vízszintes grafika merészebb képet ad, ellentétben áll az autó nagy fekete borítású felületeivel. Ez a hozzáállás hátul is megmutatkozik, az alsó lökhárítón jellegzetes háromszög alakú szárny-konfiguráció található, amely hasonlóan agresszív hatást kelt.

Az EV3 belső kialakítása tágas utasteret kínál, amely öt személy kényelmes utazására alkalmas. A Kia egy rendkívül funkcionális és hatékony utasteret hozott létre, amely vonzó lakótér-szerű légkört áraszt és úgy tervezték, hogy az utasok minden utazást vagy töltést élvezhessenek. Az elegáns középkonzol csúsztatható asztallal és tárolórésszel is rendelkezik. Az alsó részen italok, harapnivalók, de akár kisebb hátizsákok is tárolhatók, míg a személyes elektronikai cikkek – például laptopok és táblagépek – a jármű álló helyzetében az asztalra helyezhetők.

A többszörösen állítható hangulatvilágítás és az ultrakényelmes ülések mellett, amelyek hátrahajtható relaxációs módot is tartalmaznak, a csúsztatható asztal lehetővé teszi, hogy az utasok parkolás közben is maximálisan ellazuljanak. 25 literes első frunkjával és 460 literes hátsó csomagterével az EV3 kategóriája legnagyobb csomagtér-kapacitását kínálja. Az állítható kétszintes csomagtartó 140 mm-es rugalmasságot biztosít a rakománymagasság terén, így praktikus lehet olyan tevékenységek végzéséhez, mint például a családi kempingezés.

A közel 30 colos szélesvásznú kijelző – beleértve a 12,3 colos műszeregységet, egy 5 colos légkondicionáló panelt és egy másik 12,3 colos AVN kijelzőt – magában foglalja a klímaszabályozás zökkenőmentes érintéses működését és világos grafikát, intuitív információkat biztosít a sofőr számára. A képernyő a műszerfal közepéig elnyúlik, így az első ülésen ülő utas számára a szórakoztató és navigációs funkciókhoz is hozzáférést biztosít.

Az EV3 számos funkciója, beleértve a vezetési üzemmódokat, a sebességtartó automatikát, a szórakoztatást és a navigációt, elérhető és vezérelhető a kormánykerék gombjainak egyszerű megnyomásával. A központi képernyő alatti könnyen elérhető gombsor intuitív módon kezelhetővé teszi a különféle funkciókat, például a térképet, a médiát és a járműrendszer konfigurációját.

Mint minden új Kia esetében, az EV3 is számos fenntartható elemet tartalmaz a fenntarthatóság nagymértékű felgyorsítása érdekében. A műszerfalon és az ajtókárpitokon újrahasznosított szövet található, hogy meghitt és otthonos légkört teremtsen. A polietilén-tereftalát (PET), amely a világ legkönnyebben újrahasznosítható műanyagai közé tartozik, a belső tér számos területén megtalálható, beleértve az üléseket, a tetőburkolatot, az ajtók karfáját, a díszítést, a padlószőnyegeket és a csomagtartót.

Az EV3 4 300 mm hosszú, 1 850 mm széles, 1 560 mm magas, tengelytávja pedig 2 680 mm. Korszerű elsőkerék-hajtású elektromos hajtáslánccal rendelkezik, amely az Electric Global Modular Platformra (E-GMP) épül és a Kia negyedik generációs akkumulátortechnológiáját tartalmazza. Az EV3 Standard modellt kizárólag 58,3 kWh kapacitású akkumulátorral, míg az EV3 Long Range változatot 81,4 kWh-s akkumulátorral szerelték fel. Mindkét modell 150 kW(204 LE)/283 Nm-es villanymotort használ, amely a legjobb, 7,5 másodperces 0-100 km/h gyorsulást teszi lehetővé. Az EV3 maximális sebessége 170 km/óra.

„A Kia EV3 modellt úgy tervezték és alakították ki, hogy megfeleljen azon vásárlók igényeinek, akik olyan autót szeretnének, amely megfelel fenntarthatósági értékeiknek, de nem akarnak kompromisszumot kötni a mindennapi gyakorlati szükségleteik terén” – mondta Spencer Cho, alelnök és a globális üzleti tervezésért felelős vezetője. „Kategóriájában az egyik legjobb utas- és poggyászméretet kínálja, míg a rugalmas E-GMP architektúra kategóriájában a legjobb hatótávolságot nyújtja. Az EV3-mal a Kia újradefiniálta az elektromos kisterepjárók szegmensét, hogy olyan kompakt modellt hozzon létre, amely innovatív technológiával és funkciókkal van átfogóan felszerelve.”

A nagyobb EV9 hobbiterepjáróhoz hasonlóan a Kia mérnökei az EV3-mal is minden követ megmozgattak az optimális hatékonyság eléréséért. Továbbfejlesztett karosszéria-aerodinamikával rendelkezik, teljes 3D burkolattal, amely lenyűgözően alacsony, 0,263 Cd légellenállási együtthatót biztosít. A legmodernebb akkumulátor-vezérlő egység (BMU) és cellafigyelő egység (CMU) technológia biztosítja, hogy az 58,3 kWh-s és 81,4 kWh-s nagyfeszültségű akkumulátorrendszerek a lehető leghatékonyabban használják fel az energiát.

Az EV3 Long Range becsült (WLTP) hatótávolsága akár 600 km. Ez a lenyűgöző rugalmasság teljes magabiztosságot ad azoknak, akik először próbálják ki magukat az elektromobilitás terén és megbirkózzanak a hosszú utakkal. Amikor az EV3 akkumulátorát végül újra kell tölteni, az utasok a lakótér-szerű belső kényelmében lazíthatnak, mivel a Kia fejlett járműtöltés-kezelő rendszere nagyjából 31 perc alatt lehetővé teszi az akkumulátor 10-80 százalékos feltöltését.

A Kia az EV3 modelljét egy sor rendkívül fejlett biztonsági, vezetéstámogatási, kényelmi és töltési funkcióval látta el, amelyeket általában mind a nagy elektromos hobbiterepjáró-szektor számára tartanak fenn. Ez olyan továbbfejlesztett tulajdonosi előnyt hoz létre, amely jelentősen meghaladja a jelenlegi kompakt kisterepjáró-szektorban kínált lehetőségeket és a belsőégésű motoros járművekhez képest is átalakító és kiváló vezetési élményt biztosít.

A jármű Fejlett Vezetéstámogató Rendszerének (ADAS) technológiája magában foglalja az eDTVC elektromos dinamikus nyomatékvektor vezérlést, amely biztosítja, hogy az EV3 zökkenőmentesen és stabilan adja át erejét az útra. Frontális ütközést elkerülő asszisztens, sávtartó asszisztens, autópályás vezetési asszisztens és hátrameneti parkolási ütközést elkerülő asszisztens további támogatást és megnyugvást biztosít minden utazás alkalmával a sofőrök számára függetlenül attól, milyen hosszú az az út.

A Kia Remote Smart Parking Assist segítségével a tulajdonosok magabiztosan és biztonságosan manőverezhetik be az EV3 autójukat szűk helyekre és onnan ki anélkül, hogy a vezetőnek a járműben kellene ülnie. A 12 colos Head-up Display (HUD) további értéket jelent a kompakt elektromos kisterepjárók szektorában, amivel információkat jeleníthet meg a szélvédőn, hogy minimalizálja a vezető figyelmének elterelődését.

Az EV3 az első olyan modell, amely kihasználja a Kia új i-Pedal 3.0 regeneratív féktechnológiáját, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy saját igényei szerint állítsa be a regeneratív fékezés szintjét, miközben az egypedálos vezetést is lehetővé teszi. Ez maximalizálja az energiahatékonyságot és észrevehetően csökkenti a fáradtságot hosszú utakon, lehetővé téve a jármű számára, hogy egyetlen feltöltéssel még tovább jusson el és vonzóbbá, élvezetesebbé és kényelmesebbé tegye az utazást.

Az EV3-mal a Kia az első gyártó, amely bevezeti a V2L (Vehicle-to-Load) töltést a kompakt elektromos kisterepjárók szegmensébe, szabadságot és rugalmasságot biztosítva az utasoknak külső eszközök, például laptopok, kis hűtők, kávéfőzők vagy hajszárítók energiával táplálására. A Kia Digitális Kulcs 2.0 lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy elkerüljék a fizikai kulcsok magukkal cipelésével járó nehézségeket, mivel csupán okostelefonjukra vagy okosórájukra van szükségük ahhoz, hogy kinyissák és elindítsák el az EV3-at. Ezenkívül kényelmesen megoszthatják az EV3 digitális kulcsát akár barátaikkal, vagy családtagjaikkal.

A lakótér-szerű belső tér nyújtotta átalakuló élmény kiegészítéseként a Kia az EV3-at holisztikus csatlakozási és szórakoztató funkciókkal látta el. Ezek többségét úgy tervezték, hogy a jármű mozgása közben is biztonságosan élvezhető legyen, míg mások kizárólag álló autónál és a Parkolóállás kiválasztásakor működnek.

A Kia különféle streamelhető tartalmakat biztosít Premium Streaming szolgáltatásán keresztül, amely az LG webOS által vezérelt Automotive Content Platform (ACP) segítségével működik. A Kia Arcade játékokat is kínál, amelyek lehetővé teszik az utasok számára, hogy az autóban, annak kijelzőjén keresztül játszhassanak. A magával ragadó élményt tovább fokozza az EV3 Harman Kardon audiorendszerének hangminősége, amely a házimozihoz hasonló élményt nyújt.

„Az autók ma már nem csupán közlekedési eszközök, hanem „életterünk” kiterjesztése. A számos ügyfélközpontú innovációval kifejlesztett EV3 ügyfeleinknek prémium streaming szolgáltatásainkkal és kategóriájában vezető hangrendszerünkkel magával ragadó tartalomfogyasztási élményt kínál” – kommentálta Chang Sung Ryu, a Kia Global Brand & CX alelnök-vezetője. „Az EV3 belső terének a Kia Connect Store-on keresztül digitális személyre szabhatóságának lehetősége ugyanúgy, mint egy okostelefon személyre szabása, a Kia AI Assistant bevezetése mellett ezek a példák még jobban rávilágítanak arra, hogy az EV3 hogyan reagál a vásárlók folyamatosan változó igényeire.”

Az EV3 lehetővé teszi az utasok számára, hogy az NBA csapata által ihletett megjelenítési témákkal a korábbiaknál sokkal jobban személyre szabják járművük műszerfalát és infotainment rendszerét. Ezek a témák a csapatok színeit, grafikáit és animációit mutatják be és könnyen elérhetők a digitális Kia Connect Store-on keresztül. A Kia a jövőben bővíteni kívánja a kijelzőtémák választékát, még több lehetőséget biztosítva ezzel a jármű testreszabására.

Az EV3 az első olyan elektromos modell, amely a Kia AI Assistant technológiáját tartalmazza és nemrég debütált a Kia K4 kompakt limuzinban. Ez a technológia új és innovatív módokat kínál az ügyfelek számára a jármű funkcióinak közvetlen és intuitív interakciójára és vezérlésére, növelve a kényelmet és optimalizálva a hatékonyságot a járműben töltött idő alatt. Ez az emberszerű asszisztens mindig támogatja és inspirálja a felhasználókat, miközben felfedezik a világot. A Kia az EV3 modellel kezdődően hamarosan megkezdi ezeknek a funkcióknak a bevezetését más EV-modellekhez is.  

A generatív mesterséges intelligencia integrálásával a Kia hangasszisztense most még hatékonyabb lett. A generatív mesterséges intelligencia a természetes nyelv megértése révén felfogja a bonyolult összefüggéseket, lehetővé téve számára, hogy természetes módon társalogjon a felhasználókkal. Az AI-asszisztens támogatja az utazástervezést, miközben eligazítja az ügyfeleket a jármű funkcióinak optimális előnyeiről, beleértve a szórakoztatást és az információkeresést. A kezdetben Dél-Koreában szériagyártásra kerülő EV3 modellel a Kia azt tervezi, hogy az AI Assistant tartományát és szolgáltatásait később Európában is kiterjeszti. Ez a technológia folyamatosan fejlődik és a jövőben további előnyökkel jár majd az ügyfelek számára. 

Az új Kia EV3 modellt elsőként Dél-Koreában mutatják be 2024 júliusában, majd az év második felében érkezik meg Európába. A Kia azt tervezi, hogy később más régiókban is tovább bővíti az EV3 értékesítését.

Forrás: kia.com/eu/

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai is bevezetheti autóiban a fizetős funkciókat

Alapvető értékek - Hyundai i30 1.4 MPi Life teszt

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését