A Hyundai novemberben mutatja be elektromos nagyterepjáróját

Iparági források szerint a Hyundai Motor azt tervezi, hogy az IONIQ 9 hobbiterepjárójának világpremierjét Los Angelesben tartja, majd ezt követően bemutatja azt az Los angelesi Autószalonon is, amelyet november 22. és december 1. között rendeznek meg.

Az IONIQ 9 a Hyundai első három üléssoros tisztán elektromos nagy hobbiterepjáró modellje, amely az E-GMP platformmal felszerelt elektromos járművei közül immár a harmadik és egyben a legnagyobb. Az eddigi értesülések alapján a Hyundai modellje több centiméterrel hosszabb, szélesebb és magasabb, mint a Kia ugyanezen platformra épülő és szintén három üléssoros EV9 modellje.

A Hyundai állítólag úgy döntött, hogy új hobbiterepjáróját IONIQ 9-nek nevezi el ahelyett, hogy a korábbi modellek, az IONIQ 5 és 6 számsorrendjét követné. Iparági források úgy vélik, hogy ezzel elkerülhető a vásárlók félreértése a jármű méretkategóriájával kapcsolatban és mivel az IONIQ 7 elnevezés esetleg nem emeli ki kellőképpen az autó méreteit, egyben azt is hangsúlyozzák, hogy ez lesz a Hyundai elektromos autókínálatának csúcsmodellje.

Figyelemre méltó az a döntés, hogy az új modellt inkább az Egyesült Államokban mutatják be, mint a csoport hazai piacán, Dél-Koreában. Az IONIQ 5 crossovert a Covid-19 világjárvány miatt az interneten mutatták be, az IONIQ 6-ot pedig először szintén az interneten mutatták be, mielőtt a Pusani Autószalonon bemutatták volna a hazai nagyközönségnek. Az IONIQ 5N-t az Egyesült Királyság Goodwood Festival of Speed rendezvényén mutatták be 2023-ban, elsősorban annak nagyteljesítményű jellemzői miatt. Úgy tűnik, hogy a Hyundai az Egyesült Államokat választotta az IONIQ 9 debütálásához, mivel várhatóan ez lesz az elsődleges értékesítési piac.

Ez a döntés annál is inkább célravezető lehet, hiszen az EV9 modell az Egyesült Államokban is lényegesen magasabb eladási darabszámokat ér el, mint Koreában. Az EV9-et 2023 vége óta árulják a Kia kereskedők az országban, 2024 januárja és júliusa között összesen 11 486 darabot adtak el, ami meghaladja a Kia összes elektromos jármű eladásának 30 százalékát.

A Hyundai célja, hogy az IONIQ 9 nagyterepjárójával sikeresen felvegye a harcot az elektromos járművek globális piacán. Az elektromos járművek eladási növekedésének globális lassulása ellenére a Hyundai továbbra is új, stratégiai villanyautók bemutatását tervezi, hogy megőrizze vezető szerepét az elektromosságra való átállás során.

Ehhez a kulcs az IONIQ 9 piacképessége lesz. Nagy mérete, több mint 5 méter hosszúsága ellenére a Hyundai azt tervezi, hogy alacsony légellenállási együtthatóval, több mint 500 kilométeres hatótávolsággal és jelentős akkumulátorkapacitással fokozza jellegzetességét. A külső forma egyszerű lesz, amely tágas belső térrel maximalizálja a családi autó versenyképességét. A 3. szintű autonóm vezetési technológia a szabályozási korlátozások miatt viszont nem kerül bele az új modellbe. Az ára várhatóan hasonló lesz, mint az EV9 esetében, amely tekintettel a Hyundai alapvető villamosítási technológiáira és nagy méretére, extrákkal együtt megközelíti a 73 200 dollárt (kb. 26,2 mFt).

Az IONIQ 9 modellt várhatóan 2024 negyedik negyedévétől veszik gyártásba a Hyundai koreai Aszan gyárában és a Hyundai Motor Group Metaplant America georgiai üzemében, az Egyesült Államokban. A kezdeti termelési cél körülbelül 200 ezer darab, míg a Hyundai illetékese szerint a vállalat még mindig véglegesíti a Los Angeles-i Autószalonon kiállítandó modellek listáját.

Forrás: pulse.mk.co.kr

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai is bevezetheti autóiban a fizetős funkciókat

Alapvető értékek - Hyundai i30 1.4 MPi Life teszt

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését