Kettős Hyundai dobogó a Spanyol-ralin


Tízedik versenyzői dobogója mellett immár a második kettős dobogós helyezését ünnepelhette a hétvégén a Hyundai Motorsport, amikor Sordo másodikként, Neuville pedig harmadikként ért célba.  

Dani Sordo a hazaiak sztárjaként az utolsó napra jócskán elmaradt ugyan Sebastian Ogier mögött, ám az utolsó négy szakaszon keményen megküzdött azért, hogy az összesítésben végül megszerezze a második helyet. Ezzel az eredményével a spanyol páros az idei legjobb teljesítményét nyújtotta, amit tavaly augusztusban a Német-ralin értek el, ráadásul a tavaly ugyanitt elért harmadik helyüknél is jobban teljesítettek.  


Thierry Neuville a harmadik helyen zárta a futamot, amely nemcsak az idei ötödik dobogós helyezése, de harmadik egymást követő dobogós eredménye is, amellyel a belga pilóta immár a világbajnokság második helyén áll – ugyanannyi pontszámmal, mint Andreas Mikkelsen. Hayden Paddon negyedik lett, míg a 2015-ös i20 WRC volánjánál ülő Kevin Abbring WRC karrierjének legjobb hetedik helyét érte el.  


Sordo Marc Marti navigátorával közösen maximumot nyújtotta azért, hogy Ogiert kergetve esélye legyen a győzelemre. Sajnos a spanyol kettős nem tudta beérni, mégis elégedettek lehetnek a hazai szurkolók előtt megszerzett dobogós helyezésükkel. Ráadásul további bónuszpontokat sikerült szerezniük, amikor harmadik helyen végeztek a Power Stage szakaszán.


„Ez egy hihetetlen hétvége volt és nem tudom eléggé meghálálni a rajongóknak mindazt a támogatást, amit kaptam” – mondja Sordo. „Őszintén mondom, a legjobbat futottuk ma, de mégsem tudtuk megállítani Sebastient. Ezért gratulálnom kell neki. Annyira meg akartuk nyerni a csapatnak és a rajongóknak, de nagyon erős volt. Ennek ellenére a kemény verseny után ez a második helyezés valami olyan, amire büszkék lehetünk. Ez a második dobogónk ebben a szezonban, amelyért valóban megküzdöttünk. Általánosságban elégedett vagyok azzal, ahogyan az autó viselkedett a kavicson és az aszfalton is. Az autó felkészítésével a csapat is fantasztikus munkát végzett és nagyon bíztató, hogy a Hyundai Motorsport összes versenyzőjének összesített eredménye ennyire jó lett.”


Neuville óvatosabban vezette autóját az utolsó szakaszokon azért, hogy fontos pontokat gyűjtsön a világbajnokságban. A belga pilóta egymás után elért három dobogós helyezése a versenyzői ranglista második helyére repítette, amellyel Andreas Mikkelsennel azonos pontszáma lett.


„Ez egy jó hétvége volt” – mondta Neuville. „Nem hiszem, hogy ennél többet ki tudtunk volna hozni az autóból ezen a versenyen. De inkább óvatos voltam az utolsó szakaszokon. Sok munkát végeztünk azért, hogy a dobogós helyezés közelébe kerüljünk és nem akartuk elvesztegetni ezt az erőfeszítést. A 15 megszerezhető bajnoki pontra gondoltunk, így ehhez igazítottuk a szakaszidőket. Néhány szakaszon nagyon óvatosaknak kellett lennünk, de leginkább a saját ritmusomban tudtam autózni. Csapatként is eredményesen zártuk a versenyt, hiszen három autónk is a legjobb tízben végzett, így ezzel a lendülettel kezdhetjük meg a szezonzáró brit és ausztrál versenyt, ahol még több jó eredményt érhetünk el. Biztos vagyok benne!”

Paddon folyamatos fejlődést mutatott a teljes ralihétvége során, így az új-zélandi csapat vasárnapra már két olyan szakaszidőt futott, ahol másodikként végeztek, így biztosították az összesített negyedik helyét, ami egyben a legjobb aszfalton elért WRC eredményük.


„Számunkra jól alakult az utolsó nap és pozitív hétvége volt az egész csapat számára” – mondta Paddon. „Folytattuk a tanulási folyamatunkat és tartottuk a nyomást. Ugyan nem sikerült a dobogó közelébe jutni, boldog vagyok azzal, amit ezalatt a három nap alatt elértünk. Miután szombat délben változtattunk az autó beállításain, sokat fejlődött a teljesítményünk. Nagyon élveztem a vasárnapi szakaszokat. Leginkább az egyhelyben toporgás frusztrált, így most örülök annak, hogy a jó irányba indultunk el. Most pedig irány a kavicsos terep!”


Abbring számára a Spanyol-rali az eddigi legjobb WRC eredményét hozta azzal, hogy a hetedik helyen végzett. Minden nap fejlesztettek az autón valamit, így sokkal jobb eredményt tudtak elérni, mint amire a verseny előtt számítottak.


„Remek dolog, hogy a legjobb WRC eredményünket érhettük el Spanyolországban” – mondta Abbring. „Nagyon értékes tanuló hétvége volt ez számunkra és azt mondhatom: a feladatot teljesítettük, legalábbis az eredményeket tekintve. Persze talán többre is számíthattunk volna a pénteki jó eredményünk után, de a nedves útviszonyok nem jöttek jól. Nem számíthattunk szakaszgyőzelmekre, de fontos lépéseket tettünk ezen a vegyes felületű pályán és örülök a hetedik helyezésünknek is. Köszönetet kel mondanom a csapatnak a lehetőségért és a versenyen nyújtott támogatásért.”


A Spanyol-rali után Hyundai Motorsport ebben a szezonban már tíz dobogót mondhat magáénak. A csapatnak három szakaszgyőzelme, két első-második és összesen kilenc második szakaszgyőzelmet hoztak a pilóták, így minden csapatnak kiemelkedő pillanatokban volt része ezen a versenyhétvégén.   

„A győzelemért küzdöttük ezen a hétvégén, de nem volt rá lehetőségünk, ennek ellenére boldogok vagyunk a kettős dobogós helyezéssel” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Daninak fantasztikus hétvégéje volt a hazai szurkolói előtt és teljes mértékben megérdemli az eredményét. Azzal, hogy Thierry idei ötödik dobogójával együtt két csapatunk is a dobogón végzett és még mindig szoros versenyben vagyunk a bajnokság második helyéért, nagy eredményt értünk el. Még inkább pozitív, hogy Hayden az eddigi legjobb aszfaltos eredményét érte el negyedikként, Kevin pedig WRC karrierje legjobbját nyújtotta. Számos pozitív tanulságot gyűjtöttünk ezen a ralin is azért, hogy a jövőben tovább tudjunk fejlődni. Most pedig a brit és ausztrál kavicsos terepre koncentrálunk – jó eredménnyel szeretnénk zárni a szezont.”  

Forrás: rallye-info.com 

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei