Megérkezett a Hyundai új Staria kisbuszcsaládja

A Hyundai Motor egy digitális világpremier keretében hivatalosan is bemutatta vadonatúj Staria egyterű kisbuszcsaládját, megalkotva ezzel a jövőbeli célalapú járművek (PBV) modelljét. 

A Staria megjelenése elősegíti a Hyundai Motor intelligens mobilitási megoldások szolgáltatójává történő átalakulását és megtestesíti a vállalat azon „belülről kifelé” építkező formatervezési módszertanát, amely a belső tér tágasságát és használhatóságát hangsúlyozza. A Staria a Hyundai változó fogyasztói igényekre adott válasza azáltal, hogy célirányos, innovatív szolgáltatásokat kínál számukra és összhangban a vállalat „Haladás az emberiségért” elképzelésével újrafogalmazza az autós utazási élményeket.

A Staria 2–11 üléses konfigurációban és két változatban lesz kapható: Staria és Staria Premium, amelyek a továbbfejlesztett funkciókkal és a változatos exkluzív felületekkel a fényűzőbb megjelenés és érzet érdekében emelik a mobilitás szintjét. A Staria 2021 második felétől kezdődően kiválasztott piacokon kerül forgalomba.

Az űrhajók áramvonalas formáját idézve a Staria elegáns külsejét egyetlen, elölről hátrafelé haladó erő határozza meg – amelyet az a fénygörbe ihletett, amely napfelkeltekor az űrből nézve megvilágítja a Föld horizontját. Az összesen nyolcféle színben elérhető Staria frontrészét vízszintes nappali menetfények (DRL) és egy helyzetjelző lámpa díszíti, amelyek a jármű teljes szélességén végigvonulnak, kiegészítve egy merész, széles, egyedi mintázatú hűtőráccsal. Tiszta sziluettjét tovább egy pár alacsonyan húzódó fényszóró hangsúlyozza ki. A Hyundai ugyanazt a karosszériaszínt használja az a frontrész összes eleménél, hogy a jármű modern és tiszta stílusát maximalizálja.

A Staria Premium modell egy exkluzív, színezett sárgaréz krómozott betéttel rendelkezik, amelyet a Hyundai emblémára, a rácsra, a fényszóró keretére, az első és hátsó lökhárítókra, a kerekekre, az oldalsó tükrökre és az ajtókilincsekre is felhordanak, hogy a jármű prémium és modern megjelenését tovább hangsúlyozzák.

Az alacsonyabbra húzott övvonalak és a panorámás oldalablakok az általános kilátást javítják és a nyitottság érzetet keltik. Ez a tágasságérzet – amelyet a hagyományos koreai „hanok” építészet ihletett – lehetővé teszi az utasok számára, hogy úgy érezzék, mintha a külső jelenetek a jármű belsejének kiterjesztését jelentenék. Ez a dizájntéma a hátsó részre is átnyúlik, ahol széles, hosszúkás függőleges hátsó lámpákkal keretezett ablakkal találkozunk, míg a Staria Premium modellek a Hyundai egyedülálló díszített Parametrikus Pixel lámpadizájnját kapják. A hátsó lökhárító mélyen húzódik, így az utasok könnyen be- és kirakhatják csomagjaikat.

A Staria belső tere egyszerű és szerény elrendezéssel emeli ki a vezető és utasainak kényelmét, miközben egyterűként hű marad eredeti értékeihez. A tengerjáró hajók által inspirált belső tér innovatív felépítése révén nyitott és egyedi légkört biztosít. A jármű alsó övvonalai és a panorámás ablakok minden utas számára tágas, serkentő környezetet teremtenek.

Az első sor vezető- és utasülései úgy vannak kialakítva, hogy a tér és a kényelem érzetét kínálják. A Staria egyszerű belső elrendezése csak az alapvető dolgokra összpontosít, hogy több teret és rugalmasságot biztosítson az utasoknak. Az első sor utasülésénél a kesztyűtartót előbbre tolták, hogy extra helyet biztosítsanak az utas lábai számára. A vezetőülés futurisztikus csúcstechnológiás megjelenéssel rendelkezik, előtte egy modern 10,25 colos műszeregységgel, érintőképernyős központi multimédiás rendszerrel és egy nyomógombos elektronikus váltóegységgel. A digitális műszeregység az irányítópult tetején található, akadálytalan kilátást biztosítva ezzel a vezető számára. Tárolóhelyek állnak rendelkezésre a felső konzol tetején, a műszeregység alatt, valamint a középső konzol tetején és alján. Mind a sofőr, mind az utasok könnyedén hozzáférhetnek a pohártartókkal, USB-portokkal és további tárolóhellyel felszerelt középkonzolhoz is.

A Staria Premium számos olyan további beltéri eszközt kínál, amelyek tovább fokozzák az utasok mobilitási élményét. A 7 üléses Premium modell a második sorban Premium Relaxációs ülésekkel van felszerelve, amelyek elektronikusan hátradőlnek, és csúsztatható képességükkel könnyen elérhetőek vagy hozzájárulhatnak a raktér maximalizálásához. Az egygombos relaxációs mód az üléseket automatikusan olyan pozícióba dönti, amely kényelmesen elosztja az utas súlyát és javítja az általános testegyensúlyt. A Staria tágas belső elrendezésének köszönhetően még akkor is van elegendő kényelmes hely a harmadik üléssorban egy felnőtt utas számára, ha ez az üzemmód aktív.

A 9 személyes Premium modell második sori egyedi ülései 180 fokkal elfordulhatnak, hogy szembenézhessenek a harmadik sor utasaival. Ezáltal a Staria Premium ideális vállalati jármű vagy mobil iroda számára, mivel az utasok megfordíthatják üléseiket és szemtől szemben tárgyalhatnak egymással. Ezeket az elfordítható üléseket a családok is kényelmesnek fogják találni, mivel a hátrafelé néző utasok könnyebben társaloghatnak a harmadik sorban ülőkkel. Az összes Staria Premium változatban elérhető 64 színű hangulatfény kellemes belső légkört biztosít. A harmonikus közvetlen és közvetett világítás szelektíven világíthatja meg a pilótafülkét, a középkonzolt, az ajtókat és a rakteret. A prémium érzést a Bose hangrendszer is tovább fokozza.

Ezenkívül a Staria bőséges lábtere a szegmens legjobbjai közé tartozik, ami kiterjedt raktérré alakítható, ha az összes ülést egymáshoz tolják – ezt a sokoldalú, hosszan csúsztatható ülésfunkció teszi lehetővé. A Staria alapmodelljének hátsó utasülésein alkalmazott teljesen lehajtható üzemmód tökéletes választássá teszi ezt a járművet olyan tevékenységekhez, amelyek nagy teret és belső rugalmasságot igényelnek, mint például kempingezéshez és felszerelésigényes sportokhoz. 

„A Staria nemcsak a térbeliség újrafogalmazását jelenti, hanem a jövőbeni utazással töltött idő újragondolását is” – mondta SangYup Lee, a Hyundai Motor vezető alelnöke és a globális Hyundai Designközpont vezetője. „A mobilitás megtervezése nem a járművek formatervezéséhez kötődik. A tervezés számos életstílushoz igazodik. A Staria belső tere és funkciói arra irányulnak, hogy átalakítsák az emberek autós utazási tapasztalatait és optimalizálják az utazásokat azáltal, hogy a lehető legjobban kihasználják az utazás idejét.” 

A Staria innovatív belső térkihasználását az egyterű 3 273 mm-es tengelytávja teszi lehetővé, a jármű teljes hossza 5 253 mm, míg szélessége 1 977 mm. Az 1 990 mm-es teljes magasságát úgy optimalizálták, hogy az utasok kényelmesen tudjanak be- és kiszállni a járműbe és elég magas ahhoz, hogy az autóban egy átlagos iskoláskorú gyermek egyenesen fel tudjon állni és bent könnyedén mozogjon. A rendelkezésre álló raktér mérete az ülések konfigurációjának elrendezésétől függ. Az haszonjármű célokra optimalizált két- és háromüléses verzió közel 5 ezer literes maximális rakteret kínál. A raktér méreteit úgy növelték meg, hogy abban egyszerre akár három euróraklapot is tudjanak szállítani.

A Staria motorkínálata egy 2.2 literes VGT dízelmotorból és egy 3.5 literes benzinüzemű Smartstream G6DIII MPI benzinmotorból áll. Az újonnan fejlesztett dízelmotorhoz hatfokozatú kézi vagy nyolcfokozatú automata váltót párosítottak, becsült teljesítménye 177 lóerő, maximális forgatónyomatéka pedig 432 Nm. Nagy hatékonyságú, léghűtéses turbófeltöltője a jobb alacsony fordulatszámú nyomatékteljesítmény érdekében jobb kompresszor- és turbinakerékteljesítménnyel rendelkezik.

A benzinüzemű, 3.5 literes G6DIII MPI nyolcfokozatú automata váltóval rendelkezik, becsült teljesítménye 272 lóerő, nyomatékmaximuma 331 Nm. Integrált hőkezelő rendszere az üzemanyag-hatékonyság javítását biztosítja azáltal, hogy a hűtőfolyadék hőmérsékletének szabályozását a jármű üzemi körülményeinek megfelelően optimalizálja. Az integrált görgős lengőkar a súrlódás csökkentésével tovább javítja az üzemanyag-hatékonyságot. Az új rozsdamentes acélöntvények a nagyobb teljesítmény érdekében a kipufogógáz-interferencia javításához is hozzájárulnak.

A Staria az elérhető legmagasabb szintű járműbiztonságot nyújtja. A Staria akár hat légzsákkal is elérhető, az összes ülés hárompontos biztonsági övekkel és fejtámlákkal rendelkezik. A biztonságot tovább erősítik az olyan intelligens felszerelések, mint az ütközéselkerülő rendszer (FCA) és a holttér-ütközéselkerülő rendszer (BCA). A Staria további biztonsági szolgáltatásokat is kínál. A világ első vezeték nélküli kommunikációs technológiát használó biztonsági öv-emlékeztető rendszere, a vezeték nélküli modul biztonsági öv emlékeztető (WM-SBR) lehetővé teszi az utasok számára, hogy egyszerre használják ki a biztonsági öv emlékeztető és az ülés hosszú csúsztatási képességeinek előnyeit.

Olyan helyzetben, amikor az utas megkísérli kinyitni az elektromos tolóajtót, miközben egy jármű elhalad mellette, a Biztonsági Kiszállás Segéd (SEA) megakadályozza az ajtó kinyitását. A bizonyos piacokon elérhető hátsó utas figyelmeztetés (ROA) radarral érzékeli és figyelmezteti a vezetőt, ha egy hátsó utas az autóban maradt, miután kiszálltak a járműből.

A Staria a Hyundai intelligens szórakoztató rendszerével is rendelkezik, széles látószögű kamerával van felszerelve, amely lehetővé teszi a vezető és az első utas számára, hogy a hátsó üléseken helyet foglaló utasokat a központi kijelzőn láthassák. Ezt a funkciót a családok a gyermekek és a háziállatok kényelmes megfigyelésére használhatják, míg az üzleti felhasználók, például a transzferszolgáltatók számára is hasznos lehet ez a funkció. A rendszer lehetővé teszi a vezető és az első utas számára, hogy egy olyan egyedi hangszóró funkcióval kommunikáljon a hátsó utasokkal, amely lehetővé teszi, hogy minden utas tisztán hallja egymást.

A jövőben a Hyundai azt tervezi, hogy a Staria speciális változatait, például limuzin-, mentő- és lakóautó-változatokat is piacra dobja. Ezenkívül a következő években a tervek szerint a Staria környezetbarát változatai is csatlakoznak a kínálathoz.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei