A Hyundai új villanyautója kiválóan teljesítette első töréstesztjét

A Hyundai Motor vadonatúj IONIQ 5 elektromos modelljét elsőként a hazai, koreai KNCAP szervezet vetette alá töréstesztnek, ahol a jármű szinte minden tekintetben kiválóan teljesített. 

A Hyundai legújabb elektromos autóján, az IONIQ 5 crossoveren nemrég a koreai KNCAP elsőként végezhetett el törésteszteket, amelyen az összesen elérhető 100 pontból 92,1 pontot gyűjtött össze és ezzel megkapta a legmagasabb Level 1 minősítést, ami Európában 5 csillagnak felelne meg. Ez az eredmény nem annyira meglepő, hiszen az IONIQ 5 egy vadonatúj padlólemezre épülő modern jármű.

A Hyundai csoport első kifejezetten elektromos járművek részére fejlesztett E-GMP platformjára épülő modelljeként az IONIQ 5 különösen jól teljesített a töréstesztek és a balesetmegelőzési tesztek részében, viszont a gyalogosvédelem tekintetében lenne még mit fejleszteni a mérnököknek. Amíg ugyanis az ütközési tesztekben 98,8 százalékot, a balesetmegelőzés tekintetében pedig 95,9 százalékot ért el az autó és ezzel mindkét esetben megkapta az 5 csillagot, addig a gyalogosvédelem tekintetében elért 68,2 százalékos eredményével csak 4 csillagot érdemelt.  

A koreai KNCAP vizsgálata során kétféle frontális ütközési tesztet hajtanak végre: egyet 56 km/óra sebességgel teljes-, majd egyet 64 km/óra sebességgel 40 százalékos átfedéssel. A teszt része egy oldalütközési teszt is, ahol egyrészt egy 1 400 kilós mobil, deformálódó oszlop csapódik 60 km/órás tempóval a vezetőoldali ajtónak, másrészt a járművet oldalirányból egy merev oszlopnak is nekivezetik 32 km/órás sebességgel.   

Úgy tűnik, hogy a KNCAP 2021 során eddig csak két járművet tesztelt, az IONIQ 5 mellett csak a Model 3 limuzint törte össze. Annak ellenére, hogy a Tesla azt állította, hogy saját villanyautójuk a világ egyik legbiztonságosabb autója, nem teljesített olyan jól, mint a Hyundai. Amint az a KNCAP értékelő lapjáról is látható, a kiosztható 100 pontból a Model 3 csak 83,3-at kapott. Tavaly, 2020-ban a legjobban teljesítő jármű a Genesis G80 volt, ami 100-ból 97,3 pontot tudott elérni.

Nagyszerű látni, hogy a Hyundai IONIQ 5 ilyen erős biztonsági tartalékokkal érkezik, ami növelheti az új modell előnyös tulajdonságainak egyébként sem szerény listáját. A fentiek alapján joggal feltételezhetjük, hogy az IONIQ 5 európai és amerikai ötcsillagos eredményei már csak idő kérdése lehet.

A Hyundai IONIQ 5 modell jelenleg éppen bevezetés alatt áll Európa piacain, így néhány héten belül már Magyarországon is megkezdődik a modell kiszállítása. Eközben az Egyesült Államokba várhatóan csak az év vége felé lesz elérhető az új modell. 

Forrás: insideevs.comautoevolution.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei