Kiterjesztett valóság a Hyundai új modelljeiben


Habár az okosautók térnyerésével az autók kezelése jóval összetettebbé válik, a Hyundai Virtuális Útmutatója sokkal egyszerűbbé teheti az autótulajdonosok mindennapjait azzal, hogy a több száz oldalas útmutatók helyett az autók kezelését okoseszközökön keresztül ismerhetik meg. 

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mi a különbség a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) és a virtuális valóság (virtual reality- VR) között. Utóbbi a való világot egy szimulált világgal helyettesíti, vagyis pl. okostelefonokon, táblagépeken 360 fokos videókon, vagy akár a telefonokhoz kapott szemüvegeken keresztül egészen élethű képeket kaphatunk az adott témáról. A kiterjesztett valóság esetében viszont a valóság egy kiterjesztéséről beszélhetünk, vagyis a számítógép által feldolgozott valós képek, grafika és GPS adatok alapján a valóság interaktívvá válik. Az AR technológiával az információ fizikai testet ölt a kezünkben tartott eszközökön keresztül.

Az összekapcsolt autókat gyakran „kerekeken gördülő okostelefonoknak” is szokták nevezni. A mai autóvezetők útirányokat kaphatnak, hívásokat, üzeneteket kezdeményezhetnek és fogadhatnak vagy zenét hallgathatnak az autókba épített kommunikációs technológia segítségével. A paradoxon azonban éppen az, hogy ahhoz, hogy a tulajdonos valóban kihasználhassa a beépített eszközöket, egyre vaskosabb papíralapú kezelési könyvet kell áttanulmányoznia, megértenie és használnia.  


Éppen erre fejlesztette ki a Hyundai a Virtuális Útmutató alkalmazását, amely lényegében lehetővé teszi a Hyundai tulajdonosoknak, hogy Android vagy iOS készülékeik segítségével megismerkedhessenek autójukkal, annak kezelésével és karbantartásával anélkül, hogy belenéznének a több száz oldalas könyvbe.   

A Virtuális Útmutató használata előtt mindössze le kell tölteni az alkalmazást a megfelelő helyről, belépni az AR menüpontba és kiválasztani, hogy mit szeretnénk megtudni. Ekkor a kezünkben tartott eszközt az autó megfelelő részére kell irányítani, a Hyundai Virtuális Útmutatója pedig az eszköz kameráján keresztül felismeri az autó lényegesebb részeit, legyen az az autó motortere, csomagtere, vagy éppen a belső tere. Majd varázsütésre a képernyőn különböző fülek jelennek meg, amelyekre bökve a tulajdonos minden azzal a részegységgel kapcsolatos információhoz hozzájut, de akár videókat, magyarázatokat is megtalálhat itt, akár az olajbetöltésről, légszűrőcseréről, vagy épp a kihangosító párosításáról legyen szó.    


Jonathan Gitlin, az Ars Technica autóipari részlegének írója az idei Las Vegasi CES kiállításon közelebbről is megvizsgálta a Hyundai AR alkalmazását, amely véleménye szerint „különösen praktikus alkalmazás, amelyet a felhasználók számára úgy terveztek, hogy könnyebbé tegyék életüket.” Majd így folytatta: „Az autógyártók és a technológiai cégek esetében gyakran túl bonyolult technológiákkal találkozunk. Ez azonban egy relatív egyszerűen használható, elegáns ötlet, amelynek van értelme… Ez zseniális ötlet volt, Bravo, Hyundai!” 

A Hyundai forradalmi Ioniq modellje, amely összesen háromféle elektromos erőforrással lesz elérhető, a jövőben saját Ioniq AR alkalmazást kap majd. „Az autó kapcsolódási rendszerek az autóipar egyik legnagyobb trendjévé lépett elő, a Hyundai új Ioniq Kiterjesztett Valóság applikációjával pedig még tovább fokozzuk ezt az élményt” – mondta Oliver Glück, a Hyundai Motor Europe marketingkommunikációs vezetője.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei