Már tesztelik a Kia új PV5 kisbuszát

Miután a Kia az idei CES kiállításon bemutatta forradalmi cserélhető járműplatformos kishaszonjármű-koncepcióját, a vállalat máris megkezdte a modellsorozat első tagjának országúti tesztelését Dél-Koreában és Európában egyaránt.

A célalapra épített járművek, vagyis a PBV modellek forradalmi koncepcióként jelennek meg a közeljövő autóiparában. A Kia a januárban bemutatott sorozat első elemeként a PV5 modellt fejleszti ki, amelynek első prototípusai előbb Dél-Koreában, majd nem sokkal később Európában is felbukkantak. Ezen utóbbi kémfotók egy teherautó platójáról épp leguruló álcázott prototípust mutatnak, amelyet a fotók tanúbizonysága szerint a Volkswagen ID. Buzz modelljéhez hasonlítanak a fejlesztők. 

A PBV járművek különböző méretben – kis, közepes és nagy – érkeznek majd egymás után és meghatározott funkciókhoz lesznek igazítva. A Kia hamarosan érkező, középméretű PBV modellje, a PV5 jövőre a Hyundai Mobis által kifejlesztett dedikált „e-CCPM” (Electric Complete Chassis Platform Module) modulra épülve fog debütálni. Ez az integrált platform szabványosítja a kulcsfontosságú alkatrészeket, például az akkumulátort és a meghajtómotort, lehetővé téve a jármű szerkezetének igény szerinti testreszabását.

A PV5 méretében leginkább egy középkategóriás hobbiterepjáróhoz hasonlítható és különféle konfigurációk támogatására készült, beleértve az alapmodellt, a logisztikára optimalizált magasított tetős szállítójárművet és a teherszállításhoz használt alvázfülkét. Ez a rugalmasság a szoftverbeállításokkal együtt érhető el, amelyek különböző formákat és funkciókat tesznek lehetővé különféle felhasználási módokhoz.

Az olyan fejlett technológiák, mint a „by-wire” rendszerek és a kerékbe épített motorrendszerek kulcsfontosságúak a PBV járművek funkcionalitásának javításában. A kormányzást és a fékezést elektronikusan, mechanikus csatlakozások nélkül vezérlő by-wire rendszerek nagyobb tervezési rugalmasságot kínálnak a jármű felső szerkezete számára. A kerékbe épített motorrendszerek, ahol az elektromos hajtásrendszer a kerékbe van integrálva, helyet szabadítanak fel a járműben más célokra.

A PBV-piac várhatóan jelentősen növekedni fog a széndioxid-semleges megoldások iránti igény és az elektromos járművek növekvő népszerűsége miatt. A Hyundai Motor Group Globális Menedzsment Kutatóintézete szerint a globális PBV-piac az előrejelzések szerint a 2020-as 320 ezer darabról 2025-re 1,3 millió darabra bővül, 2030-ra pedig potenciálisan elérheti a 2 millió darabot.

Ezt a növekedést a PBV technológia fejlődése is támogatja, mint amilyenek például a by-wire rendszerek és gördeszkaplatformok kereskedelmi forgalomba hozatala, amelyek leegyszerűsítik a különböző járműkarosszériák és funkciók integrálását. Ezek az újítások különösen előnyösek az utolsó mérföldes kézbesítési szolgáltatások és a fuvarozási felhasználók számára, amelyek várhatóan növelik a közepes és nagy PBV-k iránti keresletet.

A globális autógyártók jelentős forrásokkal támogatják a PBV modellek fejlesztését és gyártását. A Hyundai Motor Group dedikált PBV üzemeket hoz létre, amelyeket kifejezetten a sokszínű, kis mennyiségű gyártásra optimalizáltak, minimalizálják a nyersanyagveszteséget és környezetbarát gyártási folyamatokat alkalmaznak. A Kia célja, hogy vezető szerepet töltsön be a PBV-piacon és a tervek szerint Hwaseongban létrehozza az „Evo-gyárat”, amely 2030-ig évente 300 ezer PBV járművet lesz képes előállítani. Más autógyártók, például a Volkswagen és a General Motors szintén vizsgálják a PBV alkalmazásokat. A Volkswagen „MOIA+6” és a GM „EV600” modelljei a telekocsi-megosztási és logisztikai szolgáltatásokra tesztelt PBV járművek tipikus példái. 

A PBV járművek sokoldalúsága és alkalmazkodóképessége ígéretes megoldássá teszi azokat számos felhasználáshoz, a városi szállítástól a kereskedelmi logisztikáig. Ahogy az autóipar folyamatosan fejlődik a fenntarthatóbb és rugalmasabb megoldások felé, a PBV-k a modern mobilitás sarokkövévé válhatnak, kielégítve a magánvásárlók és a vállalkozások változatos igényeit.

Forrás: thekoreancarblog.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai is bevezetheti autóiban a fizetős funkciókat

Alapvető értékek - Hyundai i30 1.4 MPi Life teszt

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését