2025-ig tucatnyi új Hyundai és Kia villanyautó érkezik

A dél-koreai Hyundai csoport fejlesztési igazgatója, Albert Biermann egy interjúban megerősítette, hogy az évtized közepéig megjelenő 12 új villanyautó mellett az évtized végére szilárdtest-akkuval felszerelt elektromos autót kívánnak bemutatni. 

A Hyundai Motor Group két autógyártó vállalataként a Hyundai és a Kia vállalatok összesen 12 vadonatúj elektromos modellt kívánnak 2025-ig bevezetni, amely mellett 2030-ig egy szilárdtest-akkukkal felszerelt villanyautóval bővítik kínálatukat azért, hogy további egy évtizeddel később, 2040-re már a globális villanyautó-piac 10 százalékát tudják birtokolni. 

Biermann még 2015-ben a BMW M részlegének vezetői pozícióját hagyta ott a koreai vállalatért, ahol első megbízatása a Hyundai nagyteljesítményű N sportmárkájának felépítéséről szólt. Ennek keretében a koreai autógyártó 2018-ban bemutatta az i30 N modellt, amit a Veloster N és az i30 Fastback N modellek követtek. Biermann, aki mára a teljes Hyundai Motor Group termékpalettájának fejlesztési vezetőjévé lépett elő, most a csoport villanyautó-stratégiájának vezéreként a nagyteljesítményű elektromos modellek bevezetésén dolgozik.  

A fejlesztéshez számos olyan új technológiát alkalmaztak, mint pl. a négy elektromos hajtómotor és a 800 voltos nagyfeszültségű rendszer, ami gyorsabb töltést és a jobb fékezési és gyorsítási erőt biztosít a járműveknek. A Hyundai Motor által kifejlesztett saját E-GMP platform tökéletesen alkalmas a nagyteljesítményű járművek fokozott igénybevételének elviselésére, így Biermann szerint a jövőben mindenképpen számítani lehet ilyen modellek megjelenésére is a villanyautó- illetve az üzemanyagcellás járművek palettáján.  

Ami az elektromos energiát illeti, Biermann szerint a csoport nem érzi úgy, hogy szüksége volna saját termékek gyártására, különös tekintettel utalva itt a dél-koreai Sasmung SDI, SK Innovation és az LG Energy Solution akkuszövetségére. A szilárdtest-akkuk tekintetében viszont megjegyezte, hogy a Hyundai Motor már biztosította magas szintű technológiáját, így képesek lesznek egy olyan új generációs akkuval szerelt modell bemutatására, amely valóban elérhető áron lesz kapható. 

A Hyundai Motor emellett Biermann szerint a jövő év második felétől a 3-as szintű önvezetésre képes járművek gyártását is tervezi. A 3-as szint már azt is lehetővé teszi, hogy a vezető bizonyos helyzetekben akár hosszabb ideig is mentesüljenek a vezetéstől, viszont egy esetleges szükséghelyzetben készen kell állniuk arra is, hogy átvegyék az irányítást. A bevezetést megelőzően a technológiát az idei év második felétől vezető nélküli taxikkal, reptéri buszokkal és teherautókkal fogják tesztelni.  

A vállalat azt is tervezi, hogy a villanyautók számára Koreában számos új töltőállomást is épít. A már meglévő 8 500 darab villámtöltő és 41 ezer gyorstöltő mellé csak ebben az évben 20 helyszínen 120 ultragyors villámtöltőt kívánnak telepíteni.    

Forrás: pulsenews.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei