A Hyundai hidrogénautója tisztítja környezetét


Az üzemanyagcellás autók akaratlanul is egy sor környezetvédelmi problémára megoldást jelenthetnek, így többek között szálló porszennyezés csökkentése révén a klímaváltozást is befolyásolhatják.

A Hyundai Motor egy most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az üzemanyagcellás elektromos járművek mozgás közben kilométerenként 20 milligramm szálló port képesek begyűjteni.


Az üzemanyagcellás autók gyakorlatilag olyan elektromos járművek, amelyek számára az üzemanyagcella a tankban lévő hidrogén és a környezetből beszívott levegőben található oxigén kémia reakciójával állítja elő az elektromosságot. Ezen folyamat közben az autó a környezet levegőjét összesűríti, kivonja az oxigént, mellékesen pedig a folyamat közben összegyűjti a szálló port.   


Tekintetbe véve, hogy egyetlen dízelmotoros személyautó kilométerenként 10 milligramm szálló port (is) termelnek, a Hyundai szerint minden egyes üzemanyagcellás autó két dízelautó levegőjét képes megtisztítani

A tanulmány arra is kitér, hogy bár az üzemanyagcellás autók a tisztán elektromos járművekhez hasonlóan egyáltalán nem bocsátanak ki környezetre káros gázokat, az üzemanyagcellás technológia jobb választás lehet azáltal, hogy megtisztítja környezetét a globális egészségügyi kockázatot jelentő szálló portól.  


Az autógyártó azt is elmondta, hogy amennyiben az összes helyi járatú, jelenleg autógázzal üzemelő koreai buszt üzemanyagcellás meghajtásúra cserélnék, azzal nagy mértékben meg tudnák tisztítani az 1,53 millió dízelmotoros autó által generált szálló port, miközben évente 2,1 millió tonna üvegházhatást kiváltó gáztól szabadítanák meg Dél-Koreát.    

„Mivel az üzemanyagcellás autók jobb menetteljesítményekkel rendelkeznek és jobban kímélik környezetüket, mint a belsőégésű motoros vagy más környezetbarát járművek, ezek kulcsfontosságú környezetbarát modellekké válnak a jövőben” – mondta a vállalat egyik képviselője.   

Forrás: yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei