A Hyundai Las Vegasban bemutatta a MOBION elektromos tanulmányautóját

A Hyundai csoporthoz tartozó Mobis alkatrészgyártó vállalat a Las Vegas-i CES kiállításon bemutatta MOBION névre keresztelt villanytanulmányát, amelyet az e-Corner meghajtórendszer következő generációjával szereltek fel 

A Hyundai Mobis globális autóipari beszállító a CES 2024 szakkiállításon először mutatta be „MOBION” elektromos járművét, amely a következő generációs „e-Corner System” mozgástechnológiával került felszerelésre. A kiállítás alatt a látogatók és az ügyfelek első kézből tapasztalhatják meg a MOBION mozgását olyan módon, ahogyan korábban még soha nem láttak járművet mozgatni, beleértve az oldalirányú és átlós mozgást, valamint az állóhelyzeti forgást.

„A MOBION a Hyundai Mobis alaptechnológiáinak megtestesülése, amelyek mindegyike készen áll az azonnali sorozatgyártásra” – mondta Seung-Hwan Lee alelnök, a Hyundai Mobis mérnöki részlegének vezetője. „Mindig arra törekedve, hogy a mobilitás paradigmáit a járműveivel változtassa meg, a Mobis most létrehozta a MOBION járművé, hogy kulcsfontosságú termékeit és képességeit bemutassa.”

Az oldalirányú mozgás, az átlós vezetés és a forgás lehetővé tétele érdekében a MOBION négy kereke egyedileg szabályozható. Az e-Corner rendszer, amely e dinamikus mozgások valósággá alakításáért felelős, négy kulcsfontosságú technológiát tartalmaz. Ennek lényege az „In-Wheel” technológia, amely szó szerint előreviszi az elektromos járművet.

„Az In-Wheel technológia magában foglalja, hogy minden kerékbe négy kis motort helyeznek el, szemben az elektromos járművekben általánosan használt egyetlen nagy hajtómotorral” – mondta Young-kook Lee alelnök, a Villamosítási Labor vezetője. „Ez a konfiguráció lehetővé teszi, hogy minden kerék önállóan állítsa elő saját erejét."

A Mobis úgy fejlesztette ki az e-Corner rendszert, hogy zökkenőmentesen integrálta a fékezési, kormányzási és felfüggesztési funkciókat az In-Wheel rendszerbe. A Mobis sikeresen kifejlesztette azt a fejlett vezérlési technológiát, amely ezeket a funkciókat harmonizálja. A vállalat a világon elsőként 2023-ban első alkalommal valós útviszonyok között is sikeresen tesztelte a rendszer képességeit.

Az e-Corner rendszeren túl a MOBION önvezetési érzékelőjével és lámpatechnológiáival hívja fel magára a figyelmet a CES kiállításon. A MOBION tervezésének részeként és autonóm vezetési érzékelőként három fényérzékelő és távolságmérő (lidar) eszköz került beépítésre. A bal és a jobb oldali fényszóró közelében két rövidtávú lidar található, amelyeket egyetlen távolsági lidar egészít ki a jármű elejének közepén. Ez a konfiguráció különösen értékes az oldalirányú mozgáshoz és a közeli tárgyak hatékony felismeréséhez, különösen olyan manővereknél, mint például az átlós sávváltás.

A Mobis egy új „Külső világítás” lámpát, valamint a hozzá kapcsolódó különféle megjelenítési funkciókat is bemutatott. Az első lökhárítóra szerelt LED-nek köszönhetően a formaterv mellett a biztonság is javult. A gyalogosokat felismerni képes rövidtávú lidar segítségével a LED-en keresztül értékes információk jutnak el hozzájuk. Amikor például a jármű egy kereszteződésben van, a LED azt az irányt jelzi, amelyben a gyalogos átkel az utcán. Ezenkívül a hátsó lökhárító figyelmeztetheti a többi vezetőt a sávváltás vagy az elhaladás elkerülésére, jelezve, hogy egy gyalogos épp balra vagy jobbra halad át a jármű takarásában.

A Mobis a CES kiállításon bemutatja új „Talajprojektor” funkcióját is. Ez a funkció kiegészíti az e-Corner rendszer mozgási képességeit azáltal, hogy megadja a jármű haladási irányát. Például az átlós vagy oldalirányú mozgás során a Talajprojektor megvilágítja a jármű irányát az úttesten, 360 fokos spektrumú fényeket használva. A MOBION a Talajprojektor segítségével képes akár átkelősávokat, vagyis zebrát generálni a gyalogosok számára, amelyeket azok észlelésekor használhatnak.

A MOBION egy összetett szó, amely a „Mobis” és az angol „on” szó összefésülésével keletkezett. Ez a nómenklatúra a Mobis a személygépjárművek újragondolása és a személygépjárművek villamosítása iránti elkötelezettségét tükrözi. A puszta koncepcionális bejelentéssel szemben egy teljesen működőképes autó bemutatásával a Mobis célja, hogy kifejezze a MOBION alapját képező technológiákba vetett bizalmát. E megközelítés célja, hogy elérhetővé és kézzelfoghatóvá tegye ezeket a fejlett technológiákat, megerősítve valós alkalmazhatóságukat.

Forrás: mobis.co.kr

Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei