A Kia megmutatta cserélhető felépítményes jövőbemutató villanyautó-tanulmányát

A Kia a 2024-es Las Vegas-i Szórakoztatóelektronikai Szakkiállításon (CES) bemutatta jövőbemutató Platform Beyond Vehicle (PBV) stratégiáját, amely üzletága kezdetben egy teljesen új, moduláris jármű bevezetésén a Kia Concept PV5 modellen alapszik.

Ezt a PBV jövőképet egy többfázisú terv részeként mutatták be, amely szerint a PBV járművek a mobilitási ágazatot hivatottak forradalmasítani, miközben elősegítik a Hyundai Motor Group Robotikai, Fejlett Légimobilitási (AAM) és Autonóm Járművezetés terén kitűzött ambícióit. 

A Kia PBV modelljei egy teljes mobilitási megoldást alkotnak, amely egyesíti a célalapra épített elektromos járműveket a Hyundai Motor Group szoftver-minden platformjához, vagyis az SDx stratégiáján alapuló fejlett szoftvermegoldásokkal. A Kia PBV modellek járművön túlnyúló platformként új üzletágak és életstílusok előtt nyitják meg az ajtót azáltal, hogy, köszönhetően a fejlett, személyre szabott belső tereknek köszönhetően újradefiniálják a tér fogalmát, amelyek végtelen szabadságot és rugalmasságot biztosítanak.

„A Kia PBV üzletága azt a víziónkat képviseli, amely szerint túllépünk a hagyományos jármű koncepcióján azáltal, hogy a különféle ügyfelek és közösségek kielégítetlen igényeit az optimalizált járművek és szolgáltatások révén elégítjük ki, amelyek megfelelnek a konkrét piaci és üzleti körülményeknek” – mondta Ho Sung Song, a Kia elnök-vezérigazgatója. „A Kia PBV járművek az ügyfélközpontú irányítási rendszerünk üzleti innovációjának elősegítői lesznek, az elektromos járművek tömeggyártási szakértelmének, valamint a Hyundai Motor Group gyorsan fejlődő SDx stratégiájának és a kapcsolódó jövőbeli üzletköreinknek köszönhetően. Izgatottan várjuk, hogy megmutassuk, teljes mértékben készen állunk arra, hogy a globális PBV-piac első belépőivé váljunk” – tette hozzá.

A Kia PBV üzletágának elindításával a márka elkötelezi magát amellett, hogy az ügyfelek egyéni igényeinek megfelelően testreszabott járműtípusok széles választékát kínálja. A Kia eltökélt szándéka, hogy leküzdje az összes meglévő korlátozó és egydimenziós ipari termékkínálatot és úgy véli, hogy a PBV járművek új megközelítése segíthet megoldani azokat a mobilitási kihívásokat, amelyekkel a korlátozott szállítási lehetőségekkel rendelkező egyének és szervezetek szembesülnek.

A Kia PBV-kínálata a valódi ügyfélközpontú megközelítés megtestesülése, amely egy dedikált üzleti rendszer köré épül majd, amiben integrálja a járműveket, a szoftvereket és a jövőbeli technológiákat azért, hogy hozzáadott értéket biztosítson. A márka három különálló szakaszra bontott PBV ütemterve azt szemlélteti, hogy a Kia PBV modellek milyen kulcsfontosságúak lesznek a csoport SDx jövőképének megvalósításában, mint olyan eszközök, amelyek az ügyfelek használati szokásainak megfelelő testreszabott megoldásokat kínálnak.

Az első szakaszban bemutatkozik a Kia PV5, egy sokoldalú elektromos jármű, amelyet olyan főbb területekre optimalizáltak, mint a járműmegosztás, a házhozszállítás és a szállítási feladatok, amely a különféle ügyfelek igényeihez igazodó átalakíthatósági képességgel rendelkezik. A járművek és a külső adatok, például az útvonal- vagy szállítási információk közötti továbbfejlesztett adatkapcsolat lehetővé teszi több jármű kényelmes, szoftveresen definiált flottaként történő üzemeltetését. A testreszabott üzleti flották és a PBV-specifikus megoldások megjelenése kevesebb állásidőt és fokozott költséghatékonyságot jelent.

A második fázisban elkészül a teljes dedikált PBV-modellkínálat, és a PBV járművek olyan mesterséges intelligencia-alapú mobilitási platformokká fejlődnek, amelyek adatokat használnak a felhasználókkal való interakciókhoz és biztosítják, hogy a járművek mindig naprakészek legyenek. Az integrált PBV-megoldás testreszabott, zökkenőmentes élményt biztosít az eszközök és szoftverek között. Eközben a robotikához és más jövőbeli technológiákhoz kapcsolódó új üzleti formák jelennek meg.

A harmadik fázisban a Kia PBV modelljei nagymértékben személyre szabható, egyedi mobilitási megoldásokká fejlődnek, integrálva azokat a jövő mobilitási ökoszisztémájába. Ez az a hely, ahol a Kia PBV autói végső soron olyan életplatformokká válnak, amelyek minden inspirációt valóra váltanak. Az összekapcsolt önvezető járműveket egyetlen intelligens város operációs rendszerének részeként kezelik majd. A hiper-összekapcsolt világ kialakulásával, ahol az emberek, a PBV-k és a társadalmi infrastruktúra zökkenőmentesen összekapcsolódnak, teljesen új életstílusok előtt nyitják meg az ajtót egy olyan erőteljes PBV ökoszisztéma létrehozásával, amely a Hyundai Motor Group jövőbeli technológiáira épül az autonóm vezetés, a robotika és az energiahálózat és a fejlett légi mobilitás terén.

Az „Easy Swap” technológiát felhasználva az ügyfelek változatos igényeinek rugalmas, többféle mobilitási igény kielégítése érdekében egyetlen járműalváz használható. A rögzített vezetőfülke, vagy „vezetői zóna” mögött hibrid elektromágneses és mechanikus csatolási technológián keresztül számos cserélhető felépítmény vagy „élet-modul” csatlakoztatható az alapjárműhöz, így a PBV nappal taxiként, éjszaka szállítójárműként, hétvégén pedig személyszállító szabadidő-járművé alakul át.

A moduláris megoldást a „Dynamic Hybrid” hegesztésmentes karosszéria-szerelvény teszi lehetővé, amely lehetőséget ad arra, hogy a mozgatható elemek hosszát a jármű felhasználási céljának megfelelően rugalmasan állíthassák át. A nagy szilárdságú csőacélból és mesterséges polimerekből álló tipikus alkatrészek a korábbiaknál 55 százalékkal kisebbek, a merevség csökkenése nélkül. A szabványos, kényelmes készletben szállított Dynamic Hybrid technológia lehetővé teszi a Kia PV5 gyors és egyszerű helyszíni átalakítását.

A Kia PBV járművek formatervét robusztus, egyszerű és okos eszközök ihlették, amely messze túlmutat a puszta esztétikán. A Kia elsődleges küldetése annak biztosítása, hogy a márka PBV modelljei egyszerűek, intuitív módon kezelhetők és használhatóak legyenek, függetlenül attól, hogy hol, mikor és hogyan használják őket.

Függetlenül attól, hogy a jármű célja emberek szállítása, áruk mozgatása, vagy logisztikai vagy személyes mobilitási igények kielégítése, minden PBV-nek egységes a formatervezési minősége, amely tükrözi szilárd, robusztus jellegét és megbízható, magas képességi szintet vetít előre. Nincsenek felesleges díszek, mindegyik funkciót úgy terveztek meg, hogy hasznos funkciót szolgáljon, amely megkönnyíti a járműhasználók életét, amint azt a CES-en bemutatott koncepciók is egyértelműen mutatják.

Az egyszerű, de robusztus felszíni nyelv és a kifejező grafika kombinációja zökkenőmentesen egyesíti a PV5 modelleket, változatos természetük ellenére. Mindegyik járműben nagy ajtók nyílnak és egy kivételesen kényelmes oszlop nélküli nyílás tárul fel, amely könnyű be- és kiszállást tesz lehetővé. Belül a megnövelt tengelytáv és az elektromos platform széles, lapos nyitott tereket biztosít, amelyek szinte végtelen tárolási és használati lehetőségeket kínálnak. A vezetői élmény is fokozódik, hiszen a pilótafülke íróasztalszerű felületet biztosít, a kormánykerék pedig összehajtva asztali lámpaként szolgálhat, irodai környezetet teremtve ezzel.

A Kia PBV tervezési stratégiájának középpontjában a fenntarthatóság áll. Az olyan anyagok széleskörű használata, mint a bioműanyag, a fogyasztás utáni anyagokból (PCM) származó műanyag, a biofesték, az újrahasznosított PET-szövet, a filc és a fonalak, valamint a bio-PU hab, nemcsak korlátozza a mai és holnapi környezeti hatásokat, hanem egyedi vizuális és tapintható megjelenést és olyan vonzerőt is biztosít, amely új esztétikai értékek megteremtéséhez vezet.

Miközben biztosítja az összes jármű formatervezésének egységességét, a Kia olyan ökoszisztémát hoz létre, amely elősegíti a PBV járművek közötti interakciót. A kiterjedt modularitásnak köszönhetően – beleértve a funkciók megosztásának lehetőségét az összes jármű között – a PBV-k fokozzák a sokoldalúságot és korlátlan lehetőségeket nyitnak meg a vállalkozások és a magánszemélyek igényeinek kielégítésére.

Az első fázisnak megfelelően a PV5 különböző változatai lesznek elérhetőek, beleértve a Basic (alap), Van (kisáruszállító), High Roof (magas tetős) és Chassis Cab (alvázas kabin) változatokat. A jövőben a Kia a Motional vállalattal (a HMG és az Aptiv vegyesvállalata) fejlesztett Robotaxi modell bevezetését is tervezi, amelynek célja, hogy forradalmian új autonóm személyszállítási élményt nyújtson az utasoknak.

A második fázis során a PBV ökoszisztéma szimbiózisát két további modell, a „PV7” és a „PV1” egészíti ki, amelyek a moduláris koncepció révén vitrin- és vázrendszereket használnak a járművek közötti interakció és összekapcsolhatóság fokozására. A PV7 a kínálat legnagyobb terméke lesz, amelyet a nagyobb belső tér, a nagyobb hatótáv és a továbbfejlesztett funkciók határoznak meg. Ezzel szemben a PV1 a termékpaletta legkisebb terméke agilis és rövidtávú logisztikai szállításra lett optimalizálva azért, hogy meghajtó moduljaival minimálisra csökkentse a fordulási sugarat még szűk helyeken is.

A PBV modularitás annyit jelent, hogy a jármű mennyezetén, padlóján és oldalsó paneljein, valamint a külső részen található integrált sínrendszer lehetővé teszi a jármű könnyed testreszabását az egyéni vásárlói igények szerint. Ez a rendszer a keretek segítségével lehetővé teszi az áruk és tárgyak zökkenőmentes szállítását a járművek között. Az ökoszisztémához tartozó „sínek” leegyszerűsítik az áruk mozgatását a járművek között, míg a „csempék” moduláris felépítése és a funkcionális kiegészítők, mint például a hangszórók és polcok korlátlan rugalmasságot kínálnak.

„A Kia PBV modelljei a zökkenőmentes mindennapi üzleti és életmódbeli megoldások új korszakát indítják el. Reméljük, hogy ügyfeleink életét könnyebbé és jobbá tesszük, akár álló helyzetben, akár úton vannak, kivételes rugalmasságot és testreszabhatóságot kínálva a radikális modularizáció révén” – mondta Karim Habib, a Kia Global Design ügyvezető alelnök vezetője. „Egyetlen fix helyhez sem kötve nem korlátozzák a hagyományos helykorlátozások, így a Kia PBV autói üres vásznat kínálnak a felhasználóknak életstílusuk és munkastílusuk újragondolásához” – tette hozzá.

A PBV-k nyújtotta lehetőségek teljes kihasználása érdekében a Kia egy dedikált üzleti rendszert indít, amely a termékkínálattól a szoftvermegoldások integrációjáig és a globális együttműködésekig a folyamat minden aspektusát magába foglalja. A fent vázolt termékpaletta az ügyfelek részvételén alapuló fejlesztési folyamat bevezetésével bővül ki, amely felhasználja az ügyfelek véleményét és visszajelzéseit használja fel arra, hogy még inkább személyre szabott, küldetésspecifikus megoldásokat hozzon létre.

A Kia jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a vásárlók sokrétű igényeinek azáltal, hogy a koreai Autoland Hwaseongban felépíti a PBV-k dedikált EVO-gyárat. Ez a gyár hibrid gyártási megközelítést valósít meg, amely kombinálja a futószalagos és a cellaalapú módszereket. A globális konverziós partnerekkel való együttműködés révén a Kia átalakítható modelleket tud majd kínálni különféle PBV-megoldásokhoz, a vásárlók különböző preferenciáit kielégítve. A gyár a tervek szerint 2025-ben kezdi meg működését és éves kapacitása 150 ezer darabos lesz.

A márka járműbe épített információs és szórakoztató megoldásai (IVI), flottakezelő rendszerei (FMS) és töltési megoldásai a járműszoftver-alapú adatok és mesterséges intelligencia technológiáinak felhasználását teszik lehetővé, még inkább ügyfélközpontú megoldásokat, prediktív karbantartási javaslatokat tesznek lehetővé az állásidő minimalizálása érdekében, valamint személyre szabott töltési programokat javasolnak az ügyfél üzleti működési környezetéhez igazodva.

A Kia PBV IVI megoldásának célja a felhasználói preferenciák valós idejű felismerésével és a releváns környezeti adatok biztosításával a mindennapi élet javítása. Hozzáférést kínál a Kia PBV App Markethez és harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, így biztosítva, hogy az ügyfelek útközben is megkapják a legfrissebb információkat és szórakoztató tartalmakat. A korábban csak mobileszközökre korlátozódó, üzletspecifikus alkalmazásokhoz való csatlakozás révén fokozzák a szolgáltatás kényelmét és az információs megbízhatóságot, a különböző hardvertípusokon keresztül holisztikus felhasználói élményt biztosítva ezzel.

A Kia PBV-k flottakezelési megoldása lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy több járművet is hatékonyan felügyeljenek. Betekintést nyújt az értékesítésekbe, a készletekbe és a szállításokba, ami a mobilitási és logisztikai vállalkozások számára előnyös. A funkciók közé tartozik a készletfigyelés, a hőmérséklet-szabályozás és az intelligens útvonaltervezés a hatékonyság érdekében. A megoldás valós idejű adatokkal és mesterséges intelligencia integrációval leegyszerűsíti a flottakezelést a prediktív karbantartás és az optimális működési hatékonyság érdekében.

A Kia elektromos járművek töltési megoldása a maximális hatékonyság érdekében optimalizálja a töltési ütemezést. Figyelembe veszi az akkumulátor töltöttségi szintjét, az útvonalakat, a menetrendeket és a szüneteket. Ezenkívül a Kia teljes energiamegoldást kíván nyújtani a fejlett töltési infrastruktúra felhasználásával, lehetővé téve a nagy sűrűségű akkumulátorokról mobileszközök és vészhelyzeti berendezések táplálását. Ezt olyan innovációk teszik lehetővé, mint a Vehicle-to-Everything (V2X) technológia. 

Az IVI, FMS és töltési rendszerek ezen integrációja egységes szoftveren keresztül történik, amely lehetővé teszi a különféle üzleti környezetekhez alkalmazkodó csomagmegoldásokat. A Kia partnerkapcsolatokat épített ki olyan cégekkel, mint az Uber, a Coupang, a CJ Logistics, a Kakao Mobility és a Dubai Taxi Corporation azért, hogy továbbfejlesszék PBV-alapú üzleti rendszerét.

„A Kia PBV üzletága ügyfélközpontú üzleti megközelítésünk csúcsa. Azzal a céllal, hogy a PBV-ket és az üzleti környezetükhöz szabott megoldásokat fejlesszünk, biztosak vagyunk abban, hogy ezek az erős együttműködések jelentős előrelépést jelentenek majd a fenntartható mobilitási megoldások szolgáltatójává válás útján” – mondta Pierre-Martin Bos, a BDM alelnöke és igazgatója. a Kia PBV Üzleti részlegének vezetője.

A márka 2021-es újraindítása óta a Kia útnak indult azért, hogy Plan S stratégiája révén hatékonyan alkalmazkodjon a gyorsan változó piachoz. A díjnyertes modellekkel, beleértve az EV6 és az EV9 modelleket is, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat sikeres vezető szerepet töltsön be az elektromos járművek tervezésében és gyártásában, a Kia arra törekszik, hogy 2030-ra megszilárdítsa pozícióját a fenntartható mobilitási megoldások élvonalbeli szállítójaként a soron következő fejlesztések, például az EV3 és EV4 bevezetésével. Az elképzelés megvalósítása és a különféle vásárlói igények kielégítése érdekében a Kia márka újraindítása a fenntartható, ügyfélközpontú irányítási rendszer felé való átmenethez vezetett.

Forrás: linkedin.com

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei