PÁRIZS 2016: Bemutatkozott a 2017-es Hyundai i20 WRC


A Hyundai Motorsport az idei Párizsi Autószalonon mutatta be az i20 Coupé változatára épülő WRC versenyautót, amellyel jövő évtől verseng a rali-világbajnokságban.

Az idei Rali-világbajnokság jelenlegi második helyén álló Hyundai Motorsport idén április óta Európa különböző versenyszakaszain és változó időjárási körülmények között intenzíven tesztelte az i20 WRC legújabb változatát. Az autót eleve úgy alakították ki, hogy az minden tekintetben megfeleljen a WRC 2017-ben életbe lépő új rendelkezéseinek, amelyek például több lehetőséget adnak a gyártóknak az aerodinamikai eszközök fejlesztésére is.


Az új szabályozás szerint a WRC versenyautók maximális teljesítménye akár 380 lóerő is lehet és a továbbiakban az elektronikusan vezérelt aktív differenciálművek is engedélyt kaptak. Ezek alapján az i20 WRC legújabb változata nagyobb teljesítményű, mint a 300 lóerős előd, de az érzékelhetően szélesebb új modell minden eddiginél látványosabb is. Mielőtt azonban valóban rajthoz állna, az új autónak még egy teljes körű tesztprogramon is át kell esnie. A végleges jármű paramétereit és technikai adatait decemberben hozzák majd nyilvánosságra.


„Az új szabályozásnak köszönhetően a csapatok gyakorlatilag a nulláról tudták újrakezdeni a fejlesztéseiket” – mondja Michel Nandan csapatfőnök. „Ez a mi mérnökeink számára is izgalmas kihívás, amelyeknél viszont visszanyúlhattak eddig az elmúlt években a rali-vb során megszerzett tapasztalataikhoz. Amikor áprilisban megkezdtük a tesztprogramot, elsősorban a motorra és hajtásláncra összpontosítottunk, majd később a futómű, differenciál és az aerodinamika következett. Most pedig jön a finomhangolás. A szélesebb és erősebb autók a Rali-világbajnokság élvezeti értékét pedig magasabb szintre emelik.”


A Hyundai Motorsport azonban a jövő évi felkészülés mellett nem veszti szem elől a jelenleg folyó 2016-os szezont sem, hiszen a hétvégi Korzika-ralin a Hyundai három i20 WRC modellel vett részt. Az idei szezonban Argentínában és Szardínia szigetén győzedelmeskedtek, de dobogós helyezést értek el Monte-Carlóban, Svédországban, Lengyelországban és Németországban is. 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei