Robottaxi lesz a Hyundai IONIQ 5

Az önvezető technológiákat fejlesztő Motional vállalat nemrég bejelentette, hogy hamarosan induló új robottaxi szolgáltatásához a Hyundai idén érkező vadonatúj IONIQ 5 villanyautóját választották.  

Az Aptiv és a Hyundai Motorral közös Motional vállalat a Hyundai vadonatúj IONIQ 5 modelljét választotta ki önvezető autómegosztási szolgáltatása alapjául. A vállalat közleményében elmondta, azért választották az IONIQ 5-öt, mert az a „a mobilitást leginkább átalakító két technológiát, a villamosítást és az önvezetést” képviseli.   

A Motional azt egyelőre nem közölte, mennyi autót fog vásárolni, ahogyan azt sem tudjuk, hol fogják megkezdeni a robottaxi szolgáltatásukat. A vállalat jelenleg egy Chrysler Pacifica minibuszokból álló flottát tesztel Las Vegasban, ahol a Lyft vállalattal közösen már fut egy önvezető taxiszolgáltatás. 

Az IONIQ 5 crossovert még február végén mutatta be a Hyundai és az autó értékesítése várhatóan csak az év második felében kezdődik meg a tengerentúlon. A Motional által használt tágas belső térrel rendelkező modellek azonban nem ugyanazok lesznek, mint amit bárki a szalonban megvehet, a vállalat elsőként saját 4-es szintű önvezető szenzoraival és hardverével szereli fel a flottát, majd hónapokon át magán tesztpályáján és a nyilvános utakon is tesztelni fogja, mielőtt az első utas beszáll. 

Az IONIQ 5 a Hyundai első olyan modellje, amely a vállalat újonnan kifejlesztett E-GMP platformjára épül, amelyet kifejezetten villanyautók számára fejlesztettek ki és a jövőbegy egész modellcsalád alapját fogja képezni. Az autó egyetlen feltöltéssel közel 480 kilométeres hatótávval, valamint V2L töltési rendszerrel is rendelkezik. Ez utóbbi akár 3,6 kW-os teljesítményt tud nyújtani külső elektromos eszközök ellátásához.

A Motional vegyes vállalatot 2020 márciusában jelentették be, amikor a Hyundai nyilvánosságra hozta, hogy 1,6 milliárd dolláros befektetéssel kívánja felvenni a versenyt az autonóm járművek piacán. A korábban Delphi néven ismert Aptiv 50 százalékos részesedéssel rendelkezik az új vállalatban, amelynek jelenleg Las Vegasban, Szingapúrban és Szöulban van létesítménye, amely mellett Bostonban is Pittsburghben járműveket tesztelnek. 

A Motional mérnökei részt vettek a világ első szingapúri robottaxi tesztjében, valamint az első New York és San Francisco közötti autonóm útban is. Az elmúlt két év során az Aptiv egy biztonsági vezetővel felügyelt önvezető taxiflottája a Lyft társulásában több mint 100 ezer utazást bonyolított le. A vállalat legutóbb már olyan járműveket használt, ahol a vezető helyett az utasülés előtt volt felszerelve egy monitor. 

A Motional a legújabb olyan vállalat, amely fő platformként elektromos járműveket használ. A General Motors többségi tulajdonában lévő Cruise leányvállalat kizárólag Chevrolet Bolt modelleket használ, míg az Alphabet Waymo cége az általa használt Chrysler Pacifica kisbuszokat hamarosan Jaguar i-Pace villanyautókra cseréli. Más olyan vállalatok, mint a Zoox, a Nuro és az Aurora már bejelentették, hogy járműveik között a jövőben elektromos modelleket is használnak majd. 

Forrás: theverge.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei